Evet, şaşırmayın yeni bir dünya düzeni kuruluyor. Tüm bu olup bitenler yeni bir dünya düzeninin habercisi gibi geliyor bana. Bu süreçte birçok ülke kendi içine çekiliyor. Daha şimdiden ülkeler sınırlarını kapattı bile. Küresel politikalara ciddi bir darbe vuruluyor, ilaç, gıda gibi temel ihtiyaç maddelerini diğer ülkelerden temin eden ülkeler adeta iflas etmiş ve salgın nerdeyse bütün dünyada hayatı felç etmiş gibi görünüyor. Bir müddet ülkeler arası seyahat, ticaret, birbirine gitme vs. olmayacak. Bu süreçten sonra ülkeler kendi ihtiyaçlarını kendi topraklarından temin etme yoluna gideceklerdir diye düşünüyorum. Birçok ülke temel gıda ürünleri açısından “kendi kendine yetebilme” çalışmaları yapmaya başladı bile. Yani ülkeler dışarıya bağımlı olmadan, bütün vatandaşlarını besleyebilecek bir tarım politikası geliştiriyorlar. Önemli olan biz ülke olarak bu yeni dünya düzenine hazır mıyız ve burada yerimizi hakkıyla alabilecek miyiz? Üreticimizi koruyabilecek miyiz? Ve iş yaptığımız sektör, gastronomi olarak bu düzene ayak uydurabilecek miyiz?

Meşhur ve köklü restoranların durumu ne olacak

Yılların esnafı, lokantacısı, kebapçısı, dürümcüsü, çorbacısı dükkânını kapatmış evinde oturuyor. Hâlbuki daha 1 ay öncesine kadar mekânının önünde kuyruklar oluşuyordu. İşler iyi gidiyor birkaç mekân daha açalım diyenler bile vardı. Ama şimdi ne yapacağını kara kara düşünüyor esnaf Arif Ağabey. Ancak online iş yapanlar, sosyal medyada kendini iyi tanıtanlar, paket de olsa işlerini devam ettirebiliyorlar diye biliyorum. Bu virüs bize bir şey anlatıyor sanki. Dünya artık o eski dünya olmayacak. Ülkelerde olduğu gibi toplumlarda da içe dönük bir yaşam tarzı başlıyor. İnsanların birbirleriyle münasebetleri azalıyor ve mecbur olmadıkça dışarıda yemek yenilmeyecek gibi duruyor. Bu süreçte evlerinde oturanlar ev yemeğine alıştılar. Daha önce hiç evinde yemek pişirmeyenler pile masalarına birkaç çeşit yemek koymaya başladılar. En azından bir süre böyle olacak. İş yapıları dijital bir ortama kayacak ve belki birçok şey değişecek.

Her şeyin online olduğu yeni dünyaya hazır olun

Gözüken artık birçok şey “online” olacak. Gastronomi sektöründen giyim sektörüne, teknoloji sektöründen hizmet sektörüne kadar her şey yeni bir döneme giriyor. Bunun adı ‘Yeni Dijital Dünya’dır. Firmalar bu dünyada yerini almazsa kaybeder. Kurumsallaşan ve sosyal medyada yerini alan markalar bu dönemde de sanırım başarılı olacaklardır. Şimdi dükkânlarını kapatsalar da kendi mecralarında duyurularıyla hayatiyetlerini devem ettirirler diye düşünüyorum.

Amazon alışveriş sitesi 100 bin yeni elaman alıyor

Türkiye’nin her tarafında adım başı bir şubesi olan bir market zinciri bile online sisteme girmiş. Dün sipariş verdim, herhangi bir gönderim ücreti olmadan eve kadar getirdiler. BBC Türkçe ’de yer alan habere göre; İnternet üzerinden satış yapan perakende devi Amazon, korona virüs sebebiyle internetten yapılan alışverişlerin büyük oranda artması sonucu ABD’de 100 bin yeni eleman alacağını duyurdu. Amazon’un mevcutta 798 bin çalışanı bulunuyor. Amazon sitesi o kadar yoğunki bazı siparişlerine bir ay teslim süresi veriyor ve bu süreçte100.000 yeni kişiyi işe alıyor. Sayın Bakan Pakdemirli, CNN Türk’te açıkladı. Ülkemizde online ticaret faaliyetleri yürüten bir firma 3.000 yeni istihdam oluşturacakmış. Ülkemizde yine bazı online satış yapan marketler 3-4 gün teslimat süresi veriyor. Yani anlaşılan yeni dünya düzeni dijitale kayıyor gibi görünüyor.

Gastronomi sektörünün paydaşları, hijyene, temizliğe ve yeni dünya düzenine ayak uydurduklarını anlatan mesajları iyi verirlerse bu işten kazançlı bile çıkabilirler. Nasıl mı?

Birkaç maddede sıralayayım isterseniz

Mutlaka evlere girmeye çalışın: İnsanların yaşam tarzı değişiyor ve eski sosyal alışkanlıklarından vazgeçiyorlar. Şimdi insanlar evlerinde oturmuş sürekli internete girip kendilerine ulaşacak Restoranları bekliyorlar. Onların o kullandıkları ekranlarından evlerine girebilen ve bu fırsatı değerlendirebilen firmalar kazanacak.Restoranınızı videolarla tanıtın: Hijyen kurallarına, temizliğe çok dikkat edildiğini gösteren videolar yapın ve sosyal medyadan yayınlayın. Youtube kanalı oluşturun. Orada bu videoları ve yaptığınız diğer sağlıklı yemekleripaylaşın.Paket Servisi ve Gel-Al sistemine yatırım yapın: Bu işi ciddi ve doğru yapan karlı çıkacak. Paket servisi elamanından tutun paket malzemelerine kadar hepsi hijyen kurallarına uygun olmalı.Kilo aldırmayan menüler yapın: İnsanlar uzun zamandır evlerinden dışarı çıkmıyorlar. Elbette kiloda aldılar. Çünkü aktiviteler neredeyse sıfıra indi. Bu insanların evlerine kadar götüreceğiniz veya gel al yapacakları sağlıklı ve kilo aldırmayacak ürünlere ihtiyaçları var.Bağışıklık sistemini güçlendirici yemekler ve çorbalar yapın: Bu hastalık en çok bağışıklık sistemi zayıf olanları vuruyor. Bu yemekleri sağlıklı taşıma koşullarında evlere servis edebilirsiniz.

Restoranınızda bu virüsten etkilenmemek için çözümler üretin: Karantina günleri sona erdiğinde yeni çözüm üreten Restoranlar daha çok müşteri çekecekler. İzolasyonlu tek kişilik masalar gibi. Geçen bir haberde bu sürecin başında Japonya’da yapıldığını görmüştüm.Sağlıklı, kişiye özel, hikayesi olan yemekler icat edin: Yeni dönemde hangi tür restoranlar iş yapar derseniz, bence, mevsiminde olan ürünlerle, maliyet hesabının yapılmadığı, sağlıklı koşullarda, yemeğin bir hikâyesinin olduğu, mutfak personeli ile misafirlerini de hikâyenin bir parçası yapan kişiye özel gastronomi Restoranları iş yapacak.