Cumhuriyet’in haberi; “ Erdoğan’ın ‘THK’nin elinde uçak yok’ sözlerini, THK’nin sitesi yalanlıyor” Haber şöyle; “AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “ Türk Hava Kurumu’nun (THK) elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak yok” sözlerini, THK Gökçen Havacılık’ın resmi sitesi “yalanlıyor” Haberin başlığı, ‘THK’nin elinde uçak yok’, haber, ‘rahatlıkla kullanılacak uçak yok’… Pespayelik kafada başlıyor… Devamında verilen bilgiler, haber yazan Merdi Kıpti’nin, şecaat arz ederken sirkatin söylüyor; “THK Başkanı Aşçı, halihazırda kullanılabilir 6 uçak olduğunu ancak bakımlarının yapılmaması nedeniyle hazır olmadığını söyledi.

Ancak THK bünyesinde bulunan 9 adet CL215’ten ikisinin, 5 gün içinde kontrollerinin yapılarak uçuşa hazır hale getirilebileceği öğrenildi. Uçaklardan biri, parçası gelmesi halinde bir haftada, üçü ise parçalarının gelmesi halinde bir ayda çalışır duruma gelebilecek. Kalan üç uçak ise parçalarının gelmesi halinde 5-6 ay içerisinde uçuşa hazır olabilecek.

Bu 9 uçaktan ikisinin masrafsız şekilde çalışır hale getirilebileceği, kalan 7 uçağın hazır hale getirilmesi için de en fazla 9 milyon dolar harcanacağı iddia ediliyor” Haberi yazan sivri zekâlıya ‘Parçaların gelmemesi halinde uçakların nasıl faal olabileceğini ve parçaların gelmemesi halinde Erdoğan’ı nasıl yalanladığını?’ sorsak makul bir cevap alabiliriz miyiz sizce?

Haberi yazmak için THK Gökçen Havacılık’ın sitesini didik didik eden Cumhuriyet muhabiri, THK’nın sitesine girseydi ana sayfadaki şu kamuoyu duyurusunu görebilirdi; “Kamu yararına çalışan Kurumumuzun gerçeğe aykırı şekilde haberlere alet edilmesi ve kamuoyunun yanıltılması kabul edilemez bir durumdur. Milletimizi derinden üzen orman yangınlarıyla topyekûn mücadele edilirken; asılsız iddialarda bulunanlar ağır bir vebal altındadırlar.

Öte yandan, ciğerlerimiz yanarken daha önceden detaylı açıklama yapılmasına rağmen, pilotların işten çıkarılması hususundaki iddiaların ısrarla tekrarlanması en hafif deyimiyle kötü niyetlerin göstergesidir.

Şu anda Manavgat dâhil ülkemizin çeşitli bölgelerinde; 3 adet Beriev BE -200 10. 000 Litre kapasiteli amfibik yangın söndürme uçağı, 15 adet Mi-8 2.500 litre kapasiteli genel maksat helikopteri, 2 adet genel maksat yangın söndürme CH-47 Chinook 7.500 litre kapasiteli helikopter olmak üzere orman yangınlarına müdahale eden tüm araçlar içinde, kiralama yoluyla temin ettiğimiz toplam 20 hava aracımız ülkemizin her bölgesinde devam eden yangınlara ara vermeden müdahalede bulunmaktadır”

Tarım ve Orman Bakanlığı da THK uçaklarıyla ilgili, “Tartışılan uçaklar, THK’ya ait CL-215 tipi eski teknolojiye sahip uçaklardır. Bu eski tip, piston motorlu uçakların kullanmış olduğu yakıttan dolayı sıklıkla ikmal sorunları ile karşılaşılmaktadır. Bu uçaklar yangınlarda etkili ve verimli olarak çalıştırılamadığından müdahalede zafiyet oluşturmaktadır” açıklaması yaptı.

Parçası henüz gelmemiş muhabirden, ivedi parça tedarik ederek, THK’nın ve Bakanlığın açıklamalarından yeni bir haber hazırlamasını, yeni haberinde herhangi bir yalanlamanın mevzubahis olmadığını kamuoyuna itiraf etmesini bekleyelim mi?