Türk Ceza Kanunu kapsamında Hürriyete Karşı Suçlar bölümünde 123. maddede düzenlenen huzur ve sükûnu bozma suçu ile bireylerin huzur içinde olması koruma altına alınmıştır, belirli ihlaller yapıldığında bunu gerçekleştiren kimselere karşılık yasal haklara dayanarak dava açmak mümkündür. Kişileri rahatsız etmek, genel yaşayış huzurlarını bozmak, huzur ve sükûnu bozma suçu kapsamında değerlendirilir.

Huzur ve sükûnu bozma suçu nedir?

Her kişinin ihlal edilmeyecek, kendisine özel alanı bulunur. Bu alanlar kişinin başkaları tarafından rahatsız edilmemesine yol açan tüm maddi ve manevi alanları kapsamaktadır. Örnek olarak bir kişinin yaşam alanı evinde başkaları tarafından rahatsız edilmesi ile daha uzaktan, dolaylı yoldan, örneğin telefon ile sık aranması ve rahatsız edilmesi huzur ve sükûnu bozma suçu kapsamına girmektedir.

Huzur ve sükûnu bozma suçunu oluşturan etmenler

Bu suçun faili herkes olabileceği gibi yine herkes mağdur olabilmektedir. Bu suç aynı zamanda bağlı seçimli hareketli bir suç olmaktadır. Başka bir deyişle suçun işlenmesi için ısrarla telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da hukuka aykırı olarak davranılması gerekmektedir.

Hangi haller huzur ve sükûnu bozma suçuna girer?

Yasada belirtildiği üzere belirli haller huzur ve sükûnu bozma suçu kapsamına alınmaktadır. Bu bakımdan, mağdur olan kişinin ısrarlı bir şekilde ev, iş, cep telefonundan aranması ya da kendisine kısa mesaj gönderilmesi bu kapsama girmektedir. Telefon üzerinden yapılacak tüm rahatsız etmeler, buna internet uygulamaları da dahil olmak üzere huzur ve sükunu bozma suçu kapsamında değerlendirilmektedir. Aynı şekilde sosyal medya platformlarının kullanılarak mesaj gönderilmesi ya da aranması yine aynı kapsamda değerlendirilir. Telefon ile huzur ve sükûnun bozma suçunun işlenmesi için sadece konuşmak gerekmemektedir. Cevapsız çağrılar ya da boş mesajlar dahi suç teşkil etmemektedir. Bunun yanında yanıt vermemesi, şarkı dinletmek, nefes alıp vermek gibi noktalar da suç dahilindedir. Bunun geçerli olması için ise bir kez değil, pek çok defa arama – mesaj gönderme olayının yapılması gerekir.

Bir diğer nokta olan ısrarla gürültü yapılması da mağdurun rahatsız olacak şekilde, kendisine yönelik gürültüye uğramasıdır. Örnek olarak bir aşk ilişkisi sonrasında ayrılmış olunan kişinin evinin önünde müzik çalmak, araç ile ısrarla dolaşmak gibi etmenler huzur ve sükûnu bozma suçu kapsamında değerlendirilmektedir.

Bu hallerin dışında kişinin özgürlüğünün kısıtlanacağı, rahatsız olacağı, kendisi için hoş olmayacak hisler duyması da yine huzur ve sükûnu bozma suçu kapsamına girmektedir. Örnek olarak takip edilmek, trafikte üzerine araç sürülmesi, hakarete uğraması gibi etmenler de bu suç kapsamına girmektedir.

Huzur ve sükûnu bozma suçu cezası

“Huzur ve sükûnu bozmak amacıyla bir kimseye ısrarla, telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı amaç ile hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikâyetçi olması üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.” (TCK 123 )