Sağlıklı beslenme açısından çok önemli gördüğüm tropikal meyvelere bizim ülkemizde de ilgi gittikçe artmaya başladı. Artık zincir market raflarında bile avokado, mango ve ananas gibi meyveler rahatlıkla bulunabiliyor. Ülkemizde tropikal meyvelerin büyük bir kısmı Akdeniz Bölgesi havzasında, dünyanın gözbebeği Alanya’da bulunan çiftçilerimiz tarafından yetiştiriliyor. Bölgesel iklimin ekime müsait olması ve kaliteli bir verim nedeniyle tropikal meyve üreten dünyanın en önemli merkezlerinden biri de artık Alanya denebilir. İçerdikleri vitamin, mineral ve antioksidan açısından oldukça zengin olan ve 30-40 çeşidi bulunan bu meyveler birçok ülkeye de ihraç ediliyor. İşte tam da bu nedenle tropik meyvelerin yoğun bir şekilde yetiştirildiği Alanya, çok özel bir festivale imza attı.

Vitamin ve mineral zengini bir lezzet “Avokado”

Anavatanı Orta Meksika olan avokado, defnegiller familyasına ait bir ağaç ve meyvenin adıdır. Günümüzün en popüler meyveleri arasında olan ve zeytinyağı, limon gibi karışımlarla yenildiğinde ise lezzeti daha çok açığa çıkan avokado, sağlıklı yağ ve besleyici bir lif kaynağıdır. Diyetisyenlerin beslenme reçetelerinde başrolde ve pek çok insan için vazgeçilmez bir lezzet olan avokadonun ilginç bir özelliği de hem meyve hem de sebze olarak tüketilmesidir. B6, C, E gibi vitaminler; magnezyum, folat gibi mineraller açısından da çok zengindir. Bir insanın günlük potasyum ihtiyacının bir kısmı rahatlıkla avokadodan karşılanabilir. Ayrıca bağışıklık sistemine katkı sağlayan bir besin olmakla birlikte vücudun oksidatif hasarını tamire yardımcı oluyor.

Alanya’da avokado temalı Festival

Geçen hafta sonu bir grup gazeteciyle birlikte 21-23 Ekim tarihlerinde bu yıl ilk kez yapılan “Alanya Tropikal Meyve Festivali”ne katılmak için gittiğim Alanya’da Türkler bölgesinde bulunan Haydarpasha otelinde ağırlandım. Gerçekten kaliteli bir otel ve bizimle çok ilgilendiler. Alanya Belediyesi’nin düzenlediği avokado temalı etkinlik büyük bir başarı ile gerçekleştirildi. Uzun zamandır yazılarımda festivallerin bir panayır havasından kurtarılması gerektiğini yazıyorum. Hatta ürün bazlı bir festivalin bölgeye daha fayda getireceğinin altını çiziyorum. İşte Başkan Adem Murat Yücel, Sevda Çapa, Rabia Eşit ve tüm belediye ekibi beni yanıltmadı. Bölgelerinde üretilen tropikal meyvelerin tanıtılması konusunda fevkalade iyi bir iş çıkardılar. Açılışa MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Kılıç, Alanya Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Alanya Avokado Üreticiler Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, çeşitli oda, dernek ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Avokado ve mango hasadı

Festivalin 2. gününde çiftçi Duran Yıldırım’ın bahçesinde mango topladık. 1-2 kilo ortalama ağırlıkta olan mangoların henüz toplanma vaktine biraz zaman olsa da olgunlaşmış olanlarından bir tanesini de heybemize koyduk. Açık alandaki ağaçların zarar gördüğünü anlatan Duran Bey, mangoları örtü altında yetiştiriyor. Daha sonra çiftçi Bünyamin Büber’in bahçesine giderek avokado topladık. Bahçede Nermin Öztürk, Sahrap Soysal, Suna Dumankaya, Nursel Ergin, Zahide Yetiş, Zeki Açıköz, Elif Korkmazel, Doğa Çitçi, Ayhan Sicimoğlu, Seçil Gür, Chef Araz Aknam ve Pasta Şefi Tuğba Yener gibi isimler de vardı.

Festivalde her yıl farklı bir ürün teması

Bölgede yetişen tropik meyvelerin ekonomik değerini arttırmak amacıyla festivali düzenlediklerini belirten Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Alanya’yı tarımıyla da ön plana çıkarmak istiyoruz. Bu festivalde tarım sektörü temsilcilerimizi, üreticilerimizi ve kıymetli Alanyalı hemşerilerimizi bir araya getirdik. Festivalimizin de teması olan avokado denince akla Alanya geliyor. Alanya’da yaklaşık 25 bin hektarlık alanda yılda 60 milyon adet avokado yetiştiriliyor ve Türkiye üretiminin yüzde 70-80’ini de Alanyalı üreticiler karşılıyor. Her yıl yaklaşık 12 ülkeye Alanya’dan avokado ihraç ediliyor. Festivalimizin de her yıl farklı bir ürün temasıyla çıtasını daha yükseğe taşımaya devam edeceğiz.” diye konuştu. Festival alanında bulunan kaliteli meyve üreten üreticilerin birçoğuyla da görüştüm. Festivalde en ağır avokado üreten çiftçi yarışması da yapıldı. 

