Twitter devletlerin, devlet başkanlarının, büyük şirketlerin, sivil toplum kuruluşlarının, gazetecilerin; velhasıl toplumda etkin neredeyse bütün kişi ve kurumların kullandıkları alternatifsiz bir haberleşme ağı. Resmî kurumlar en önemli açıklamalarını öncelikle Twitter’dan duyuruyor.

Twitter’ın Elon Musk tarafından 44 milyar dolara satın alınması sonrasında yapılmak istenen köklü değişiklikler, toplumun tüm katmanlarını etkiliyor. Âdeta bir ana iletişim omurgası misyonunu yüklenen Twitter’daki gelişmeleri bu nedenle yakından takip ediyoruz.

Twitter’da gerçek hesaplarla sahte hesapları ayırt etmek için kullanılan ve toplumdaki önemli kişi ve kurumlara verilen ‘doğrulanmış hesap’ rozetinin, ticari çıkarlar uğruna farklı bir şekilde kullanılmak istenmesi büyük tepki çekti.

Aylık 8 dolar veren herkesin ‘mavi tik’ sahibi olması uygulamasından 10-15 Kasım arasında 140 bin kişi yararlandı. Kimlik doğrulaması bile yapılmadan ‘mavi tik’ dağıtılması sonucu, ortalığı ‘mavi tik’li sahte hesaplar doldurdu ve bu durum vahim sonuçlar doğurdu.

Eli Lilly and Company ilaç şirketinin adını kullanan ‘mavi tik’li bir hesaptan insülinin ücretsiz olduğu ‘tweet’i gönderildi. Lockheed Martin adına açılan bir hesapsa ABD, İsrail ve Suudi Arabistan’ın aralarında bulunduğu ülkelere silah satılmayacağı paylaşımı yaptı. Şirketin hisseleri düştü.

Bunlara benzer çok sayıda acı tecrübe sonrası, ‘mavi tik’ uygulaması geçici olarak durduruldu. Elon Musk’un aslında o kadar da zeki olmadığı böylece görülmüş oldu. Bu uygulamanın şirketler için altın, devletler için gri, bireyler için mavi tik olarak dönmesi gündemde.

Musk’ın Twitter’ı satın aldıktan sonra gösterdiği kötü yönetim, işten çıkarmalar, istifalar kaosa neden oldu ve bu platforma olan güveni zedeledi. İşten çıkarılanlar arasında Twitter’ın kritik çalışanlarının olduğunu sonradan fark eden Musk’ın bazılarını geri çağırdığını gördük.

İş dünyası tüm bu olanlara seyirci kalmadı. Şirketin en büyük 100 reklam vereninden yarısı reklâmlarını askıya aldı. Reklamlarını geri çeken 50 şirket, 2020’den bu yana Twitter’a yaklaşık 2 milyar dolar ödemişti. Bu şirketlerin sadece 2022’de Twitter’a ayırdıkları reklam bütçesiyse 750 milyon dolardan fazla.

Musk, yeni dönemde Twitter’da uzun metinlere izin vermeyi ve video içeriğe daha fazla önem vermeyi amaçlıyor. Twitter’ı her işe yarayan ‘Super App’ yapma planı olan Musk’ın, platforma bankacılık altyapısı getirme hedefi de bulunuyor.

Askıya alınan hesaplara af getiren, özgürlük vaatleri veren Musk’ın Twitter için karanlık emelleri de var. Şirket içinde Kırmızı Takım adlı bir ekip oluşturulduğu ve bu amaçla çalışıldığı iddiasını Wired dergisi ortaya attı. Amaç, Onlyfans gibi yetişkinlere özel içeriklerden para kazanmak.

Şu an başka hırslar ve hedefler uğruna öngörülemez bir yola girmiş durumda olan Twitter, küresel bir haberleşme aracı olarak alternatifsiz olma konumunu koruyor. Dolayısıyla, bu mecrada alınacak her karar, bizi doğrudan etkiliyor.