Kişisel amaçlı ruhsatsız silah bulundurma, taşıma veya satın almak suçtur. 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’un 13. Maddesi’ne bakacak olursak ruhsatsız silah, bıçak, mermi, ruhsatsız suç aletleri vb. gibi aletleri taşımak veya ruhsatsız silah satın almak da bir takım cezalara tabidir.

6136 Sayılı ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletler hakkında Kanun’da tanımlanan ruhsatsız silah, mermi vb. gibi şeyleri taşıma suçu; ateşli silahlarla mermilerinin ve bıçaklarla salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel olarak yapılmış bulunan diğer aletlerin memlekete sokulması, yapılması, satılması, satın alınması, taşınması veya bulundurulması bu kanun kapsamında suç teşkil eder.

Bıçak, mermi vb. gibi suç aletlerinin satılması, bulundurulması da bu yasa kapsamında suç olarak değerlendirilir. Otomatik silahların, uzun ve kısa namlulu silahların, av tüfeği, tabanca ve bunun gibi her türlü silahın ruhsatsız olarak taşınması da yine bu kanun ile suç olarak hüküm altına alınmıştır. Bunun yanında süresi dolan silah ruhsatının yenilenmemesi de yine bu suçu oluşturur.

Suçun cezası nedir?

6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’un 13. Maddesi vd. hüküm altına alınan bu suçun cezası; ateşli silahlarla bunlara ait mermileri satın alan, taşıyanlar veya bulunduranlar hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 30 günden 100 kadar adlî para cezası verilir.

Ateşli silahın, tüfek, seri ateşli, tam otomatik, dürbünlü tabanca vb. olması ya da ateşli silahların veya mermilerin miktar bakımından vahim olması halinde ise 4 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 500 günden 5000 güne kadar adli para cezasına hükmolunur.

Bu silahların “tüfek veya seri ateşli, tam otomatik veya dürbünlü tabanca” gibi sayılan silahların dışındaki ateşli silahın “bir adet olması ve mutat sayıdaki mermilerinin ev veya işyerinde bulundurulması halinde” verilecek ceza 1 yıldan 2 yıla kadar hapis ve 25 günden 100 güne kadar adlî para cezasıdır.

Ateşli silahlara ait mermilerin pek az sayıda bulundurulmasının veya taşınmasının mahkemece vahim olarak takdir edilmemesi durumunda hükmolunacak ceza 6 aya kadar hapis ve 100 güne kadar adlî para cezasıdır.

Kuru sıkı şeklinde tabir edilen ses, gaz fişeği vb. tabancayı, teknik özelliklerinde değişiklik yaparak öldürmeye elverişli silah haline dönüştüren kişi hakkında, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 30 günden 100 güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Belirlenen silahları ruhsatsız olarak bulunduran, taşıyan, satın alan kişilere cezai yaptırımlar uygulanır. Cezanın belirlenmesinde ise suçun nasıl ve ne amaçla işlendiği, gibi durumlar somut olayın özelliklerine göre belirlenir.

Ruhsatsız silah taşımak, herhangi bir yerde bulundurmak, satmak ve satın almak da suçtur. Suçun niteliği, işleniş biçimi gibi durumlar da verilecek cezanın artırılması ya da azaltılması yönünde etkili olur. Ruhsatsız silahın ele geçirilmesi halinde el koyma işlemlerinin ardından ruhsatsız silahına el konulan kişi hakkında adli makamlarca suç soruşturması başlatılır. Ruhsatsız silah bulundurma, taşıma ve yukarıda sayılan suçlar bakımından görevli mahkeme ceza mahkemeleri olup, yetkili mahkeme ise suç nerede işlendi ise o ilçe sınırlarında bulunan suçun işlendiği yer mahkemesidir.