Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayed önceki gün Doha’yı ziyaret ederek Katar Emiri Temim bin Hamed es-Sani’yle görüştü.

Muhammed bin Zayed, Twitter hesabında ziyaretle ilgili yaptığı paylaşımda Katar’ın Dünya Kupası’nı başarıyla organize ettiğini söyleyerek, Katar Emiri’ni ve halkını kutladı, başarılarının devamını diledi.

Dünya Kupası açılış törenini görmezden gelen BAE Devlet Başkanı’nın tebriki biraz geç gelse de Katar’ın organizasyon başarısını itiraf açısından önemli.

Çünkü BAE yönetimine yakın isimler Dünya Kupası maçlarının oynanmaya başlandığı günden bu yana kusur bulmaya ve Katar’ı başarısız göstermeye çalışıyorlardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı açılış töreninde BAE’yi Dubai Emiri Muhammed bin Raşid temsil etmiş ve Muhammed bin Zayed o gün Abu Dhabi’de düzenlenen Formula-1 yarışlarını seyretmeye gitmiş ve paylaşımlarında Dünya Kupası’ndan hiç söz etmemişti.

Daha öncesinde FIFA 2022 Dünya Kupası organizasyonunun Katar’dan alınması için BAE’nin Batı ülkelerinde yürüttüğü lobi faaliyetlerini ise hiç hatırlatmaya gerek yok.

Middle East Eye’in (MEE) haberine göre, Abu Dhabi, 2020-2021 arasında sadece Amerika’daki lobi kuruluşlarına 64 milyon dolardan fazla para ödemiş.

Katar’ın eski başbakanı Hamed bin Casim, geçen ay yaptığı açıklamada Katar’ın Dünya Kupası organizasyonunda başarısız olması için uzak ve yakın birçok ülkenin seferber olduğunu söylerken “yakın ülkeler” ile kastettiklerinin başında BAE’nin geldiğini bölgeyi takip eden herkes bilir.

Muhammed bin Zayed, Doha’da Katar Emiri’yle “ikili ilişkileri ortak çıkarlara hizmet edecek şekilde güçlendirmeyi ele almaktan mutlu olduğunu” söylese de kıyasıya rekabet üzerine kurulu Katar-BAE ilişkilerinin düzeldiğini ya da ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını söylemek zor.

BAE, 5 Haziran 2017’de Katar’la ilişkilerini kesen üç Körfez ülkesinin Doha’ya düşmanlıkta en ateşlisiydi.

Ocak 2021’de Suudi Arabistan’ın el-Ula kentinde gerçekleştirilen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi’nde krizi sona erdirecek anlaşma imzalandıktan sonra dahi Katar’a karşı mesafesini korudu.

Muhammed bin Zayed’in Katar Emiri’nin daveti üzerine Doha’yı ziyareti iki ülke ilişkilerindeki havayı anlık olarak yumuşatsa da Körfez’deki Katar-BAE rekabetinde köklü bir değişimden söz edilemeyeceği kesin.

BAE Devlet Başkanı’nın Doha ziyareti, Katar’ın dünyadaki en büyük futbol turnuvasını şu ana kadar başarıyla organize etmesinin ve bu başarının bölgesel ve uluslararası düzeyde takdir görmesinin ürünü olsa gerek.

Dünya Kupası sebebiyle Katar’ın haksız suçlamalara maruz kalması da Arap ülkeleri halklarını söz konusu eleştirilere karşı birleştirdi.

Muhammed bin Zayed, Arapların Katar’a desteğinin ve sempatisinin yüksek olduğu böyle bir ortamda BAE’nin tek başına akıntıya karşı kürek çekmesinin BAE’ye zarar vereceğini düşünmüş olmalı.

Bu elbette Katar’ın dik duruşunun ve organizasyonu başarıyla gerçekleştirmesinin bir sonucu.

Dolayısıyla Arap sokağında Muhammed bin Zayed’in Doha ziyareti “bükemediği bileği öpmek” olarak niteleniyor.