Emniyet Genel Müdürlüğü, 81 ilin emniyet müdürlüklerine talimat gönderdi. Talimata göre, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının 15 Temmuz’daki alçak darbe ve işgal teşebbüsünün başarısız olmasında önemli etkileri olan Emniyet Genel Müdürlüğü personeli, gösterdikleri üstün gayret ve başarı dolayısıyla ödüllendirilecek.

Talimat doğrultusunda emniyet mensuplarına görev yaptıkları şube, rütbe ve 15 Temmuz gecesi ve sonrasında gösterdikleri gayretler dikkate alınarak, 2 bin ile 7 bin lira arasında değişen taltif ücreti verilecek. Bugünlerde bu ücretler personellerin hesaplarına yatırılmaya da başlandı.

Taltif alan polislerin hesaplarına para yatırılması ile emniyet mensupları içinde ciddi sıkıntılar da baş gösterdi. İddialar birbiri ardına yazılıp çiziliyor. Bu iddialara göre; 15 Temmuz alçak darbe ve işgal girişimine karşı mücadele eden birçok polisin bu taltiflerde isimleri bile yok. Ayrıca o gece ortada görülmeyen ya da olayların hiç olmadığı bölgelerde çalışan onlarca polis de taltif ile ödüllendirildi. Tüm bu söylemler emniyetin içindeki huzursuzluğu artırdı. Kimin ne aldığı ya da kimin ne almadığı dilden dile yayıldıkça, küskünlükler de ortaya çıktı.

Polisinsesi.com sitesinde bu konu hakkında yorum yazanlar arasında bulunan ‘Polis’ kod adlı yorumcu şunları söylüyor:

“15 Temmuz sabahı rutin görev için evimizden çıktık. Görevimizi teslim etmeden birçok ilden 16 Temmuz sabahı geçici görevle Ankara’ya gittik. Bu süreçte yaşadıklarımızı anlatmayacağım. Çok şükür yüce Allah’ın izniyle vatanını seven özgürlüğüne düşkün Türk milleti olarak hainlere fırsat vermedik. 30 Temmuz günü görevimiz tamamlandı ve nihayet ailemize kavuştuk. Taltif listesinde ismimiz yok. Üzülmüyorum, çünkü 21 yıldır bu mesleği yapıyorum. Taltiflik birçok iş yapmamıza rağmen almamıştık zaten. Hepsini Allah’a havale ettim. Bunu da Allah’a havale ediyorum. Görevimi layıkıyla yapmaya devam edeceğim.”

Yorumlarda, 15 Temmuz alçak darbe ve işgal girişimine karşı mücadele eden polislerin yüzde 80-90’ının bu taltiften yararlandırılmadığı da iddia ediliyor. Bunun dışında hiç görev almayanlara en yüksek dereceden taltif edildiği belirtiliyor.

Jandarma’da da sıkıntılar var tabii… FETÖ’den atılanların yerine ulusalcıların yükseltildiği, buna karşı 15 Temmuz alçak darbe ve işgal kalkışmasında bire bir çatışarak mücadele eden kahramanların pasif görevlerde tutulduğu söylemleri mevcut. Hâlbuki Jandarma Genel komutanlığı o gece tüm yaşananları tutanaklarla resmileştirdi.

Bu taltifler ve yükseltmelerin iyi araştırılması gerekiyor. Aynı hatalara düşmemek adına sık eleyip ince dokunmalıdır.  “Aslında kim-nedir?” sorusunun cevabı araştırıldığında açıktır. Sadece araştıracak kişilerin iyi seçilmesi gereklidir. Bunu da siyaset yapmalı. Biraz kafa yoralım, çünkü mesele ülkemizin geleceği meselesidir.

Elçiye zeval olmaz. Bizim kaygımız vatan, bayrak, ezandır. Yetkililerin bu konuyu ciddi anlamda araştıracaklarına inanıyorum. Ayrımcılık ve küskünlük değil, birlik ve beraberlik içinde, tüm terör işbirlikçilerine ve kriptolara karşı mücadele zamanıdır.

————————————————–

Taltif nedir?

Para mükâfatı (taltifin) dayanağı 3201 Sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu’nun (ETK) 86’ncı maddesidir. Buna göre Emniyet Teşkilatı mensuplarından; ülkenin güvenlik ve esenliği, devletin çıkarları ve kişilerin can, ırz ve mallarını korumada yüksek hizmetleri görülenlere, fiilen almakta oldukları aylık tutarlarının iki katından beş katına kadar ve olağanüstü durumlarda yaşamını ortaya koyarak büyük yararlıklar gösterenlere, fiilen almakta oldukları aylık tutarlarının altı katından yirmi dört katına kadar, para verilerek ödüllendirilme yapılmaktadır…