Türkiye’yi yine kalbinden vurdular. Pazar günü bütün ülke yasa boğuldu. Ne söylesek az kalıyor. Yok olan güzelim aileler, hayata küçücük yaşta gözlerini yuman Ecrin... 6 ölü, 81 yaralı... Hepimizin belki de milyonlarca kez arşınladığı İstiklal Caddesi’nde o gün, orada, o saatte yürüyen bizler, ailelerimiz veya sevdiklerimiz de olabilirdik.

Peki böyle acılı bir günde ülkece kenetlenebildik mi? Diğer bütün ülkelerde herhangi bir terör saldırısında olduğu gibi teröre topluca lanet okuyabildik mi? Hayır. Sanki birçok gazeteci, sanatçı hatta siyasetçi PKK’ya lanet okumak yerine, çeşitli imalarla devlete yüklenir gibiydi.

Yabancı liderler de taziye mesajları ile terörle mücadelede Türkiye’nin yanında olduklarını ifade ettiler. Peki gerçekten de Türkiye’nin yanındalar mı? Avrupa başkentlerinde PKK destekçileri terör örgütü elebaşı Apo posterleri ile gösteri yaparken, ABD tırlarla Suriye’de YPG terör örgütüne silah taşırken, Türk halkı bu süslü cümlelere nasıl inansın?

Acımız hala tazeyken New York Times gazetesinin patlamadan sadece birkaç saat sonra sosyal medyada paylaştığı haber tüm Türkiye’yi çileden çıkardı. Haberde, New York Times İstiklal Caddesi'ni “Türkiye'yi her yıl dünya genelinden ziyaret eden 10 milyonlarca turistten birçoğunun vakit geçirdiği bölge” olarak niteledi. Terörü lanetlemek yerine Türkiye’nin hızla toparlanan ve güçlenen turizmini hedef alan ABD’nin ünlü gazetesi, empati ve merhametten yoksun dili ile ABD gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Dünyanın bir kısmının gözünde onlar hayatı başrol olarak yaşarken, bizler maalesef figüran veya dekor olmaktan öteye geçemiyoruz. Terör saldırısında hayatını kaybedenlerin tümü Türk vatandaşı olmasına rağmen, uyarılanlar sadece “turistler” oluyor. Gözlerinde Türkiye sadece bir tatil destinasyonu değeri taşıyor. Ama aynı kişiler sonra kalkıp Türkiye’ye “insan hakları” dersleri veriyorlar...

Batı dünyasının ikiyüzlülüğü ve çifte standardı hakkında ne yazsak az kalır. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “ABD Büyükelçiliği'nin taziye dilemesini kabul etmiyoruz. İstanbul’da 6 yıldır böyle bir terör olayı görmedik” diyerek hepimizin düşüncelerine tercüman oldu. Bakan Soylu’dan, talimatı PKK’dan, eğitimi ise Kobani’de ABD'li askerlerin ders verdiği sözde istihbarat okulundan alan teröristin yakalanmasaydı Yunanistan’a kaçırılacağını da öğrendik.

İçişleri Bakanı’nın mesajlarındaki ABD ve Yunanistan vurgusu önemli. Şimdi herkes Suriye’ye planlanan büyük çaplı askeri harekatın ne zaman gerçekleşeceğine odaklanmış durumda. İlişkilerin giderek gerildiği Yunanistan’la ise her an ipler kopabilir. G-20 Liderler Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz, hadlerini bilsinler” mesajı da bunu kanıtlar nitelikte.

Bütün Türkiye terör saldırısının sebep ve sonuçlarına kilitlenmişken, dünyada da son derece önemli gelişmeler yaşandı. ABD Başkanı Joe Biden, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron başta olmak üzere birçok liderle görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi’nde önemli mesajlar iletti. Özellikle “DEAŞ’la mücadele bahanesi altında terör örgütüne destek verenler de dökülen her damla kana ortaktır” açıklaması, Batı dünyasına net bir mesajdı.

Son olarak Ukrayna savaşına değinecek olursak, Ukrayna sınırındaki bir Polonya köyüne düşen ve iki kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan füzenin hangi ülkeden atıldığı çok konuşuldu. Füze kasıtlı olarak Rusya’dan atılsaydı, Polonya NATO üyesi olduğu için bütün NATO üyelerinin buna karşılık vermesi gerekebilirdi. Her ne kadar Zelenskiy hiç vakit kaybetmeden “harekete geçmeliyiz” tarzı mesajlarda bulunsa da, ABD’li yetkililer füzenin Ukrayna’ya ait olduğunu açıkladı. Ukrayna ve Rusya arasında karşılıklı itiraz ve suçlamaların devam ettiği şu dakikalarda bazı güçlerin barışı baltalamak ve 3. Dünya Savaşı’nı tetiklemek için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyebiliriz. Halbuki Rusya’nın Herson’dan çekildiği, Rusya ve ABD istihbarat şeflerinin Türkiye’de görüştükleri bir dönemde savaş tarafları arasında müzakereler başlayabilirdi. Türkiye ve dünyanın geri kalanında kaos ve savaştan beslenen bütün şer odaklarına lanet olsun.