Fondöten Fransızca kökenli fond de teint kelimesinden geliyor. Boya zemini anlamına gelen fondöten kelimesi, cildin kusurlarını gizleyen, yüzdeki kusurları örten kozmetik ürün anlamına geliyor. Türkiye muhalefetinin fon fon fonlanan fondaş medyası da aslında Muhalefetin yüzünde fondöten görevi görüyor.

Muhalefetin beceriksizliğinin, insanlık suçları ile dolu geçmişinin, barındırdığı ırkçı, mülteci düşmanı, ulusalcı zihniyetinin üstüne örtmek adeta fondaş medyanın görevi haline gelmiş. Teker teker kimlerin fonlandığından bahsetmeyeceğim, çok yazıldı çizildi, liste o kadar uzun ki, muhalif gazetecilerin arasında kimlerin fonlanmadığını yazmak zannımca daha kolay olur. Ben sizin dikkatinizi aslında bambaşka bir noktaya çekmek istiyorum.

Eldeki verilerden yola çıkarsak,)ki elimizdeki fonlanan sol veya muhalif medya kuruluşları listesinin buzdağının sadece görünen kısmı olduğuna inanıyorum ), şöyle bir hesap yapabiliriz: Bu fondaş 20 kuruluşun her birinin bünyesinde en az işbirliği içinde olduğu 20 fondaş gazeteci var mı? Var...

Bu en asgari hesapla dışardan fonlanan 400 Gazeteci anlamına geliyor... Bu fondaş gazetecilerin her birinin bir Twitter hesabı var mı? Var... Bir gazetecinin Twitter’da ortalama kaç takipçisi olur? 1000 takipçisi olan da var, 1 milyon takipçisi olan da var , mükerrerleri de çıkaracak olursak ortalama 10.000 takipçi diyebiliriz.

4 milyon hesap eder bu... Yani bu fondaşların attığı her iftira her gün minimum 4 milyon ekrana düşüyor. 4 milyon hesaba ulaşabiliyorsanız, o ülkede algıyı siz yönetiyorsunuz demektir. Muhalefetin kirli yüzünü istediğiniz gibi fon(döten)lersiniz, hükümetin aleyhine istediğiniz iftirayı zihinlere yerleştirebilirsiniz, toplumu sizi fonlayanların siparişi doğrultusunda istediğiniz gibi yönlendirebilirsiniz. Bu bir dijital işgaldir. Uyanık olalım...