Herkes karşısındakine kendi penceresinden bakar. Değerlendirmeleri, bilgisinin ve görgüsünün müsaade ettiği kadardır. Tecrübeleri ve edindiği bilgiler nispetinde düşüncelerinin iç boyu büyümüştür. Tarafsız bakabilme becerisi, edindiği bilginin niteliğine ve onu hayata geçirme çabasına bağlı olarak ortaya çıkar. Herkes bir olayı, durumu ya da kişiyi görür fakat hepsi farklı ifade edebilir çünkü herkesin algısı ihtiyacına ve arayışına göre malzeme toplar.

Anlaşılır olmak iletişimin önemli bir şartıdır

İnsanın kendi içinde yaşadıkları her zaman dışarıya aksetmez. Bunu en iyi, yaşayan anlar ve hisseder. Birileri bir durum hakkında yorum ya da tanımlama yaptıklarında bu, konuşulan kişiyi ilgilendiren boyutuyla, o kişiyi tam olarak yansıtmayabilir. Bu sebeple, insan kendisini en iyi bilir, karşısındakini de ya kendisinden ya da yaşadıklarından birisine kıyasla bilmeye çalışır. İnsan ihtiyacı olanı kendisi ifade etmeli ve karşısındakilerin bunu anlamasına yardımcı olmalıdır. Bazen susarak, bazen ima ederek, bazen anlaşılması zor cümleler kurarak karşımızdakinin kör düğüm çözer gibi bizim söylemediğimiz veya anlaşılır olmayan cümlelerimizi anlamaları için boşuna beklememeliyiz.

Herkes kendi ihtiyacını en iyi kendisi bilir

Birilerinin “Buna ne gerek var?” dediği şey o kişi için çok önemli olabilir. Birisi ona bunu dediği için kendi ihtiyacından ve o ihtiyacı karşılamaktan vazgeçmemeli. Beğenilen renk, şekil, eşya, dost, arkadaş ve ilâveten her şey, insanın içindeki oluşmuş bir duygu ve düşünce yapısının bir gereği olarak ortaya çıkar. Tercihler her insanda farklı olabileceği gibi, bazen benzerlik de arz edebilir. Birileri zevkini beğenmiyor diye o şey kötü olmaz sadece zevk ve tercihlerin farklı olduğu anlamına gelir. Birilerinin hiç ihtiyaç hissetmediği şey bir başkasının acil ihtiyacı olabilir. Bu da onu normal dışına itmez. Öyleyse, insan kendi ihtiyaçlarını kendi anlayışına göre ve zamanında, dozunda gidermek için gayret etmeli ve bunu başkalarının hoş görüsüne bırakmamalıdır.

Anlaşılmadıysak bu da normaldir, başka bir tarzda açıklayalım

Herkes her mesajı doğru okuyamayabilir, bu onu anlayışsız yapmaz. Belki de bizim biraz daha anlaşılır olmamıza ihtiyaç vardır. İhtiyacımız anlaşılmadıysa o zaman anlaşılır bir dille anlatmaya gayret edelim. Diyelim ki yine beklediğimiz geri bildirimi alamadık, “Olsun, buna rağmen yola devam” deyip, başka yol ve yöntemlerle ihtiyacımız gidermenin yolunu bulmaya çalışalım. İnsanın kendisine yaptığı en iyi yardım, doğru düşünme becerisi geliştirip olaylara doğru bir açıdan bakmayı başarabilmek ve bunun için ciddi çaba sarf etmektir. Kim ne yaparsa yapsın, en önemli ihtiyacımız doğru davranmak ve başkaları yanlış davransa bile doğru tutumu tercih edebilmek olmalıdır. Bunun için Allah’a (c.c) çok yalvarmak, dikkat ve duyarlılık içinde olmak ve doğru insanlara yakın durmak, inşallah faydalı olacak seçeneklerdir. İlâveten, ihtiyacımıza göre çalışan algı ve dikkatimize, doğru malzemeler vererek, helâl dairesi içinde ve doğrunun peşinde olmak da bunlara ilâve edilebilir.