Birkaç gün kadar önce 2020 yılı için dünyadaki teknolojik gelişmeler ve gidişatla ilgili önemli bir rapor yayınlandı.

Rapor Dünya Ekonomik Forumu ile Scientific American dergisinin ortaklaşa düzenlediği bir rapordur.

The Top 10 Emerging Technologies of 2020 (2020’nin Yükselen 10 Teknolojisi) başlıklı raporda dünyanın an itibariyle en çok mücadele ettiği sağlık ve çevre alanlarındaki gelişmelerin revaçta olduğu görülüyor.

Çevreyi hoyratça kullanan insanoğlu çevreden gerektiği kadar yararlanamadığı için sağlığını riske atmakta sonrasında da kaybettiği sağlığını eski yerine getirebilmek için müthiş bir ekonomik mücadele vermektedir.

Hem çevresel etkiler hem de verilen ekonomik mücadelede alınan yaralar insan sağlığını her geçen gün biraz daha tehdit eder hale getirmiştir.

Bu durum insanın gerek manen gerekse de madden acı çekmesine vesile olmaktadır.

Raporda yükselen teknolojiler olarak yer alan konular şu şekildedir:

Acı vermeyen mikro iğneler: Bu iğneler sayesinde insan vücudundan alınacak örneklerde insanın hiçbir şekilde acı çekmemesi sağlanacaktır. Ayrıca kişilerin bulunduğu her ortamda ve her koşulda örnek vermesini sağlayacağı için zamandan ve maliyetten çok ciddi bir kazanım sağlayacaktır.

Dijital Tıp: Oldukça ufak teknolojik aletlerle insanın her anının sağlık verilerinin takip edilmesini sağlayan bu teknolojik gelişme ile hastalıkların önceden teşhisiyle birçok hastanın daha sonra önüne çıkacak tedavi masraflarının önüne geçilebilecektir. Bu sayede sağlık finansmanında en etkin yapı olan kamu kaynaklarının da israfı son bulmuş olacaktır.

Sanal Organlar: Sağlık alanında yapılan ilaç, aşı ve tedavi modellerinin insandan önce üretilmiş olan sanal organlar üzerinde denenmesi ile yapılan çalışmaların maliyetleri en aza indirilecektir.

Güneş Enerjili Kimya: İşe yaramayan atıkların kurulacak güneş enerjisi rafinerileriyle ekonomilere kazandırılması sonucu ciddi bir gelir elde edilebilecektir.

Spatial Computing (Mekansal Hesaplama): Gerçek somut dünya ile dijital alandaki dünyanın bir arada bulunması amacıyla ortaya çıkan bu projeyle her türlü ürün ve hizmetin görülebilmesi mümkün hale gelecektir. Bu noktada pandemi ile daha çok gündeme gelen sanal fuarların önünü açacaktır.

Elektrikli Havacılık: Hava araçlarında elektrikten yararlanılması ile havayolu taşımacılığında maliyetler düşecektir.

Düşük Karbonlu Çimento: Bu sayede daha temiz bir çevre elde edilecek ve hava kirliliğinden dolayı yapılan özellikle sağlık harcamalarında düşüşler görülecektir.

Kuantum Algılama: Araçların kullanımında daha pratik çözümlerin ortaya konulması sayesinde yolculuk maliyetlerinden ve zamandan tasarruf etmek söz konusu olacaktır.

Tüm Genom Sentezi: Bu teknoloji ile virüslerin yayılımı konusunda ciddi bilgilerin elde edilmesiyle hastalıklara karşı hızlı aşı üretimi noktasında insanlık için sadece insan hayatı konusunda değil finansal anlamda da ciddi bir kazanç elde edilecektir.

Yeşil Hidrojen: Özellikle üretim ve ürünlerin lojistiği konusunda karbon salınımını sıfırlamaya çalışan bu projenin ekonomilere trilyonlarca dolar kazandırması bekleniyor. Kazanımların finansal anlamda ekonomilere can suyu olacağını şimdiden söylemek yerinde olacaktır.

Ülkemizde bu 10 başlıkla ilgili çalışmaların gerek devlet gerekse de özel sektör tarafından hızlı bir şekilde desteklenmesi gelecek dönemlerdeki ekonomi yapımızda büyük önem taşıyacaktır.

Bu konularda çalışan ve üreten ülke ekonomileri her geçen gün ekonomik şartların zorlaştığı günümüz dünyasında yollarına daha rahat devam edecektir.

Bu pastadan hissemize düşeni almamız temennisiyle…