Yeniden başlamak için tek engelin “sen” olduğunu unutma. “Bulunduğunuz yerden memnun değilseniz sızlanmayı bırakın, harekete geçin, ağaç değilsiniz…” diye yaygın bir söz var. Hatta bir yerde çok beklenildi mi  “ağaç olduk, kök saldık” ifadesi kullanılır. Sızlanmak, sürekli şikâyet halinde olmak yerine daha farklı ne yapabilirim? Deyip yeni başlangıçlara fırsat vermeliyiz. Elinize kâğıt ve kalemi alın ve yazın. Mevcut durum nedir? Olmasını istediğim durum nedir?

Unutmayın ki koymuş olduğunuz hedefler ve yapmış olduğunuz planlamalar size vahiy yoluyla gelen kutsal metinler değil. Yazıya döktüğümüz planlamaları güncellememiz gerekebilir. Belirlenen hedeflerimizi, yapılan planlarımızı değişen şartlarla orantılı olarak yeniden gözden geçirmeye fırsat vermeliyiz. Elbette hedeften sapmamak için ısrarcı olmalıyız ama bunun hırsa dönüşmemesine dikkat etmeliyiz. Hırs insanın gözünü kör, kulağını duymaz edebilir.

Hırs ile azmi birbirine karıştırmamak gerekir.  Hedefinize doğru ilerlerken hırsın esiri olarak önünüze çıkan fırsatları kaçırmayın. Duraklardaki küçük molaların sebebi de işte budur. İzlemeye başladığınız kariyer yolculuğunuzun size uygun olmadığını fark ettiğinizde, diğer seçenekleri değerlendirmekten çekinmeyin.

Hedeflerinizi Güncelleyin

İş hayatında birçok insanın yeni beceriler kazanmak ya da tutkularının peşine düşmek için iş değiştirdiğini göz ardı etmeyin. Kişisel gelişiminiz, zevkleriniz, sizi mutlu ettiren değişimlere göre kariyer planlarımızı yeniden gözden geçirmeye fırsat verelim. Ve bazen yeniden başlamanız gerektiğinde “yeniden başlat” maktan korkmayalım.

Ümidini yitirmiş, heyecanı kalmamış insanlar, kurban rolünü severler ya da ona sığınanlar, hep bir başkasını suçlayıp tüm hatayı etrafındakilerde, dış etkenler de ararlar. Oysa mevcut duruma gelmenizdeki en büyük etken sizsiniz. Sizin yaptıklarınız ya da yapmadıklarınız.

Latincede “Damnant quod non intelligunt" diye bir cümle var. “Anlamadıkları şeyi suçlarlar" manasına geliyor. Peyami Safa’nın “Suçlamak, anlamaktan daha kolaydır. Çünkü anlarsan değişmen gerekir” sözünün nasıl güçlü bir iç hesaplaşmanın ifadesi olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum.

Umutsuz, korku ve kaygısı olanlar yeniden başlamayı sürekli ertelerler. Umutları, gelecek için hayalleri olanlar yeni başlangıçlardan korkmazlar. “Yeniden başlamaktan korkma bu sefer sıfırdan değil, tecrübelerden başlayacaksın.” sözünü ilham olarak alıp tecrübelerimizin rehberliğinde yeniden başlayabiliriz.

Geçmişin olumsuzluklarını düşünüp karalar mı bağlayalım? Yoksa küçük adımlarla da olsa ileriye, geleceğe umutla bakıp, değişime mi yönelelim?

Göreceksin yılmadan, azim ve kararlılık ile göstereceğin çabalar seni hedefine ulaştıracaktır. Hedefine ulaşamayan insanların ortak özellikleri vazgeçmiş olmalarıdır.

Yeniden başlamak için çok zengin olmana gerek yok, çok zeki de olmayabilirsin, eğer hayallerin varsa ve senin de onların  peşinden koşacak cesaretin varsa yeterlidir. Haydi! Yeni bir başlangıç için güzel bir gün.