Günümüzde Facebook, Twitter, Instagram, Youtube ve bunlar gibi birçok sosyal medya aracı bulunmaktadır. Hayatımızın bir parçası haline gelen sosyal medya, günlük yaşantımızın büyük bir kısmını işgal eden bir alandır. Kimi zaman sosyal medya üzerinden bireyler birbirlerine karşı fikir çatışmaları ya da sair birtakım nedenler dolayısıyla hakaret etmekte, adeta tabir yerinde ise laf dalaşına girmektedir. İşte tam da bu noktada bireylerin, birbirlerine karşı hakaret eylemlerinin, Türk Ceza Kanunu anlamında suç teşkil edip etmediği hususu akıllarda soru işareti bırakmaktadır. Bu durum karşısında aklımıza; sosyal medya üzerinden hakaret etmek suç mu? Sosyal medya üzerinden bir kişiye hakaret edersem cezası nedir? Gibi soruları getirmektedir. Bu hafta siz değerli okurlarımıza Sosyal medya aracılığı ile yapılan hakaret suçunu açıklamaya çalışacağız.

Uygulamada sosyal medya üzerinden hakaret suçunun işlenmesinde en çok karşımıza çıkan durumlar: Facebook paylaşımlarına yorum olarak yapılan hakaretler, Twitter üzerinden tweet ve (Direct Message) DM mesajları aracılığı ile yapılan hakaretler, Instagram üzerinden paylaşılan fotoğraflara yorumlar yazarak yapılan hakaretler ve bu gibi internetten hakaret suçu işlenebilen diğer durumlardır. Bu durum karşısında mağdur olan bireyler, hakaret eden kişiye karşı, savcılığa suç duyurusunda bulunabileceklerdir.

Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesi vd. düzenlenen hakaret suçu için bir kimsenin başka bir kişiye karşı hakaret etmesi durumunda temel ceza 3 aydan 2 yıla kadar değişen hapis cezası veya adli para cezası şeklindedir. Ancak sosyal medya üzerinden bir kimsenin başka bir kimseye karşı işlediği hakaret suçunda cezayı artıran durumlar da söz konusudur. Bu husus Türk Ceza Kanunu’nun 125. Maddesi 3. Fıkrasında düzenlenmiş olup, “hakaret suçunun alenen işlenmesi durumunda” verilecek cezanın artacaktır.

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Şerefe Karşı Suçlar başlığı altında, 125. maddesinde düzenlenen hakaret suçu “Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.” Şeklinde düzenlenmiştir.

Ancak hakaret fiilinin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur. Şeklinde düzenlenmiş ve yaptırım altına alınmıştır.

Hakaret suçunda cezayı artıran haller yukarıda da bahsettiğimiz üzere TCK 125/3 hükmünde yer almaktadır. Sosyal medyada bir kişiye karşı hakaret edilmesi suçu da cezayı artıran haller arasında sayılmıştır. Ancak bu maddenin 3. Fıkrasında yer alan cezayı artıran diğer durumlar, sosyal medya üzerinden hakaret suçu için de söz konusu olması halinde sosyal medya aracılığı ile hakaret suçunun cezası da artırılır. Hakaret suçunun cezasını artıran halleri ve hakaret suçunun ceza yaptırımlarını da şu şekilde sıralayabiliriz:

Sosyal medya üzerinden bir kimsenin kamu görevlisine karşı görevinden ötürü hakaret edilmesi durumunda verilecek olan ceza 1 yıl 2 aydan az olamaz.

Sosyal medya üzerinden bir kimseye karşı; dini, siyasi, sosyal veya felsefi düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranması dolayısıyla hakaret suçunun işlenmesi durumunda verilecek olan ceza 1 yıl 2 aydan az olamaz.

Yine Sosyal medya aracılığı ile bir kimseye karşı mensubu olduğu dinin değerlerinden bahsederek hakaret edilmesi ve bu suçun işlenmesi durumunda ise verilecek olan ceza 1 yıl 2 aydan az olamaz.

Sonuç olarak sosyal medya üzerinden bir kimseye karşı hakaret edilmesi ile suç oluşacak ve mağdurun şikayeti üzerine hakaret eden kişi, Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesi ve devamında düzenlenen hakaret suçunun cezası ile cezalandırılacaktır.