Yaklaşık 1 yıldır elimizi kolumuzu bağlayan koronavirüsle ilgili bireysel deneyimlerimi bu virüse maruz kalan, kalma ihtimali olanlara ve elbette sağlık çalışanlarına yol gösterme maksadıyla yazma ihtiyacı duydum. Geçtiğimiz cuma günü itibariyle aile boyu karantinamız bitti. Dolayısıyla hepsi de taze bilgiler. Önce kız kardeşim ve eşi, ardından annem, babam ve kardeşim, peşinden oğlum (14) akabinde eşim ve kızlarım olmak üzere ailemizden 9 kişinin testleri pozitifti. Hepimiz de atlattık, hamdolsun.

- Ben ve annem korona teşhisi ve belirtileriyle ikinci kez muhatap olduk.

- İlk olarak eylülde cam batması hissiyle röntgen çektirdim. İstanbul Samatya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde EKG’de ritim bozukluğu ve BT’de buzlu cam görüntüsü üzerine test yapıldı ve Favipiravir ile eve gönderildim. Ertesi gün test negatif çıktı. Negatif çıkarsa ilaca devam etme denildi. Ancak doktor arkadaşlara danışarak ilaca devam ettim ve yoğun terlemeden sonra başka semptom yaşamadan acı geçti. İki ay sonra tüm değerlerim normaldi.

- Annemi aralık ayında beyin ameliyatının akabinde taburcu olduktan birkaç gün sonra halsizlik ve şuur kaybı üzerine ambulansla hastaneye götürdük. BT çekimi sonrası Kovid-19 şüphesi bulundu. Ve Samatya’ya gittiğimizde Kovid-19 teşhisiyle müşahedede antibiyotik serum verildi. Kovid servisine yatmayı kabul etmeyerek Favipiravir’i alıp sürüntü sonucunu beklemek üzere eve geçtik. Sonuç negatif çıktı. Annemin kalp rahatsızlığı olmasına rağmen bu kez hem Kovid-19 ilacını üreten hocalarla hem kalp doktoruyla görüşme sonrası Favipiravir’i kullanmaya devam ettik. Ve üç-dört gün sonra semptomlar azalmaya başladı.

- Ve 20 gün önce eniştemize hastanede üşütme teşhisi konuldu. Kovid-19 denilmediği için maalesef küçük çocukları anne ve babamın yanına gidip geldi. Üç gün sonra öksürük başlaması üzerine tedbiren test yapılınca eniştemiz pozitif çıktı. Maalesef bizim de ihmalimiz sebebiyle ailemizden 9 kişi koronaya yakalandı.

- Geride kalan süre zarfında aile hekimleri karantina boyunca en az üçer kez arayarak sağlık durumumuzu yakından takip etti.

- Beyoğlu Kaymakamlığı Kovid-19 Takip Birimi, oğlum ve kardeşim için evde olup olmadıklarını takip amacıyla iki kez denetime geldi. Pencereden görüp gittiler. Vefa Destek Ekipleri eşimin pozitif çıkması sonrası aradıklarında herhangi bir gıda ihtiyacımız olup olmadığını sordular. Ve ihtiyaç sahibi isek gıda kolisi bırakma teklifinde bulundular.

- İlk olarak belirtiler üzerine hastaneye giderek oğluma test yaptırdık. Pozitif çıktı. İki gün sonra filyasyon ekipleri evdeki herkese test yaptı. Benim dışımdaki herkes pozitif çıktı. 5 gün sonra filyasyon ekipleri benim için yeni teste geldi. İkinci test de negatif çıktı. Ancak iki gün önce korkunç bir sırt ağrısı, üşüme, halsizlik ve hafif nefes darlığı belirtileri üzerine pozitif çıkarsam kullanmam için bırakılan Favipiravir’e başladım. Belirtiler yavaşça kayboldu. Arayan aile hekimine durumu aktardığımda ilacı kullanmamın doğru bir tercih olduğunu söyledi.

- Pozitif çıkan tüm aile bireylerimizin tamamında hiçbir belirti kalmadı. Karantina süremiz dolmasına rağmen bir süre daha evde kalmayı tercih ettik.

- Korona ile mücadelede bireysel bilincin çok önemli olduğunu gördük. Hem virüse yakalanmadan hem yakalandıktan sonra alınabilecek basit ve pratik önlemler var. Başta amasız-fakatsız tedbir!

- Solunum yolu rahatsızlığınız varsa doktordan mutlaka test rica edin. Test yapılsa da yapılmasa da kendinizi izole edin. Belirtiler çok fazla karıştırılıyor.

- CRP konusunda Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun önerdiği dut kurusu kürünü her korona teşhisi sonrası kullandık. Özellikle yaşadığımız iki yüksek ateş vakasını bu şekilde kısa sürede kontrol altına aldığımızı düşünüyorum. Elbette parol kullanmayı ihmal etmeden. Annemin kronik rahatsızlıklarına rağmen her iki teşhisinde de kullandık.

- Koronavirüs sonrası 30 yaş ve üzeri için balgam söktürücü ve kan sulandırıcı ilaçların bir iki ay daha kullanılması öneriliyor. Kesinlikle, doktora danışarak ve uygun görürlerse reçete ettirerek kullanın.

- Tecrübem salgının ancak kişisel gayret, bilinçli hareket etmemizle önleneceğini bir kez daha öğretti. Pozitif çıkan ya da belirtileri kesin olan herkesin Favipiravir etken maddeli ilaçları kullanmayı kesinlikle ihmal etmemesi gerekiyor. Bu hastalık sebebiyle kaybettiklerimize Allah’tan rahmet, hastalarımıza acilen şifa diliyorum. Bu tecrübelerin de tedbire ve şifaya vesile olmasını temenni ediyorum.