Son aylarda edebiyat dünyamıza yeni dergiler katıldı. Bu durum edebiyat dergilerinin okunurluğundan çok yazar ve şairlerin gayretlerinden ileri geliyor. Nihayetinde her dergi çalışması tarihe bir kayıttır. Bugün yeterince okunup anlaşılmaktan ziyade gelecek nesillere bugünlerden bir şeyler bırakmak idealiyle yola çıkıyorlar. Dergilerin her birinin büyük fedakârlıklarla çıkarıldığını bilmemiz gerekiyor. Hiçbir ticari amaç taşımayan bu dergiler Türk edebiyatının ve özellikle Türk şiirinin güçlü olmasının temel sebebidir. Edebiyatımız ve özellikle şiirimiz dünya çapında en güçlü şiirlerin başında geliyor. Bunu sadece biz söylemiyoruz, aklıselim sahibi tüm eleştirmenler de bu fikri paylaşıyor. Şiirimizin bu gücü dilimizi de besliyor. Dışarıdan gelen kültürel saldırılara karşı en önemli mevzilerimizden birini edebiyatımız oluşturuyor.

Buzdokuz dergisi Ankara merkezli yeni dergilerimizden biri. Derginin genel yayın yönetmeni Hayriye Ünal. Derginin editörleri ise Hakan Şarkdemir(şiir), Murat Üstübal(eleştiri) ve Atakan Yavuz(çeviri). Derginin yayın kurulunda Zeynep Arkan, Serkan Işın, Hasan Bozdaş, Hasan Özlen ve Burak Ş. Çelik yer alıyor. Buzdokuz kelime olarak mevcut dünyanın sonunu getiren madde anlamına geliyormuş. Bunu derginin ilk sayısındaki giriş yazısından öğreniyoruz. Kurt Vonnegut’ın bir kitabında da hayali bir icat olarak ismi geçiyor. Buzdokuz eleştiri ve teoriye öncelik vermesiyle diğer dergilerden ayrılıyor. Kadroda yer alan isimlere baktığımızda edebiyatımızın modern dönemine yoğunlaşmış şairlerin ağırlığı hissediliyor. Deneysel şiir çalışmaları derginin önem verdiği başlıklardan bir diğeri. Sadece ülkemizden değil dünyanın dört bir yanından “görsel şiir”, “deneysel şiir”, “figüratif şiir” örneklerine yer veriyor. Bu anlamda ülkemizde Buzdokuz’un emsali bir dergi şimdilik bulunmuyor. Buzdokuz aynı zamanda internet sayfası ve sosyal medya paylaşımlarıyla da özgün bir duruş sergiliyor. Derginin son sayı- sında “Mitten Yana Mite Karşı” başlığı altında “Şiir ve Mit” konusu ele alınmış. Burada yer alan yazılar şiirimizin bugününü değerlendirdiği gibi geleceğini de kurgulayan, şiirin felsefi boyutunu tahkim eden, şiirin “ne-niçin-nasıl” olması gerektiği üzerine kafa yoran metinlerden oluşuyor. Dergiye şiir ve yazılarıyla katkı sunan bazı isimler ise şöyle; Osman Özbahçe, Özgür Ballı, Vural Kaya, Musa Günerigök, M. Yusuf Aktekin, Ertuğrul Rast, Süleyman Geleri, Ali Berkay, Yusuf Koşal, Emre Söylemez, Cengizhan Genç, Süreyya Evren, Zeynep T. Karadağ. Derginin son sayısında Güven Turan ile yapılmış söyleşi de dikkat çekiyor. Yolun açık olsun Buzdokuz.

Gözlük dergisi ülkemizde internet üzerinden yayınlanan ve interaktif özellikleriyle dikkat çeken ilklerden birisi. Canva alt yapısını kullanan derginin genel yayın yönetmeni Yunus Yeniçeri. Dergi ekibinde yer alan diğer isimler ise Muhammed Sami Ünal, Muhittin Kambur, Aybüke Kazan. Amatör bir ruhla yola çıksa da dergi her sayısında içeriğini ve tasarımını zenginleştiriyor. Matbu yayınların tıkandığı bugünlerde internet üzerinden bu şekilde yapılan sıfır maliyetli dergilerin sayısının artması beklenebilir. Fakat klasik edebiyat okuyucusu illaki kâğıt üzerinden yayınları takip etmeye devam ediyor. Gelecek nesille birlikte bu alışkanlığın tamamen e-dergi formatına dönüşmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Gözlük dergisinin son sayısında Bestami Yazgan, Gamze Özden, Taner Teber, Betül Kepenek, Özay Erdem, Canan Koşar, Halime Erva Kılıç, Fatma Zehra Çelik, Kübra Özkan, Yahya Çerkez gibi yazar ve şairler yer almış. Çoğu genç isimlerden oluşan dergi edebiyata ilk kez adım atan yazarlar için bir okula dönüşebilir. Yeter ki derginin yönlendirici ve süzgeçten geçirici bir yaklaşımı olsun. İnteraktif olması sebebiyle her sayfaya eklenen seslendirmeler ve kısa animasyonlar dergiye çekici bir özellik katıyor. Gözlük dergisinin zamanla bu alanda örnek işlere atacağına inanıyoruz.

Nasipse yeni çıkan dergilerimizi yazmaya devam edeceğiz. Gözümüzden kaçan dergiler varsa [email protected] adresine mail atmalarını istirham ediyoruz. Dergilerin PDF halini de atarlarsa bu köşede tanıtmak için gayret göstereceğiz.