Karaköy Güllüoğlu

Beni tanıyanlar baklavaya ne kadar düşkün olduğumu bilirler. Gaziantep’teki baklavacılar dahil olmak üzere Türkiye’de en iyi baklava yapanları bilirim ve tanırım. İşte geçenlerde Karaköy ‘de bu firmalardan biri olan dünyaca meşhur Gaziantepli Karaköy Güllüoğlu markasının sahibi Nadir Güllü Ustayı ziyarete gittim. Daha önceleri de birkaç kez görüşmüştüm. Ancak bu sefer gittiğimde Covid19 nedeniyle yazlıkta yaşıyor olduğundan oğlu Murat Güllüoğlu beni karşıladı. Nadir bey çocuklarını ve kardeşini işin başına koymuş, ama günlük online yaptığı toplantılarla markasını idare ediyor. İkram faslından sonra sormak istediğim tüm soruları Telekonferans yöntemiyle Nadir beye sordum.

Neden tek şube?

“Şubemiz yok, açmıyoruz, açmayacağız da” diye söze başlıyor Nadir Güllü, “Kalitemizi kesinlikle düşürmemek için şube açmıyoruz. Artık internet var, Brezilya’ya 1,5 günde baklava gönderiyoruz. Ürünlerimiz kutularında 15 gün muhafaza edilebiliyor, bu açıdan şubeye gerek yok. Ben Nadir Güllü ve markamız Karaköy Güllüoğlu olarak, tüm malzemeleri yöresinden, mevsiminde taze alıyoruz. Bu konularda taviz vermediğimizden dünyanın dört bir tarafına baklava gönderebiliyoruz. 3 çocuğumla birlikte kardeşim Ömer Güllü ve ben üretimin ve işin başındayız. Enine değil dikine büyüyoruz. Yani kalitemizi düşürmeden büyüyoruz.” diyerek tek şube ve kaliteyle bugüne kadar geldiklerinin mesajını veriyor.

Pandemi sizi nasıl etkiledi?

Korona öncesi nerdeyse 1 tona yakın satış yaptıklarını ifade eden Güllü, “Koronavirüs nedeniyle biraz işler düştü bunun farkındayız ama tekrar iyi olacağına ümidimiz var. Bu süreçte ben Balıkesir’deyim, ancak işleri yakından takip ediyorum. Her gün oğlum Murat’la düzenli olarak görüşüyorum. İşten hiç bir zaman kopmadım. Bu hastalık süreci bana geçmişi hatırlatıyor. 40 sene önce, baklavaya tavan fiyat konulmuştu. Baklava yarı fiyatına düştü. Bizden zararına satış yapmamızı istediler. Bizde kaliteyi düşürmemek için 1 yıl baklava yapamadık. Bu dönemde sütlü Nuriye’yi ortaya çıkardık. Tam 12 sene boyunca sütlü Nuriye’de satış rekorları kırıldı.” Diyerek kriz dönemlerinin de bir fırsat olabileceğinin altını çiziyor.

Bu süreçte küçülmeye gittiniz mi?

“Pandemi döneminde bir tek kişiyi bile işten çıkarmadık ve ücretsiz izne göndermedik. Kolay değil ama kendi ayaklarımız üzerinde durmaya çalışıyoruz. 150 çalışan ve 40 yıllık tecrübeli ustalarımız var. Ustalarımızın çocukları var. Onları gözetmemiz gerektiğini biliyoruz. Evet, pandemi yasakları nedeniyle zorluk çekiyoruz ama bu dönemde bakın neler yapıyoruz? Burger baklava, vegan baklava gibi şeker ve çölyak hastaları için baklavalar ürettik. Bu ürünlerimiz oldukça ses getirdi ve sektörde her daim farkımızı ortaya çıkarmaya, zorluklarla mücadele etmeye devam ediyoruz, edeceğiz de.”

‘Baklavanın Demo Merkezi’ projenizi anlatır mısınız?

“32 sene önce Karaköy’de Güllüoğlu Üretim tesisimizi kurdum. Dünyada bir ilkti. Kurar kurmaz Türk baklavacılığını dünya tanımaya başladı. Tesisimize dünyanın her yerinden haberciler, misafirler, müşteriler ve Michelin yıldızlı aşçılar geldi, bizi ziyaret etti. Ülkemi o dönem çok iyi tanıttım, hala da tanıtmaya devam ediyorum. Bunun haklı gururunu yaşıyorum. Baklava nasıl yenir, insanlara öğretmeye başladık. Yıllar geçtikçe biz de büyüdük. Artık kabuğumuza sığmamaya başladık. Oğlum Murat, ‘Baba yandaki binayı alıp, tesisimizi büyütelim, baklava okulu yapılım, baklavanın demo merkezi olsun’ dedi. Biz de yan binamızı satın aldık. Orayı kültür merkezi yapıyoruz.” diyerek Nadir Bey, Karaköy Güllüoğlu Kültür Merkezi kurma sinyallerini veriyor.

