Geçmişi ile onur duyan komplekssiz her Türk’ün şerefle günümüzde taşıdığı bu arma ne çok şey barındırıyor birlikte bakalım.

Armanın üst zeminini oluşturan geniş motif güneşi sembolize ediyor. Tüm karanlıkların ışığa ihtiyacı vardır ve güneş dünya etrafındaki meşki ile döne dolaşa dünyayı aydınlatır. Aynı zamanda kucaklayıcı bir şefkat simgesidir güneş

Osmanlı Devleti armasında güneşe yer veriliş sebebi aydınlatıcı bir devlet ve kucaklayarak kuşatıcı bir din algısını güneş ile sembolize etmesindendir.

· Dünyayı tesiri altına alabilme yetkisine sahip güneşin üzerin de yeşil daire dünyayı ve dünya üzerinde var kılınmış en büyük Müslüman Türk Hanedanını simgeler ki, üzerinde dönem padişahı II. Abdulhamid Han’ın tuğrası bulunmaktadır.

Tuğranın sanatlı zarif sitili, otoritedeki ilmi tedrisin ve estetiğin ibaresi olarak da sözünü söyler. Aynı zaman da daire yeşildir ve yeşil İslam’ı sembolize ede gelen bir renktir. “Dünya Müslümanları gerektiğinde, Osmanlı Devletinin himayesinde huzur bulur” güvencesi sessizce verilmiştir.

· Bu yeşil daireyi kuşatan bir hilal yer alır. Hilal İslam dininin ibadetlerini koordine eden kâinat saatidir ve zamanı disiplinize etmek, karanlıklarda yön tayini ile geceyi gündüz kadar anlaşılabilir kılar. İslam dini yeryüzüne indirilişinden bu yana Müslümanlığın sembolü haline gelmiş, dünya ülkeleri en çok Osmanlı Devleti döneminde hilalin İslam’ı sembolize ettiğinin bilincine varmıştır.

İşte bu hilal üzerinde eski Türkçe bir ifade yer alır ve ayet mi, hadis mi, beyit mi, dua mı pek bilinmez. Hatta “Heraldik” (Arma Bilimi) uzmanlarınca numaralandırılarak ismi ve izahı verilen semboller arasında üzerinde ibare bulunan hilal numaralandırılmamıştır. (Kimi yerlerde kendi algı ve yorumlarımı “bana göre” ifadesi ile belirtişim bundandır.)

Hilalin üzerinde yeni bir hilal sitilize edilerek nakşedilmiş bu ifade de şunlar yazar: “el-Müstenidü bi't-Tevfîkâti’r-Rabbâniyye ed-Devletü’l-Aliyyeti’l-Osmâniyye” (Rabbânî muvaffakiyetlere dayanan Yüce Osmanlı Devleti) yazılıdır. Ve yukarıdaki yeşil daire içerisindeki tuğra padişahın tüm başarılarını ve Osmanlı Devletinin tüm gücünün bu ilahi tevekkül ve teveccüh ile mümkün olabileceğinin altını çizerek, padişah bile olsa “kul olma” idrakini esas alır.

· Hilalin altında yer alan kavuk, Osman Gazi’yi temsil eder ki, bence, -geçmişe vefanın geleceğin inşasında ne denli önemli olduğu hakikatinin- hiç unutulmadığının izahıdır.

· Üç hilalli yeşil hilafet sancağı devletin ideasından yasalarından söz eder ve bana göre beyaz hilalli kırmızı bayrakla aynı hizaya yerleştirilerek, devlet şuurunun vatan ve millet için olduğunu belirtir. Sancak ülkeler için önemli bir sembol olup dünya ülkeleri arasında kimlik niteliğine de haizdir.

Sancağın yeşil rengi İslamiyet’i üç beyaz hilal ise Osmanlı Devletinin hükümferma olduğu üç kıtaya işaret etmektedir.

(Devam edecek inşallah…)