Apple’ın kullanıcıların izlenmesini güçleştiren Uygulama İzleme Şeffaflığı özelliği devreye girdikten sonra, Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi Meta, 10 milyar dolar zarar etmişti. Bu durum Meta’yı üzmüş olsa da kullanıcıları mahremiyet hakkı açısından memnun eden bir gelişmeydi.

Apple’ın bu uygulamasının, en çok sosyal platformları reklâm ve iş geliştirme için kullanan her boyuttaki işletmeye zarar verdiği görüşündeydi Meta. Şirkete göre, hedefli reklâm vermek için daha fazla efor ve para harcamak gerekiyordu artık.

Tartışmalar devam ederken Meta’nın kullanıcıları izlemek için yeni yöntemlerle çoktan harekete geçtiği fark edildi. Anlaşılan kâr hırsı mahremiyeti örseliyordu. Felix Krause adlı bir araştırmacı, Facebook ve Instagram kullanıcılarının uygulama içi tarayıcıyı kullandıkları sürece Meta tarafından eskisi gibi takip edildiğini rapor etti.

Facebook ve Instagram’da karşımıza çıkan bir web sayfasını, Safari veya Chrome gibi bir tarayıcıdan değil de Meta’nın varsayılan olarak tanımladığı uygulama içi tarayıcıdan kullanmaya devam ettiğimizde özel bir takip kodu devreye giriyor ve bilgilerimiz eskiden olduğu gibi hedefli reklâm için kullanılıyordu.

Tıkladığımız reklâmlar, dokunduğumuz her düğme, ziyaret ettiğimiz bağlantılar, seçtiğimiz metinler, ekran görüntüleri, parolalar dahil doldurduğumuz tüm web formları ve adresler Meta’nın radarına giriyordu. Hatta bunlara alışverişte kullandığımız kredi kartı numaraları da dahildi.

Ortaya çıkan yeni durum karşısında Meta, bu takip kodunun hedefli reklâm ve ölçüm amacıyla kullanıcı verilerini toplamayı amaçladığını doğruladı. Şirket, kullanıcılara seçenek sunduklarını ve uygulama içi satın alma işlemi öncesi mutlaka onay aldıklarını açıkladı.

Gelinen noktada, Meta şirketinin internet aktiviteleriniz hakkında daha az bilgi sahibi olmasını isterseniz yapabileceğiniz bir şey var. O da Facebook ve Instagram uygulaması içinden bir web sayfası görüntülediğinizde, telefonunuzda yüklü olan Safari ya da Chrome gibi bir web tarayıcısına geçmek. Sayfa, uygulama içi tarayıcıda açıldığında sağ üst köşedeki üç noktaya tıklayarak ‘Tarayıcıda aç’ diyerek, Meta’nın hâkimiyet alanının dışına çıkabilirsiniz.

Telefonunuzdaki tarayıcıya geçmek sizi bir ölçüde de olsa takipten koruyacaktır. En azından gittiğiniz sitede bir form doldurmanız ya da kredi kartıyla alışveriş yapmanız gerekiyorsa sizi Meta’nın radarının dışına çıkaracaktır. Ancak bu siteye gidene kadar geçirdiğiniz zaman ve tüm hareketleriniz Meta tarafından hedefli reklâm ve ölçüm için saklanmaya ve satılmaya devam edecektir.

Sadede gelirsek; çözüm tüm işletim sistemlerinin, uygulama geliştirenlere, kullanıcı aktivitelerini takip edip etmeme seçeneği veren, seçimi tamamen kullanıcıya bırakan, şeffaf bir izin politikası sunmasından geçiyor. Aksi takdirde, sosyal platformlar ve diğer uygulama geliştiricileri her zaman olduğu gibi arkadan dolanarak kendi bildiklerini yapmaya devam edecek.