TCK’nın cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar bölümünde, 105. maddede düzenlenen cinsel taciz suçunu, gerek madde metni ve gerekçesi ve gerekse de uygulamaya göre; mağdurun rızası dışında, failin cinsel arzularını tatmin etmek için yapmış olduğu, mağdurun vücut bütünlüğünü ihlal etmeyen, cinsel yönden rahatsız edici eylemler olarak tanımlayabiliriz.

Suçun unsurları

Cinsel taciz suçunun maddi unsuru, bir kimseyi cinsel amaçlı olarak rahatsız etmektir. Suçun manevi unsuru ise kast olup, failin cinsel amaç gütmesi, başka bir ifadeyle cinsel arzu ve isteklerini tatmin maksadıyla hareket etmesidir. Hakim, suçun unsurlarını her somut olaya göre değerlendirecektir.

Cinsel taciz suçu hangi yollarla işlenebilir?

Cinsel taciz suçu, mağdurun görüp duyacağı şekilde, aynı ortamda işlenebileceği gibi, telefon etmek, mesaj, mail göndermek iletişim araçları ile işlenebileceği gibi, sosyal medya platformları üzerinden gönderilen mesaj ya da yapılan yorumlarla da işlenebilen bir suç türüdür.

Cinsel taciz suçu örnekleri

Yolda giderken laf atmakCinsel ilişki teklif etmekMağdura cinsel organını göstermekMağdurun karşısında mastürbasyon yapmakYolda yürüyen mağdura öpücük atmakMağdurun yüzüne “seni ve aileni tanıyorum, arabaya bin, gideceğin yere bırakayım, sana kötülük yapmam” şeklinde sözler söylemekCinsel amaçlı mesajlar atmakTelefonla arayarak, evinin önündeyim, dışarı çık, seni maddi ve manevi tatmin edeceğim ya da her hangi bir iletişim aracı ile cinsel içerikli sözler sarf etmek…

 

Suçun temel şekli ve cezası

Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikâyeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına fiilin çocuğa karşı işlenmesi hâlinde altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (TCK 105/1)

Suçun nitelikli hali ve cezası

Suçun;

a) Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin ya da aile içi ilişkinin sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,b) Vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım veya gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından,c) Aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,d) Posta veya elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,e) Teşhir suretiyle, işlenmesi hâlinde yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu fiil nedeniyle mağdur; işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise verilecek ceza bir yıldan az olamaz. (TCK 105/2)

Cinsel taciz suçunda şikâyet ve görevli mahkeme

TCK 105/1. maddesinde düzenlenen suçun temel şeklinde, soruşturma şikâyete tabi olup, mağdur tarafından 6 ay içerisinde şikâyet hakkı kullanılabilir.

TCK 105/2. maddesinde düzenlenen, suçun nitelikli hallerinde ise şikâyet koşulu aranmaksızın resen soruşturma yapılacaktır.

Cinsel taciz suçunda görevli mahkeme ise asliye ceza mahkemesidir.