Enflasyon rakamları açıklandı. Milyonlarca memur ve memur emeklisi alacakları zam oranını enflasyon rakamlarından ve TÜİK’ten öğrendi. Memurlar, memur emeklileri, Bağ-Kur emeklileri, SGK emeklileri hulasa maaşını devletten alan tüm kesimler maaş ve ücret zamlarını yetkili sendikalardan, hükümetten değil enflasyon rakamlarından öğrenmektedirler.

Toplu görüşme masası ve yöntemi çözüm üretmekten uzak

Yetkili Sendikanın önerileri ve talepleri hayatın gerçeklerini tam anlamıyla yansıtmaktadır. Toplu görüşme masası 5 milyona yakın çalışanın ve emeklinin taleplerinin görüşüleceği zemin ve zaman ortamından çok uzak. Milyonlarca insanın hayatının her gününü doğrudan etkileyecek ücret görüşmeleri üç beş görüşmeye sığdırılamaz. Yani ücret görüşmelerinin usulünde çok ciddi eksiklikler ve hatalar bulunmaktadır.

Kamuda 11 iş kolu bulunmakta, her iş kolunun ve alt birimlerinin talepleri ve istekleri olacaktır elbette. Dolayısı ile toplu görüşmeleri en az 3 aylık bir takvim içerisinde gerçekleştirme zarureti vardır, aksi takdirde görüşme masası inandırıcılığını ve güven duygusunu kaybedecektir.

Yetkili sendikaların talep ve görüşleri önyargısız bir şekilde gündeme alınmalı

Toplu görüşme masasında yetkili sendika ile kamu işveren heyeti arasında müzakereler yapılmaktadır. Esasında yetkili sendikanın talepleri en az 1 yıllık bir hazırlık neticesinde ortaya çıkmaktadır. İş yeri, il, ilçe teşkilatlarının kendi iç raporlama çalışmaları sahanın gerçeklerini tam anlamıyla yansıtmaktadır. Türkiye’de memur sendikacılığı hala emekleme dönemindedir. Kamunun işçilere verdiği sendikal örgütlenme ve hak arama şeklini memur sendikalarına da vermesi gerekmektedir. Ya hep ya hiç anlayışı devletin vatandaşlarına reva gördüğü bir uygulama olmamalıdır.

Memurun patronu TÜİG ve enflasyon rakamları mı olacak sürekli?..

Kamu otoritesi yürüttüğü tüm hizmetleri kamu görevlileri marifetiyle yapmaktadır. Kamu görevlilerinin mali ve özlük talepleri daima olacaktır. İktidarın belirlenmesinde artık insanların yaşam kalitelerinin ya da çektiği sıkıntıların etkisi çok fazladır. Enflasyonun ne kadar çıkmayacağını bilmek için artık ekonomist olmaya gerek yok.

Yani Türkiye’de enflasyonun yıllık yüzde 6 çıkmayacağı herkesin ittifak ettiği bir olgu. Polislerin ve askeri personelin meslek örgütleri yok. Tüm memurlar toplu görüşme masasından kendilerini memnun edecek bir rakamın çımasını beklerken her yıl ücret zamlarını enflasyonun vicdanına terk etmek artık hükümeti canı gönülden destekleyen kamu görevlilerini bile üzmektedir.

2021 Ağustos ayında 2020-2023 yıllarını kapsayan toplu görüşme süreci başlayacak. “Mevcut haliyle bu görüşmelerden beklenti nedir?” anketi yapılarak masanın çözüme yakınlığı ya da uzaklı ortaya çıkarılabilir.

OYAK, POLSAN zengin ediyor İLKSAN dalga geçiyor

OYAK, POLSAN yüz binlerce lira dağıtırken İLKSAN üyelerine neden cep harçlığı bile olamayacak komik bir meblağ dağıtıyor.

Şayet yardımlaşma sandıkları üyelerine bu kadar ikramiye dağıtıyor, İLKSAN’ da ekserler ya da polisler yönetsin de öğretmenler 400 bin, 500 bin TL emeklilik ikramiyesi alsın. İLKSAN yönetimi bu karşılaştırmayı yapmalı ve gereğini yapmalıdır.

Tüm öğretmenlerin üye olacağı bir yardım sandığı kurulmalı mı, kurulacak sandık İLKSAN gibi mi olur ya da POLSAN, OYAK gibi mi olur bilinmez. Ama ortada bir gerçek var ki memurlar ve memur emeklileri çalışırken de emekli olurken de rahat edecekleri bir ücretlendirme politikasını hem hak ediyor hem de talep ediyor.