Şair Çeşmi İlyas’ın bir dörtlüğü ile başlayalım:

Ayasofya’dır o Cami-i Kebîr

Cümle nukûşudur tehlîl ü tekbîr

Âşıkı da maşûku da yaradan

Allah birdir Allah birdir birdir bir

Bugün, kutlu gün…

Türkiye’nin son bir asır içinde ‘tam bağımsızlık’ yolunda attığı en cesur adımın ilk günüdür.

Ümmetin göğsünü gere gere övünebileceği,müjdelenmiş şehrin en büyük mâbedinin aslına rücu ettiği gündür.

Kutlu olsun…

“Ayasofya müze olarak kalsaydı” diyenlerin bile itirazlarının biteceği gündür bugün.

Topraklarında hiçbir Türk eserini barındırmayan…

Olanları da ahıra, bara, pavyona, depoya çevirenlerin bik biklerinin de biteceği gündür bugün…

Bugün öyle bir gündür ki…

İslâm’ın en muhteşem eserlerinden olan Kurtuba Camii’ni Kordoba Katedrali’ne çeviren Katolik İspanya’ya sesini çıkaramayan UNESCO’ya ‘bir mâbed nasıl korunur’ dersinin verildiği gündür.

Bugün Ord. Süheyl Ünver’e rahmet dileme ve Fatiha gönderme günüdür:

“Türk, geçmiş asırlarda tahripkâr değildi. Bizans’ın bir taşına bile dokunmamışlar, bilâkis imar etmişlerdir. Birkaç garazkârımız müstesna herkes bunun böyle olduğunu bilir. Bunları imar yıkmak değildi. İstanbul’a Türk’ten başka bir millet sahip olsaydı, acaba bugünkü kadar Bizans eseri kalabilir mi idi? İstanbul’da bir Türk eserini bunlardan herhangi birini yıkanlar hiç olmazsa kendinden utanmalıdır.”

Bugün, kalbi Ayasofya diye çarpan Taşlıcalı Yahya’ya, Latifi’ye, Enderunlu Vâsıf’a, Nabi Efendi’ye, Arif Nihat Asya’ya, Ziyad Ebuzziya’ya, Fahir Armaoğlu’na, Cahit Zarifoğlu’na, Ruşen Eşref Ünaydın’a, Necip Fazıl Kısakürek’e, Ali Ulvi Kurucu’ya…

“Ey İslam’ın nûru, Türklüğün gururu Ayasofya! Şerefelerinde fethin ve Fatih’in şerefi ışıl ışıl yanan mâbed! Neden böyle bomboş, neden böyle bir hoşsun” diye yazdığı için 161’inci maddeden yargılanan Osman Yüksel Serdengeçti’ye de fatiha armağan etme günüdür.

Bugün, Mavera dergisinde (1977), genç bir şair iken yazdığı…

“Ayasofya’yı ibadete açacak partinin memlekette fevkalâde itibarı yücelir. Hayrettir, bu bile kimseyi kıpırdatmamıştır. Kedinin kedilik yapmaması gibi bir şey. Ters bir şey. İnsan düşünürken idrak etmekte bocalıyor. Ayasofya yeniden cami olarak açılsın için her ne söylenen olursa milletin arzusuna tercüman olur” diyen ‘güzel adam’ Cahit Zarifoğlu’nu da hayırla yâd günüdür.

Bir pagan mabedi iken kiliseye dönüştürülen…

Sonra…

‘Fethin kılıç hakkı’ olarak Türkler tarafından camiye çevrilen Ayasofya, sadece Türklerin değil bütün bir İslâm âleminin namusudur!

İşte bugün, böyle kutlu bir gündür.

Artık kısır tartışmaların…

Ahmakça yürütülen siyasi ve ideolojik trol operasyonlarının hiç mi hiç kıymeti kalmamıştır.

Ayasofya…

Medresesi, sebilleri, kütüphanesi, imarethanesi, muvakkithanesi, eşsiz tezyin örnekleri, sıbyan mektebi ile yeniden ayağa kalkmaktadır.

Kutlu olsun…

Darısı Kudüs’ün, Kurtuba’nın ve hicrana bürünen diğer mâbedlerin başına…

İnşallah…