Birleşmiş Milletler (BM), Yemen'de tarafların iki aylık ateşkes konusunda anlaştığını ve ateşkesin, 2 Nisan'da yerel saatle 19.00'da yürürlüğe gireceğini açıkladı.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, yaptığı açıklamada, Yemen hükümeti ve Husilerin, hava, kara ve deniz operasyonlarını durdurmayı kabul ettiğini duyurdu.

Yemen'de ateşkesin 2 Nisan'da yerel saatle 19.00'da yürürlüğe gireceğini belirten Grundberg, tarafların, akaryakıt gemilerinin Hudeyde limanlarına girmesi ve Sana Havalimanı'ndan bölgede önceden belirlenmiş noktalara ticari uçuşlar yapılması konusunda da anlaştığını belirtti.

TÜRKİYE’DEN İLK AÇIKLAMA

Türkiye, Yemen'de ilan edilen geçici ateşkesi memnuniyetle karşıladı. Dışişleri Bakanlığı, Yemenli taraflar arasında Birleşmiş Milletler'in (BM) girişimleri doğrultusunda, ramazan ayının başlangıcından itibaren iki ay süreyle ateşkes ilan edilmesine yönelik varılan mutabakatı memnuniyetle karşıladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu olumlu adımın ülke genelinde kalıcı ateşkes ilanı ve siyasi çözüm sürecini takip etmesi temenni edilirken Türkiye'nin, bu süreçte BM Özel Temsilcisi'nin çabalarını desteklemeye, tüm kesimler arasında diyalog ve uzlaşıyı teşvik etmeye ve Yemen halkına destek sağlamaya devam edeceği vurgulandı.

İRAN OLUMLU KARŞILADI

 İran, Yemenli taraflar arasında Birleşmiş Milletler'in (BM) girişimleri doğrultusunda, ramazan ayının başlangıcından itibaren iki ay süreyle ateşkes ilan edilmesine yönelik varılan mutabakatı memnuniyetle karşıladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade yaptığı yazılı açıklamada, Yemen'de sağlanan geçici ateşkes ile birlikte bu ülkeye yakıt taşıyan gemilerin girişine izin verilmesi ve Sana Havalimanı'nın kısmen açılmasına ilişkin varılan mutabakatı memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

SUUDİ ARABİSTAN’DAN OLUMLU AÇIKLAMA

Suudi Arabistan Yemen'de ilan edilen ateşkesi memnuniyetle karşıladı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg'in "Suudi Arabistan'ın Mart 2021'de Yemen'de çatışmalara kapsamlı siyasi bir çözüm sağlanması amacıyla sunduğu girişimle uyumlu olan" ateşkes çabalarının takdir edildiği belirtildi.

Açıklamada, "Grundberg'in Yemen'de ve Suudi Arabistan-Yemen sınırlarındaki her türlü askeri operasyonlar durdurularak ateşkesin başlayacağını duyurmasını memnuniyetle karşılıyoruz." ifadelerine yer verildi.

ATEŞKES, SAVAŞI BİTİRİR Mİ?

Yemen'de 8 yıldan beri Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu tarafından desteklenen hükümet güçleri ile İran destekli Husi milisler arasındaki savaş, henüz netleşmeyen yeni bir döneme girdi.

Yemenli siyaset uzmanları, Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) ev sahipliğinde Suudi Arabistan'da başlatılan istişare görüşmelerinin başarılı olması amacıyla Arap Koalisyonu tarafından ramazan ayında başlatılan ateşkesin, ülkedeki savaşta taraf olan Husi milislerin İran'a bağlılığı sebebiyle kalıcı olamayacağını savunuyor.

UFUKTA BARIŞ İŞARETİ BELİRMEDİ

Yemenli gazeteci yazar Muhammed es-Salihi ise Arap Koalisyonu'nun duyurduğu ateşkesin Husiler tarafından kabul görmediğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Yemen'de tek taraflı olarak ramazan ayında ateşkes ilan edildi. Husiler ise buna, Marib vilayetindeki cephelerde askeri adımlarla tansiyonu artırmakla karşılık verdi. Bu da Husilerin Yemen'de savaşı durdurma konusunda ciddi olmadığını gösteriyor."

Yemen'de savaşın duracağına dair ufukta bir işaret görülmediğinin altını çizen Salihi, "Askeri çatışmaların durması kararı ise İran'dan kolayca silah temin edebilen Husilerin elinde." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim