Gastronomi ve gıda alanında ülkemizde işini dürüst yapan birçok firma bulunuyor. Özellikle bu alandaki firmalarda ilk olarak güven aranmalı diye düşünüyorum. Bazen gastronomi toplantılarında gıda firmalarının yetkilileri ile bir araya geldiğimizde konu dönüp dolaşıp hep gıda güvenliğine geliyor. Çünkü gıda işi direkt insan sağlığıyla ilgili olduğundan bu alanda faaliyet gösteren markaların en bariz özelliği güven veriyor olmalarıdır. Son olarak Güvenilir Ürün Platformu’nun düzenlediği Güvenilir Ürün Zirvesi’nde de bazı gıda firmalarına ödüller verildi. İşte yaptıkları faaliyetlerinden dolayı kendilerine güvenilen 3 markayı bugün köşeme konuk ettim. İlki market raflarında bakliyatta güvenli gıdanın adresi Reis Gıda, 2.’si son dönemdeki inovatif ürünleriyle hazır yemek sektörüne katkı sağlayan Yayla Agro, 3. olarak da yaptırdığı özel derin dondurucu dolaplarla günde tonlarca mantı satan Güven Mantı markalarıdır.

***
Güven Mantı

Ev hanımı İnci Balkaya’nın evin geçimine katkı sağlamak için bir oklava bir merdane ile bismillah diyerek evinin mutfağında başlattığı mantı yolculuğu, 1995 yılının eylül ayında 80 metrekarelik bir dükkânla resmi ticari hayatına “İnciana & Güven Mantı” olarak başlamış oluyor.

“Fabrikanın atölye mutfağında mantı pişirdik”

Markanın daveti üzerine ağustos ayında İstanbul Maltepe Gülsuyu’nda bulunan Güven Mantı’nın fabrikasını ziyarete gittim. En üst katta oluşturdukları atölye mutfağında şirket sahibi Aşkın Balkaya ile üretilen mantılardan 2 çeşit mantı pişirdik. Gerçekten de nefis ve çok lezzetli bir mantı oldu. İnciana’nın bizzat evinde yaparak başlattığı mantı işi, şimdi oğlu Aşkın Balkaya sayesinde binlerce satış noktası olan dev bir işletmeye dönüşmüş ve mantı üretimi konusunda tüm üreticilere idol olmuş durumda. Firma, zincir marketlerden tutun yufkacı, şarküteri, unlu mamuller, restoranlar ve kurum yemekhaneleri sayesinde bizlere sağlıklı ve güvenli mantı yiyebilme imkânı veriyor. Markanın hikâyesine gelince, 1989 yılında Elâzığ’dan İstanbul’a göç eden ailenin İnci annesi bir lokantada çalışırken mantı yapma işini öğrenir ve daha sonra iş hayatından ayrıldıktan sonra da evinde mantı yapmaya başlar. İnci annenin kendi eliyle yaptığı mantılar o dönem imkânsızlıklar nedeniyle soğuk havalarda soba kenarında, yaz mevsiminde ise güneşte kurutularak satışa hazır hale getiriliyorken önce evin babası Cafer Balkaya, sonrasında oğlu Aşkın Balkaya bu mantıları sipariş adreslerine ulaştırmak için toplu taşıma araçlarını kullanıyor. 

Güven Mantı Fabrikası

Markanın sahibi Aneda Gıda, şimdilerde 4.000 metrekarelik deyim yerindeyse bir “mantı plaza”da lezzetli ve sağlıklı mantı ürünlerini gıda kodeksine uygun olarak hazırlıyor. Mantı üretiminde bir standart olması gerektiğinden yola çıkan marka, ürünleri belirli bir gramaj ve kalitede üretebilmesi için hamur kesme ve dolgu makinesi tasarlamış. Bu şekilde tüm mantıların belirli boyda ve belirli ağırlıkta olmasını sağlamış. Hamur kazanlarında, hamur kalitesini korumak için de hamura katılan su dahi önce arıtılıyor sonra dinlendiriliyor ve sonrasında ise soğutularak hamura ekleniyor.

***
Reis Gıda

Kastamonulu Mehmet Reis tarafından 1981’de İstanbul Unkapanı’nda 40 metrekarelik bir alanda kurulan Reis Gıda, 1993’te Güngören’de yılda 30 bin ton üretim kapasiteli bir tesise dönüşüyor. 2007 yılında İOSB Aykosan Sanayi Sitesi’nde yılda 40 bin ton üretim yapan tesisin ardından 2013’te de İstanbul Esenyurt'ta 13 bin 500 metrekare kapalı alanlı yeni fabrikasına taşınıyor. Bu tesiste şu an yılda yaklaşık 129 bin ton üretim yapılıyor. Ayrıca firmanın 2000’de Kastamonu Taşköprü’de kurduğu yıllık 5 bin ton üretim kapasiteli sarımsak işleme tesisi de bulunuyor.

Mehmet Reis kimdir?