‘Karaköy Güllüoğlu Kültür Merkezi’nde neler olacak?

“Bakanlık ve derneklerle iletişime geçip onaylı diplomalı baklava ustaları yetiştireceğim. 5 milyon dolarlık bir yatırımdan bahsediyorum. Yalnız baklava değil, baklava ustası da ihraç edeceğiz. Baklavacılık öyle basit bir iş değil. Baklavacılık futbola benzer. Kaleci, savunma, orta saha ve forvet. Kaleci forvet oynayamaz değil mi? Ya da forvet kaleye geçse başarılı olamaz. İşte biz bunu istemiyoruz. Bir baklava ustası her şeyi yapacak. Her şeyi bilecek. Kaleye de geçecek, orta sahada da oynayacak gol de atacak.”

Kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz?

Nadir Güllü, “Ben tüccar değil, usta ve zanaatkârım, ailemin kurduğu bu baklavacılık işinde 5’inci kuşağım, 65 yaşındayım ve 48 yıldır bu sektördeyim. Nadir Güllü ‘den mezun olmak kolay değil. 2 ay gelip mezun olamazsın. Bu kadar kolay olmayacak. Bu işin aşığı ya da muhtacı olacaksın. Bu işi gönülden yaptım yıllarca ve hala ilk günkü gibi aynı aşkla yapıyorum. Benim gibi bu heyecanı içinde barındıran varsa gelsin onu da kendim gibi zanaatkâr usta yetiştireceğim ve dilerse yurtdışına göndereceğim yani baklava ustası ihraç edeceğim. O usta yurt dışında göğsünde Türk bayrağını taşıyacak. Gururla ülkemizi temsil edecek.” diyerek müthiş projesinden bahsediyor.

Yurtdışında hangi ülkelere baklava gönderiyorsunuz?

“Yurtdışında sürekli müşterimiz var. Bizden düzenli sipariş verenler var. Avusturya, Avrupa ülkelerine hatta Brezilya ve Amerika’ya baklava gönderiyoruz. New York’a 14 saatte baklava gönderiyoruz. Mesela ‘Nadir dolama’ diye bir ürünümüz var. Adı neden Nadir diye soranlara, Yunanlar ve yabancılar bir Türk ismini söylesin diye bu ürünümüze Nadir dolama ismini verdik.”

Türkiye’nin gastronomi turizmine nasıl katkıda bulunuyorsunuz?

“İstanbul’a gelen turistler gezip dolaştıktan sonra Türk mutfağını özellikle baklavanın nasıl yapıldığını merak ediyor. Onlara üretim yerlerimizi gezdiriyorduk. Baklava nasıl yapılır, nasıl yenir bunu öğretiyorduk. Tabi bunların hepsi koronavirüs öncesiydi. Turistler ekonomimize ciddi katkıda bulunuyordu. Pandemi sonrası bu tekrar başlayacak.”

Dünyadaki ünlülerden hangileri müşteriniz?

Biz kültür elçisiyiz, dünya çapında birçok ünlüye baklava gönderdik. Biliyorsunuz Joe Biden yeni ABD başkanı seçildi. 4 sene önce Biden’ın eşi Türkiye’ye gelmişti. ABD büyükelçisi bizi aradı ve baklava istediklerini söyledi. Mağazamıza FBI’dan polisler geldi ve herkesi didik didik aradılar. Sonunda 40 kilo baklava alıp gittiler. Biz Putin’e de baklava gönderdik. Haydar Aliyev, Pervez Müşerref’e sürekli baklava gönderiyoruz.”

BIDEN’A BAKLAVA YOK

Biden’a ‘Hayırlı olsun’ baklavası gönderecek misiniz?  

Joe Bıden’a kesinlikle baklava yok. Ben Türkiye sevdalısıyım. Biz önceki başkan Hüseyin Obama seçildiğinde baklavadan portresini yaptık ve uzun süre dükkânımızda sergiledik. Sonra baktık ki, Amerika tarafından Türkiye aleyhine bir takım şeyler yapılıyor, hemen kaldırdık. Joe Biden da öyle. Türkiye için iyi şeyler yaparsa 10 günde yapılan özel bir baklavamız var. Yakından bakılınca baklava uzaktan bakılınca porte olarak görünüyor, hemen onu yaparız. Yoksa asla. Bu baklavayı yapmak çok zor bir iş ve bunu yapan Yavuz Usta’mız Türkiye’de tektir.

ÇİZGİMİZDEN HİÇ ÇIKMADIK

Nadir Güllü, görüşmenin sonunda, “Dünyanın tanıdığı bir markamız var, Karaköy Güllüoğlu ve ben Nadir Güllü,  çizgimizden hiç çıkmadık, yıllarca kalitemizi bozmadık. Pandemi öncesi 1 ton baklava satıyorduk. Virüs bitsin bu rakamın da üzerine çıkacağız İnş. Koronavirüs nedeniyle mola verdik diyelim. İnşallah ülkemiz de biz de bugünleri atlatacağız” sözleriyle bize moral verdi.