Türkiye’nin gündemi Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ın şımarıklıkları ve Mısır’ın kahpeliğine sahada verdiğimiz cevaplar. Devlet ve millet olarak “milli” bir konuda ortak kamuoyu oluşmuşken CHP’deki koltuk kavgası yeniden su yüzüne çıktı.

CHP’nin değişmeyen gündemi “iktidara gelmek”, “seçim kazanmak” değil; parti içi koltuk savaşlarıdır. Bu yıl ilk kez bir CHP kongresi kavgasız geçecek diye umutlanmışken yine hayal kırıklığına uğradık…

Cumhurbaşkanı adayı yaptığı Muharrem İnce’yi partiden kovmak için elinden geleni yapan Kılıçdaroğlu, son hamlesini kongrede yaptı. İnce’yi tuvalet kapısının yakınına oturtarak “git buradan, artık istenmiyorsun” mesajını açık bir şekilde verdi…

BİRACI MUHARREM, VİSKİCİ KEMAL’E RAHAT VERMEYECEK

CHP’de “biracı”, “viskici” ayrışması nereden çıktı diye bilmeyen okuyucularım olabilir. İnce, daha önce Kılıçdaroğlu’na karşı genel başkan adayı olmuş ve seçimi kaybetmişti.

Kılıçdaroğlu zafer konuşmasında, “Rakı sofrasında memleketi kurtaran elitistleri partiden uzaklaştıracağım” deyince İnce, “Atatürk’e ve partililere ayıp etti. Kendisiyle de rakı sofralarında oturduk, onu da söyleyeyim” diyerek tepki göstermişti.

Türkiye, CHP’deki “biracı” ve “viskici” kavgasının ikinci raunduna kilitlenmiş durumda. İnce “birayı” yeniden köpürttü ama Ankara’ya ulaşıncaya kadar bu köpüğün söneceği de kesin gibi görünüyor.

MUHARREM İNCE CHP’DE KALAN SON ATATÜRKÇÜ

İnce’nin çıkışları Kılıçdaroğlu’nun hesaplarını alt üst etmiş durumda. İnce’yi sessiz sedasız Yalova’ya tavuk çiftliği kurmaya göndeririz hesabı yapan Kılıçdaroğlu yine yanıldı.

Bay Kemal, CHP ve Millet İttifakını bekleyen felaketin farkında olan eski genel başkanlar Baykal, Karayalçın ve Hikmet Çetin, İnce’yi “parti kurmama” konusunda şimdilik ikna ettiler.

CHP’de “Atatürkçü”, “Kemalist”, “Cumhuriyetçi” geleneğin son temsilcisi olarak İnce kaldı. Onunla da yolları ayırmak için 2 yıldır başvurmadıkları “yalan” ve “iftira” kalmadı.

CHP’nin Atatürkçülük ve Kemalizmle arasına koyduğu mesafe bugün çok daha büyüdü. İnce de giderse CHP’de Atatürkçülerin ruhuna Fatiha okunacak…

İNCE’NİN PARTİ KURMASI CHP VE MİLLET İTTİFAKINI BİTİRİR

Bugün Ankara’da açıklama yapacak olan İnce’nin yeni bir parti kurarak, CHP’den ayrılacağını düşünmüyorum. İnce’nin yeni parti kurması durumunda CHP’yi, müttefikleri İP ve HDP’nin oy seviyesi olan %8-11 bandına düşürebilir.

Anketlere göre İnce’nin kuracağı partiye oy veririz diyenlerin oranı %8 ile %14 arasında değişiyor. CHP’ye oy verenlerin %30’u İnce’ye oy vereceğini, %28’i de oy verebileceğini belirtiyor.

CHP’li seçmenin %54’ü İnce’yi partinin başında görmek isterken, Kılıçdaroğlu %16 destek görüyor. Bu veriler sadece İnce ve siyasi uzmanların elinde değil. Sahada yapılan anketler bunu gösteriyor. İnce’nin kuracağı partinin CHP’den daha fazla oy alacağını siyasi uzmanlar da dile getiriyor.

Kılıçdaroğlu da tehdidin farkında. Ama güvendiği dağlar olduğu da aşikar. O dağların kim olduğunu az çok biliyoruz. Ama Kılıçdaroğlu’nun o dağlara kar yağmaz diye bir kural olmadığını bilmesinde fayda var.

Kılıçdaoğlu’na koltuğu emanet eden üstün güç Kılıçdaroğlu’nun seçim kaybetmesine daha fazla tahammül etmeyebilirler…

O zaman Kılıçdaoğlu’nu belirlediği delegeler de genel merkezdeki adamları da kurtaramaz. Tıpkı Deniz Baykal’ı kurtaramadıkları gibi…

Bu da Kılıçdaroğlu’nun aklında bulunsun!