Bazı insanların sırf canını yakmak isteyen kişiler, yaptığı eylemin suç olduğunun farkında bile olmadan suç uydurmak suretiyle birtakım suçlar işlemektedir. Bu hafta ki yazımızın konusu nu oluşturan suç uydurma suçunu, suç olmadığı halde adli makamlara suç işlenmiş izlenimi veren ya da suç uyduran kişiler işlemiş olur. Peki nasıl anlaşılır bu durum? Suç uydurma suçunu işleyen her bir kişinin ceza alması nasıl sağlanır? Suç uydurma suçunu işleyene, ne gibi cezalar verilir? Bu makalemizde bu vb. durumları açıklamaya çalışacağız. Gelin hep birlikte bakalım.

Suç uydurma suçunun cezası nedir?

Suç uydurma suçu, TCK’nın 271. maddesinde şu şekilde açıklanmıştır. İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir. Şeklinde belirtilerek suç uydurma suçunun iki farklı şekilde işlenebileceği ifade edilmiştir.

İlk okuyuşta bu hüküm biraz karışık gibi geliyor. Bu durumu daha anlaşılır bir şekilde ifade etmek gerekirse suç uydurma suçu, ortada herhangi bir suç olmadığı halde; polis, savcılık gibi makamlara “bir suç işlenmiş gibi” bir kişinin ihbar edilmesi şeklinde işlenebilir. Bu suçun bir diğer işleniş şekli ise, delil uydurarak misal “hırsızlık eylemi olmadığı halde evine hırsız girmiş izlenimi vererek, kapı kilidini ya da evin camını kırarak” yani suç olmadığı halde suç uydurarak adli makamlar tarafından soruşturma yapılmasını sağlayacak şekilde işlenmesi ile de suç oluşur.

Asılsız ihbarda suçun faili de gösterilmişse ya da küçük bir araştırma sonucunda tespit edilebiliyorsa suç uydurma suçu değil, iftira suçu oluşur.

Bir kişi tarafından polise asılsız ihbar yapmak, gerçeğe aykırı hırsızlık ihbarı yapmak, veya asılsız, gerçeğe aykırı bir şekilde bir kimseyi adli makamlara şikayet etmek, kendi evinin kilidini kırarak evinde hırsızlık suçu işlendiğini iddia etmek vb. gibi asılsız, uydurma eylemler suç uydurma suçunu oluşturur. Bu suç açısından işlenen fiil ile herhangi bir zararın doğması aranmaz. Zarar doğmasa da suç oluşur.

Suç uydurma suçunun iftira suçundan farkı

İftira suçu hakkında savcılık tarafından soruşturma başlatılması için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat edilmelidir. Yani iftira atılmalıdır. Ancak suç uydurma suçunun meydana gelmesi için, bir kimse hakkında suç işlediği iddia edilmelidir. İftira suçunda bir kimseye yapmadığı bir eylem hakkında iftira fiili yüklenirken suç uydurma suçunda fail, bir kimsenin suç işlediği iddiası ile adli makamlara başvurmaktadır.