Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin belli aralıklarla Soçi’de buluşuyorlar. Geçen hafta da buluştular.

İki ülke arasında biriken sorunlar…

Suriye, Doğu Akdeniz, Libya, Kuzey Irak, Afganistan gibi “sıcak” bölgesel konular…

ABD ve AB’nin “kanlı dünya düzeni” inşası için çevirdiği filmlerin dosyaları Soçi’de masaya yatırılıyor…

Geçen haftaki zirvede de böyle oldu…

Daha önceki zirvelerde çok detaylı olmasa da liderlerden konu başlıklarının altına yazılabilecek bazı cümleler duyardık.

Bu zirvedeyse deyim yerindeyse ser verdiler sır vermediler…

Ama bölge ve dünya aktörleri iki liderin çok önemli konuları konuştuklarını biliyorlar. Objektiflere verilen gülen yüzlü pozlara bakılırsa iki lider ile Türkiye ve Rusya arasında çok önemli konularda mutabakat var…

Detaylar ve ayrıntılardaki ufak anlaşmazlıklar ise iki ülke arasındaki ilişkilerin “çok iyi” olan seyrini etkilemiyor…

YENİ DÜNYANIN İNŞASINDA TÜRKİYE VE RUSYA BİRLİKTE HAREKET EDİYOR

Dünya’da Erdoğan ve Putin arasında yapılan “Soçi Zirvesi” benzeri bir platform yok!

Bu durum bile iki ülke ve liderlerinin bu zirvelerle önemli bir duruş sergiledikleri ve çok ciddi konularda iş birliği yaptıklarını gösteriyor…

Dünyaya ve dünyanın önemli ülke ve aktörlerine karşı güçlü bir mesaj veriliyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksek Öğretim Akademik açılış programında yaptığı konuşmanın satır arasına “Soçi Zirveleri” hakkında çok önemli bir cümle sıkıştırdı.

Batı’nın üstün olduğu şeklindeki anlayışın sonunun geldiğine dikkat çeken Erdoğan, “Yüzyıllara sari Batı hegemonyası artık bitmiştir. Yeni bir uluslararası sistem ortaya çıkıyor…”

İşte bu sisteme Erdoğan ve Putin, lideri oldukları ülkelerin haklarını önceleyen, dünyaya barış ve huzur getirecek, adil bir yaklaşım ve düzeni entegre etmenin mücadelesini veriyorlar.

LİDERLER KONUŞMASADA DANIŞMANLARI DÜNYAYA GEREKLİ MESAJI VERİR

Diplomatik bir kural ve temayüldür. Liderlerin sır vermediği konularda danışmanları devreye girer, dünyaya ve kendi kamuoylarına dozu ayarlanmış açıklamalar yapar.

Son Soçi Zirvesi hakkında da Rusya cephesi adına Putin’in dış politikalarının baş aktörü Prof. Dr. Aleksandr Dugin’den önemli açıklamalar geldi.

Bu açıklamalardan da anlıyoruz ki, iki ülke ve iki lider arasındaki zirveler “İdlib’de artan tansiyon” etrafında seyretmiyor.

Bu zirvelerin çok daha büyük hedefleri var…

“Bu zirvede her iki ülke devlet başkanları kırmızı çizgilerini ve yeni bir dünya için yol haritası çizdiler. Türkiye ve Rusya artık yeni bir yola girdi ve bu, bölge dinamikleri kadar tüm dünyayı da etkileyecek” diyen Dugin, tüm dünyanın beklediği mesajı soru işaretlerine yer bırakmayacak şekilde açıklamış oldu.

Türkiye ve Rusya “yeni bir dünya düzeni” inşa edemeyebilir ama Batı’nın inşa ettiği “kanlı dünyaya” karşı alternatif bir güç ve blok inşa ettikleri artık kesinleşmiş oldu!