Kamu kurumlarında 2020 yılı itibarı ile 2 milyon 942 bin personel istihdam edilmektedir. Bu sayı bakanlıklara göre dağılımı iş yüküne ve kamu hizmetinin özelliklerine göre dağıtılmaktadır. Kamu kuruluşlarında işin niteliğine göre farklı norm uygulamaları uygulanmaktadır. En fazla kamu çalışanı yaklaşık 1 milyon çalışan ile Milli Eğitim Bakanlığındadır. MEB’in ardından Sağlık Bakanlığı gelmektedir.

Norm uygulaması her bakanlıkta farklı kriterlere göre belirlenmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı okullardaki öğrenci sayısına göre norm sayısı belirlemektedir. Sınıflarda 21 öğrenciye bir norm belirlenirken sonrasında her 20 öğrenci için norm sayısı 1 artırılmaktadır. MEB, son yıllarda norm sayısı sorunsalı ile ilgili çözümler üretmeye çalışmaktadır. Bu sorunsal, kamu hizmeti vermekle çalışanlarının tayin talebi arasında gidip gelmektedir.

Olayın özünü şu şekilde ifade edebiliriz. Öğretmenler Anayasa’dan kaynaklı aile bütünlüğünün korunması talebini sürekli gündemde tutmaktadır. Yani özür grubu atamalarında çoğu zaman il ve ilçe emrine atamalar yapılmaktadır. Yani tayin istenen yerleşim yerinde norm ihtiyacı olup olmadığına bakmaksızın çalışanları o ilin ve ilçenin emrine atamaktadır.

İnsani açıdan bu uygulamaya itiraz edecek kimse olamaz. Her insanın aile bütünlüğünün korunması ve insanların aileleri ile aynı ilde çalışma talebi çok normal bir taleptir.

Fakat MEB çalışanların arasında bayan öğretmen sayısı erkek öğretmenlerin sayısını geçmiş durumdadır. Elbette bu durum sevinilecek bir durumdur. Okulların norm güncellemeleri her yıl yapılmakta ve il ve ilçe merkezlerinde biriken norm fazlası kadrolar eritilememektedir. Yani öğretmene ders okutacağı okul bulunamayacak duruma doğru gidilmektedir.

Bu yığılma her geçen yıl artarak devam edecektir. MEB, bu konuyla ilgili önümüzdeki 5-10 yılın çalışmasını yapmalıdır. Merkezlerde oluşacak norm yığılması ve kırsal kesimlerde oluşacak öğretmen ihtiyacı dengesi bir şekilde sağlanmalıdır.

İl merkezlerindeki norm fazlası yığılması, mağduriyetleri de beraberinde getirmektedir. Bazı illerde norm fazlası tüm öğretmenler ilçe emrini de aşarak farklı ilçelere 100-150 km uzaklardaki okullara norm fazlası olarak atanmıştır. Esasında Hatay ve Kayseri’de yaşanan bu problem uzun vadede tüm illerde yaşanabilme potansiyeli taşımaktadır.

60 bin öğretmen ataması talebi karşılanacak mı?

Öğretmen adayları sosyal medya kanallarından taleplerini sürekli gündeme taşımaktadır. Öğretmen adayları 60 bin öğretmen ataması beklemektedir. Branş bazında bile talepleri TT olan öğretmen aday grupları var. Milli Eğitim Bakanı sayın Ziya Selçuk konuyla ilgili açıklamalar yapmakta fakat konunun birçok tarafı olduğu aşikar. Maliye Bakanlığı ve ilgili kurumların yetkilileri öğretmen atamaları ile ilgili bir karar verecekler.

Beklenti 2021 yılında 60 bin öğretmen atamasının yapılması yönündedir.

3600 ek gösterge esasında tüm bu düğümlerin çözümü olabilecek tılsımı bünyesinde barındırıyor. An itibarı ile 3600 ek göstergeyi bekleyen 60 yaş üstü binlerce öğretmen var. Sistemi tıkamamak adına kamu personel rejiminde girdi ve çıktı sürekliliğini sağlayacak çeşitli adımların atılması memnuniyet katsayısını artıracaktır.

Aile kurmak isteyen yüz binlerce öğretmen adayı umutlu bekleyişini sürdürmektedir. Biz de genç öğretmen adaylarının bu taleplerini gündeme taşımak istiyoruz ve 60 bin öğretmen atamasının eğitim ordusuna taze kan olacak diyoruz.