Türkiye Cumhuriyeti, kurulduktan kısa süre sonra büyük bir okuma yazma seferberliği başladı. O dönemde çok düşük olan okur yazar nüfus oranını arttırmak oldukça önemliydi. Bu amaçla da Millet Mektepleri kuruldu ve her yaştan vatandaş büyük ilgi gösterdi. Peki Millet Mekteplerinin kurulma sebebi nedir? Millet Mektepleri ne zaman, hangi tarihte kuruldu? İşte Millet Mektepleri'nin açılışı ve kuruluş amacı...

MİLLET MEKTEPLERİNİN KURULMA SEBEBİ NEDİR?

Millet Mektepleri, yeni harflerin en kısa süre öğrenilmesini sağlamak amacıyla eğitim seferberliği için kurulan halk eğitim kurumlarıdır. Harf Devrimi'nden sonra yeni alfabenin kısa sürece öğrenilmesini sağlamak için Millet Mektepleri'nin açılmasına karar verildi.

1927 ve 1928 yıllarında yeni alfabe kabul edilmeden önce halk dershanelerinde pek çok kişinin okuma ve yazma öğrenerek belge edinmesi sağlanmıştı. Fakat bu deneme, Arap harfleri ile yaygın bir eğitimin uygulanamayacağını ortaya koymuştu.

Harf Devrimi'nden sonra yeni alfabeyi ülkenin tamamına en kısa sürede ve en doğru şekilde öğretmek için söz konusu dershaneler "Millet Mektepleri" olarak yeniden düzenlendi.

Bununla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey, "Millet Mektepleri Talimatnamesi"ni hazırladı ve yönetmelik 11 Kasım 1928 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı ve 24 Kasım 1928'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre de okula devam etmeyen 14-45 yaş arasındaki her Türk vatandaşı Millet Mektebi'ne devam etmekle yükümlü kılındı.

MİLLET MEKTEPLERİ NE ZAMAN, HANGİ TARİHTE KURULDU?

Millet Mektepleri, 1 Ocak 1929’da açıldı. Millet Mekteplerinin kuruluş amacı, 1 Kasım 1928’de kabul edilen yeni Türk Alfabesini halka öğretmekti.

Yeni Türk Alfabesinin kabul edilmesinin en temel amaçlarından biri, eski harflerin okuma yazma öğrenmede yarattığı zorlukları ortadan kaldırmak, fonetik temele dayanan yeni bir alfabe ile okuryazar sayısını artırmaktı.

Bu açıdan düşünüldüğünde Millet Mekteplerinin açılması, yeni Türk Alfabesinin kabul edilmesinin doğal bir sonucudur. 24 Kasım 1928’de yayımlanan Millet Mektepleri Teşkilatı Talimatnamesi;

 “Yeni Türk harfleriyle okuyup yazmayı bilmeyen ve hiçbir okula veya memuriyete devam etmeyen 16-45 yaş arasındaki her Türk vatandaşını evinin bulunduğu bölgede açılacak mektebe devam etmek ve okuyup yazmayı öğrenmekle yükümlü” kılmaktaydı.

Editör: TE Bilisim