1957 yılı Kastamonu İnebolu’da doğan Mehmet Reis, Samsun Eğitim Enstitüsü’nü bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde devam ederken babasını kaybeder ve zorunlu olarak çalışma hayatına atılır. Gıda alanındaki iş hayatında büyük başarılara imza atan Mehmet Bey halen Reis Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütüyor. İstanbul Gıda Toptancıları Derneği Başkan Vekilliği, Mega Center Genel Sekreterliği, KASİAD Genel Başkanlığı, Kastamonu Yatırım A.Ş., İnebolu Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlıkları ve İTO Komite Başkanlığı gibi görevlerde bulunan Mehmet Bey, Türk tarımına yaptığı hizmetlerden dolayı da birçok ödül aldı.

Reis, bu topraklardan dünyaya yayılan global bir kuru gıda markasıdır. Çiftçilerimizin el emeği göz nuru olan pirinç ve bakliyat üretimleri, “Reis” markası ile onlarca ülkeye ihraç ediliyor.

Yerli üretim hassasiyeti

Güvenilir Ürün Zirvesi’nde “Geleceği Besleyecek Marka” ödülünü de alan Reis Gıda, özellikle bakliyat konusunda yerli üretim adına çok önemli çalışmalarda bulunuyor. Uzun yıllardır bakliyat sektörünün lider firmalarından biri olan Reis, yerli tohumdan üretilen ürünler ve dünya lezzetleriyle tüketiciyi buluşturan, ulusal ve uluslararası kalite normlarına uygunluğu belgelenmiş olan bir markadır. Türkiye’de İş Dünyası dergisinin 1. yılı kutlama programında karşılaştığım Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Işılay Reis Yorgun Hanım, yerli üretime ağırlık verdiklerini ve mevcut üretime ek olarak bazı il ve ilçelerde bakliyat üretmek istediklerini belirtti. Ayrıca firma, kinoa, chia, beluga mercimeği, siyah nohut, amarant gibi sağlıklı beslenme listelerinin üst sıralarındaki 23 farklı çeşitten oluşan yeni ürün gamı Royal serisini de raflarla buluşturdu.

***
Yayla Agro Gıda

1973 Kayseri doğumlu Hasan Gümüş’ün Hacettepe Üniversitesi’nde okumak için Ankara’ya gelmesi ve Gimat Gıda sitesinde 1983 yılında bir şirketi satın almasıyla bugün 100’ün üzerinde ülkeye yayılan Yayla Agro’nun marka hikâyesi başlamış oluyor.

25 yaşında büyük atılım

Henüz 25 yaşında olan Hasan Gümüş’ün küçük şirketi, sadece 144 metrekarelik bir alanda faaliyet gösterirken, pazarı öğrenip ham maddeyi de tanıdıktan sonra dağıtım ağını genişleterek ambalaja ve pazarlamaya yatırım yapıyor. Türkiye’de paketli bakliyatın yok denecek kadar az olduğu o dönemde yaptığı bu atılım, firmayı sadece Türkiye’nin değil sektöründe dünyanın da en büyükleri arasına taşıyor. Yayla Agro, bugün sektöründe büyük bir üretim kapasitesine sahip, organize perakendenin büyük bir bölümünü yöneten önemli bir şirket haline gelmiş bulunuyor. Geleneksel ürünleri, katma değeri yüksek ürünlere dönüştüren Yayla Agro Gıda, Pişir Ye, Isıt Ye, Aç Ye, Aç Kullan kategorileri altında ürettiği ürünlerle de göz dolduruyor. Türkiye’nin büyük sanayi kuruluşları ve ihracat şampiyonları arasına adını yazdırmayı başaran firma, yıllık 1 milyon ton üretim kapasitesi, yıllık 35 milyon hazır yemek paketi, 532 çalışanı, 2 fabrikası ve 60.000 satış noktası ile faaliyetini sürdürmektedir. Yurt dışında ise Türkiye’nin dünyadaki markası olma yolunda çalışmalarını her gün daha da büyüten marka, Amerika, Avrupa, Afrika, Asya gibi kıtalarda bulunan 100’den fazla ülke ile ticaret yapmayı hedefliyor.   

Gelişmiş bir teknoloji ile belgeli bir üretim

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Güvenilir Ürün Zirvesi’nde 'Hazır Yemek Kategorisi'nde ödüle layık görülen Yayla Agro Gıda’nın Yayla, Legurme, İri Danem, Ala Çiftçi, Yunus adıyla 5 markası bulunuyor. Kurulduğundan bu yana sektörde kalite ve hizmet adına en iyiyi yapma gayretinde olan Yayla Agro, yüksek kapasiteli ve en gelişmiş teknolojinin kullanıldığı tesislerinde kaliteli, sürdürülebilir ve doğanın korunması için gerekli tedbirleri alarak üretim yapıyor. Yayla Agro, tüm ürünlerinde ve operasyonlarında kusursuz kaliteyi hedefleyen bir firma olarak Gıda kodeksi, TSE gibi sektörde bulunması gerekenlerin yanında BRC, IFS, Kosher, Helal, Güvenli Üretim, Sıfır Atık ve Güvenilir Tedarikçi belgelerine de sahip durumda bir marka.