Ne kadar zor zamanlardan geçiyoruz. Eskiler olsa “Ahir Zaman” derlerdi. Pandemi, her tarafın kapanması, birçok insanın emeğinden işinden gücünden olması. Seller, kuraklık ve en son büyük yangınlar. Yıllardır zor zamanlar geçiriyoruz. Sadece biz değil dünya bu halde. Belki uzunca bir süre daha bu zorluklara göğüs germeye çalışacağız dünya olarak.

Herkesin zorlukları var. Herkesin ihtiyaçları, hayat pahalılığı almış başını gidiyor. Enflasyon maaşları eritiyor. Bugün aldığınız bir zorunlu malzemeyi yarın aynı fiyata alamıyorsunuz. Fakir ile zengin arasındaki uçurum açılıyor. Gelir dağılımları arasında adalet artık nerdeyse yok gibi.

Geçtiğimiz hafta 2022-2023 yılları için Memurlar ve Hükümet arasında toplu sözleşme görüşmeleri başladı. Görüşmeler her ne kadar ulusal yangın felaketinin gölgesinde kalsa da üç milyon memur ve ailelerini direkt ilgilendiriyor. Enflasyon karşısında eriyen maaşları artık geçinmede zorluk yaratan büyük bir kitle artık bir düzenleme bekliyor. Enflasyona ezdirmeyeceğiz söyleminin sahada uygulanması lazım.

Bu yıl ilk defa Memur-Sen ve Kamu-Sen ortak bir talep listesiyle hükümetin karşısına çıktılar. 2 Ağustos'ta başlayan kamuda zam görüşmeleri öncesinde Memur-Sen zam talebini Hükümete iletti.  Buna göre Memur-Sen kamu görevlilerine 600 TL seyyanen zam, 2022'de yüzde 21, 2023'te yüzde 17 zam talep etti. Tabi bazı tali konularda masada, ama diğer önemli bir konu da bugüne kadar mutabakata varılmış hakların yeniden mutabakat metnine eklenmesi gerekiyor. Yeni Çalışma Bakanı Vedat Bilgin çalışma hayatının içinden geldiği için memurlar bu defa umutlu oturdular masaya, 2023 öncesi son toplu sözleşmeden hakların kazanılmış olduğu bir görüşme sonunda masadan el sıkışarak kalmak istiyorlar. Sayın Cumhurbaşkanı da konunun yakinen takipçisi olduğuna göre memurlar açısından müjdeli haberlerin çıkması bekleniyor. Görüşmelerin sonunda Cumhurbaşkanı da inisiyatif kullanarak bir iki puanlık artış müjdesi dahi verebilir. Cumhurbaşkanı ne de olsa Erbakan hocanın talebesi. Böylesi bir durum onun için sürpriz olmaz.

Memurlar müjdeli haberler bekliyor. İnisiyatif kullanılmadan zora sokulacak masa yıllardır zor durumda kalan sadece enflasyon farkına talim eden memur camiasını üzmekten, motivasyonunun kırılmasından başka neye yarayacaktır. Memurun gözü masada, gözü Cumhurbaşkanında…

Ya müjdeli bir haber ya da hayal kırıklığı ama her halükarda sonuçları açısından Türkiye’nin geleceği için önemli bir zaman dilimi olacak.

Vesselam…