Libya’nın farklı kesimlerinden ve coğrafi bölgelerinden temsilcilerin Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde İsviçre’de toplanarak yaptıkları oylama sonucunda 24 Aralık’ta yapılması planlanan seçimlere kadar görev yapacak geçici yönetim belirlendi.

Liste yöntemine göre yapılan oylamada Başkanlık Konseyi Başkanlığına Muhammed el-Menfi ve Başbakanlığa Abdulhamid ed-Dubeybe seçildi.

Akile Salih’in listesi ikinci tura kalmayı başarsa da seçimi kaybetti ve darbeci Hafter’in müttefikinin ülkeyi yönetme hayali -en azından şimdilik- suya düşmüş oldu.

Oysa Fethi Başağa gibi hem Mısrata’da ve hem de Trablus’ta sevilen bir ismin de yer alması sebebiyle Akile Salih’in listesinin seçimi kazanacağı düşünülüyordu.

Yani sonuç bir anlamda sürpriz oldu.

BM öncülüğünde demokratik ve şeffaf bir şekilde gerçekleşen seçim uluslararası toplum ve bölgesel aktörler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Seçimi kaybeden Akile Salih ve Fethi Başağa da sonucun Libya için hayırlı olmasını diledi.

Mısırlı darbe yanlısı milletvekili Mustafa Bekri, el-Menfi ve ed-Dubeybe’nin kazandığı seçimi “uluslararası toplumun, Türkiye’nin ve Müslüman Kardeşler’in komplosu” olarak nitelerken, Kahire’den yapılan açıklamada ise Libya’da geçici yönetimin seçilmesinden duyulan memnuniyet ifade edildi.

Benzer bir açıklama da Hafter’in en büyük destekçisi Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) geldi ve Abu Dhabi de tıpkı Kahire gibi ortaya çıkan sonuca razıymış görüntüsü verdi.

Hafter’in sözcüsü Ahmed el-Mismari bile yeni yönetime başarılar diledi.

Amerika’dan, Avrupa’dan, bölge ve Arap ülkelerinden gelen resmi açıklamalara bakan Libya’da işlerin yoluna girdiğini zannedebilir.
Oysa daha yapılması gereken çok şey var.

Ülkenin doğusunu kontrol eden Hafter ve yandaşlarının yeni yönetimi kabul edecekleri şüpheli.

Seçim sonucu Arap sokağında darbe sevdalısı karşı devrimcilerin yenilgisi olarak yorumlandı.

Trablus’ta kutlamalar yapıldı.

Abu Dhabi’nin, Kahire’nin ve Akile Salih’in yaptığı olumlu açıklamalar pratikte de sonuca rıza gösterecekleri anlamına gelmez.

Seçim sonucu ortaya çıkan tablo Mısır cuntasını gerçekten memnun etseydi Mustafa Bekri o açıklamayı yapmazdı.

Nitekim sonucun açıklanmasının üzerinden çok geçmeden Akile Salih’in yenilgisinin karşı devrimci cephede kolayca hazmedilemeyeceğini gösteren işaretler gelmeye başladı.

Tobruk’taki paralel hükümetin başkanı Abdullah es-Seni, başkanlığını yaptığı hükümetin görevinin başında olduğunu ve bakanlıkları teslim etmeleri için Akile Salih’in başkanlığındaki Tobruk Parlamentosu’nun yeni yönetimi onaylaması gerektiğini söyledi.

Libya’yı seçime götürecek geçici yönetimin seçilmesine öncülük eden BM’nin bu aşamada meşru hükümete güçlü bir şekilde destek olması ve Hafter’in süreci baltalamasına izin vermemesi gerekiyor.

Aksi takdirde harcanan çabaların hiçbir anlamı kalmaz.

Libya’nın yeni yönetimi devrim yanlısı ve Türkiye’ye yakın isimlerden oluşuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, el-Menfi ve ed-Dubeybe’yi telefonla arayarak tebrik etti ve başarılar diledi.

Libya’nın güvenlik ve istikrarı için Ankara’nın Trablus’a verdiği destek, iki ülke arasındaki dostluk ve yakın işbirliği yeni yönetim döneminde de devam edecek.