8 ve 12. sınıflar zor durumda. Sınav müfredatı yüz yüze eğitime göre planlandığı gibi uygulanacak. Uzaktan eğitim tüm hızıyla devam ediyor, öğrenciler ekran müptelası oldu. Twitter mecrası problemli insanların dert dökme, naz, niyaz makamı olmuş durumda. Her akşam farklı mağdur guruplarının istekleri TT oluyor.

Efendim eğitim ciddi iştir diyoruz ya, gerçekten de pandemi sürecinin en mağdur grubu sınav öğrencileri. Zira sınav çok çetin fakat sınava hazırlanma süreci de bir o kadar gevşek. Öğrenciler evlerinde hazırlanıyor hayatlarını direkt etkileyecek LGS ve YKS sürecine. Her ailenin imkânı farklı. Ev ortamında süreci yürütmek çok ama çok zor. Öğrenciler yüz yüze eğitim alırken bile sıfır çekenlerin bolluğu ya da baraj altında kalanların çokluğu ile gündeme geliyor.

Öneri ya da beklenti şudur: 8 ve 12. sınıflar mutlaka yüz yüze eğitime yeniden başlamalı. Bu öğrencilerin hayatlarında kalıcı etkiler oluşturmama adına bu iki kuşağı artık pandeminin cenderesinden kurtarmak zorundayız. 8ve 12. sınıflar yüz yüze eğitime başlamalı, LGS ve YKS uzaktan yapılacaksa ve sınava katılım zorunlu olmadan öğrencileri hak ettikleri üst eğitim kademesine yerleştirme mümkünse uzaktan eğitime devam edilebilir.

Fakat sınav gerçek, sınav hazırlığı sanal. Bu durum için MEB tekrar bir hazırlık yapmalı. En azından yılbaşından sonra bu iki sınıf grubu için okulun yolu açılmalıdır.

Mehmet Akif ve Mevlana popüler kültüre kurban mı ediliyor? 

Aralık ayı Türk İslam kültürü ve edebiyatı adına iki büyük fikir ve gönül adamının vefat ettiği aydır. 17 Aralık’a denk gelen hafta Şeb-i Arus haftası olarak anılmaktadır. Mevlana maalesef  “Ne olursan ol yine gel.” sözüne sıkıştırılmış, bu sözün içerisinde olduğu Mevlana’nın yedi öğüdü bile bilinmiyor. Mesela Mesneviden hareketle çocuk kitapları, sohbetlerinden hareketle sosyoloji kitapları yazılabilir, çizgi filmi çekilerek çocuklara yönelik kalıcı ahlaki kodlar toplumun temellerine işlenebilir.

Mehmet Akif Ersoy Sadece İstiklal Marşı şairi olmanın ötesine taşınmalıdır. Kendisi zaten İstiklal Marşı’nı Safahat’ının içine almamıştır. O benim şiirim değil milletindir diye.

Bir Akif, Mevlana Yunus Emre dizisine ihtiyaç yok mu? “Kültür Bakanlığı sadece turizm odaklı planlamalar yapıyor.” eleştirileri yapılmakta son yıllarda. Kültür para getirmez belki ama kültürsüz milletler millet olma özelliklerini kaybederler ve hakim kültürlerin oyuncağı ve tüketim kalemleri haline gelirler.

Öğretmenlerin talepleri-2020

Bir milyon eğitim çalışanı ülkenin geleceğini inşa etmeye çalışıyor. İşini hakkıyla yapan yapmaya çalışan öğretmenlerin emekleri takdire şayan fakat MEB’de çalışan öğretmenlerin, atanmak isteyen öğretmenlerin talepleri 2020’ye damgasını vurdu. Bu talepleri şöyle sıralayabiliriz.

Öğretmene 60 bin kadro verilmeli

Zorunlu hizmet affı uygulanmalı

Memur öğretmenler sınıflara dönmeli

Her branşa daha fazla kadro tahsisi yapılmalı

Özür gurubu atamalarının daha kısa sürelerde yapılmalı

Alan değişikliklerinin kapsamı genişletilmeli

Öğretmen Meslek Kanunu bir an önce çıkartılmalı

3600 Ek Gösterge vaat edildi bir an önce çıkartılmalı

Kariyer basamakları (Uzman ve Başöğretmenlik uygulaması) yeniden hayata geçirilsin

2021 tüm bu taleplerin karşılık bulduğu bir yol olsun temennisiyle …