Bugün biz susalım ayet ve hadisler konuşsun istedik. Buyurun birlikte hatırlayalım:

“Kulu Muhammed'i bir gece, Mescid-i Haram'dan kendisine bazı ayetlerimizi göstermek için, etrafını mübarek kıldığımız Mescidi Aksa'ya götüren Allah, her türlü noksan sıfatlardan münezzehtir. Şüphesiz ki her şeyi hakkıyla işiten, hakkıyla gören O'dur.” (İsra Suresi-1)

“Ey iman edenler! Size ne oldu ki, ‘Allah yolunda seferber olun’ denilince yerinize çakılıp kaldınız; yoksa ahiretten vazgeçip de dünya hayatıyla yetinmeye razı mı oldunuz? Hâlbuki dünya hayatının sağladığı fayda ahiretinkine göre pek azdır. Eğer toplanıp seferber olmazsanız Allah sizi elem veren bir azapla cezalandırır, yerinize başka bir topluluk getirir ve siz O’na zerrece zarar veremezsiniz. Allah’ın her şeye gücü yeter. (Tevbe Suresi 38/39)

“Gevşemeyin, üzülmeyin, eğer yürekten inanıyorsanız, muhakkak üstün olan sizlersinizdir.” (Âl-i İmrân Suresi-139)

 “Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı yapışın; bölünüp parçalanmayın.” (Âl-i İmrân Suresi -103)

“Müslüman, müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, haksızlık yapmaz, onu düşmana teslim etmez. Müslüman kardeşinin ihtiyacını gideren kimsenin Allah da ihtiyacını giderir” (Buhârî, Mezâlim 3; Müslim, Birr 58.)

“Birbirinizden nefret etmeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları, kardeş olun.”(Buhârî, Edeb, 62)

“Müminler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar.” (Buhârî, Edeb 27; Müslim, Birr 66)

“Kim onlarla eliyle cihad ederse o mümindir, kim onlarla diliyle cihad ederse o mümindir, kim onlarla kalbiyle cihad ederse o mümindir” (Müslim, İmân, 80)

"Allah, Ariş ile Fırat arasını mübarek (bereketli) kılmış ve özellikle Filistin'i mukaddes kılmıştır." (Müslim, İman, 82)

“Yeryüzünde yapılmış olan ilk mescid Mescid-i Haram’dır. Ondan 40 yıl sonra da Mescid-i Aksa imar edilmiştir” (Buhârî, 1422a; Müslim, s. 370)

Peygamber Efendimizin eşi Hz. Meymune validemiz bir gün, “Ya Resûlallah! Bize Mescid-i Aksa hakkında bilgi verir misin?” der. Allah’ın Resûlü şöyle buyurur: “Orası mahşer ve menşer, yani yeniden diriliş yeridir. Oraya gidin ve içinde namaz kılın. Çünkü orada kılınan namaz başka yerdeki namazdan daha faziletlidir.” Hz. Meymune: “Peki oraya gitmeye gücümüz yetmezse ne yapalım Ya Resûlallah” dediğinde Rahmet Elçisi şu cevabı verir: “Kandillerini yakmak için zeytinyağı, yakıt hediye gönderin. Kim bunu yaparsa oraya gitmiş ve namaz kılmış gibi olur.’’ (Ahmed İbn Hanbel, 2001k)

“Yolculuk  ancak  şu  üç  mescitten  birine  olur. Benim  şu  mescidime(Mescid-i Nebevi),  Mescid-i  Haram’a  ve  Mescid-i  Aksa’ya.” (Müslim, Kitabu’l -Hac, 15)

“Bir adamın kendi evinde kıldığı namaza bir namaz sevabı verilir. Oturduğu beldenin sakinlerinin devam ettikleri camide kıldığı namaza yirmi beş sevap verilir. Cuma namazının kılındığı camide kıldığı namaza beş yüz sevap verilir. Mescid-i Aksa’da kıldığı namaza elli bin sevap verilir. Benim camimde kıldığı namaza da elli bin sevap verilir. Mescidi Haram’da kıldığı namaza ise yüz bin kat sevap verilir.” (İbn Mâce,451)

 “Ey Kardeşlerim, Allah’a yemin ederim ki, muhakkak şu anda hoşunuza gitmeyen şey daha önce arzu ederek yola koyulduğumuz şeydir. Yani bu şehadettir. Biz başkalarıyla sayı ya da kuvvetle savaşmıyoruz. Biz onlarla ancak bu iman ile savaşıyoruz. O halde kalkınız. Bu kalkış iki iyilikten bir iyiliktir; Ya galip geleceksiniz ya da şehit olacaksınız.” (Abdullah b.Revaha’nın Mute Savaşında 150 bin kişilik Roma ordusuna karşı 3000 Müslüman’dan oluşan birliğin başında yaptığı konuşma.)