Yarışmaya katılan çiftçiler

1- Dilber Özsoy Okur 

2- Ünal Serhan Akçocuk

3- Ayşe Mecek: 1. oldu

4- Musa Akkaya

5- Alaaddin Akkaya

6- Ayşe Toksöz

7- Ramazan Arslan: 2. oldu

8- Sinan Gültekin

9- Ramazan Zeybek: 3. oldu

10- Harun Arslan

Ayrıca en güzel avokado bahçesi de seçildi.

Alanya’daki bazı tarım firmaları

Anmey Global

Festival alanında tanıştığımız Anmey Global A.Ş. Genel Müdürü Erkan Keklik, Alanya’daki çiftçilere fidan, dikim, bakım, gübre ve ilaç temininden hasat faaliyetlerine kadar her türlü tarım desteği verdiklerini belirterek, “Bahçe kurmayı planlayan veya bahçe kurmuş ancak sorun yaşayan üreticilerimizin her türlü aksiyonun da yanındayız” diyor. Şirket, avokado bahçelerinde toprak ve su, fizyolojik toprak derinliği, topografı analizleri ve yorumlamaları, hastalık ve zararlılar, gübreleme, budama, yabancı ot kontrolü, hasat ve hasat sonrası fizyoloji ve ürün değerlendirme önerileri gibi çalışmalar yapıyor.

Feride’nin Bahçesi

Feride'nin Bahçesi 2017 yılında Feride Akçocuk tarafından kuruluyor ve oğlu Serkan Bey de annesiyle birlikte şirketi büyütüyor. Alanya'nın Aytap bölgesindeki bahçesinde üretim yapan firmanın tecrübesi 55 yıllık dededen toruna aktarılan, tarımla iç içe büyüyen bir aileden geliyor. Alanya’da avokado üretimi yapan ilk ailelerden biri olan Feride’nin bahçesi, sosyal medya üzerinden muz ve avokado gibi meyvelerin satışı ile başlıyor; greyfurt, zerdeçal, portakal gibi narenciye bahçelerine eklenen yeni doğal ürünlerle de büyüyor. Alanya'da üretilen tropikal meyveleri şehir dışına kargo ile alıcıya ulaştıran ilk projeler arasında Feride'nin Bahçesi de var. Marka, tamamı doğal ürünler üzerine kurulu, sıcak ve samimi aile ortamı olan işini en iyi hizmeti sunabilmek adına her gün üzerine katarak geliştiriyor.  

Avokado Bahçeniz

Ahmet Çelik ve ablası Dilber Özsoy Okur tarafından 2016 yılında kurulan marka, uzun yıllardır Alanya’da çiftçilik yapan bir ailenin 3. kuşak temsilcileri. Aile uzun yıllar önce sahil bölgesine inerek şu an meyveleri satılan bahçeleri kurmuş. Dilber Hanım ve kardeşi, yüzyılı aşkın bir süre önce Alanya’nın Çaltı köyünde üzüm, incir ve ceviz yetiştiriciliği yapan atalarının emanet bıraktığı bu bahçelerde yine en doğal hâliyle anne ve babasının da desteğiyle üretimlerine devam ediyorlar. Ayrıca atalarının satış şeklini de değiştirerek günümüz teknolojisine uyarlayıp dalından direkt satışı hedefleyen marka, kısaca annelerin evde yaptığı ve yapılış şeklini ninelerden öğrendiği katkısız ürünleri, reçelleri, turşuları, sosları, tarhanayı, meyve sularını yine aynı lezzette üretmek için uğraşıyor.

Avokadocu Ayşe

Alanya’nın ilk avokadocu kadını olan Ayşe Mecek, bu maceraya eşi Hüseyin Mecek’in 1994 yılında bir ziraat mühendisinin avokado bahçesi gezdirmesi ile başladığını anlatıyor. Avokadonun güzelliğinden etkilenen eşi, avokado bahçesi kuruyor. O dönemler sadece avukatlar ve doktorlar tarafından yenildiği için köyde avokado ağaçlarına avukat ağacı denirmiş. Evlendikten sonra avokado serüveninin bir parçası olan Ayşe Hanım, fidanları sevgiyle yetiştirip büyütmeye başlıyor. Başlarda çok zorlanmış olsa da şimdi Avokado hayatlarının bir parçası olmuş ve Türkiye ile buluşturmanın gururunu taşıyorlar. Bir anne titizliği ve hassasiyeti ile ürünlerini yetiştiren Ayşe Hanım, tüm ürünlerin eşiyle birlikte kendilerine ait bahçelerde organik olarak yetiştiğini ve kendi çocuklarına yedirmediği hiçbir ürünün satışını yapmadıklarını ifade ediyor.