Geçen hafta Adana Valiliği’nin ev sahipliğinde, 3 gün süren Uluslararası Adana Lezzet Festivali, “Coğrafya Lezzettir” temasıyla bu yıl 5. kez lezzet severlerin ilgi odağı oldu. Festivalin teması dahil organizasyonun çok başarılı geçtiğini söylemeliyim. Kolay lezzete doyduk diyen biri değilim ama bu sefer gerçekten çok iyiydi. Emeği geçenlere ve O2 iletişimin tüm ekibine teşekkür ederim. Festivalde, birbirinden değerli konuşmacılar, yerel ve uluslararası şeflerin lezzet sahnesi şovları, Adana mutfak atölyesi ve genç kebap şeflerinin tescilli Adana kebap atölyesi gibi sayısızca etkinlik yer aldı.

Coğrafya Lezzettir Festivali

Tasarımcı ve yemek kitabı yazarı Gönül Paksoy’un gastronomi konferansında, bu coğrafyadan aldığı ilhamı dünyaya taşıyan yöresel kadınların hikâyeleri aktarıldı. FAO Türkiye’den Ayşegül Selışık “Dünyada açlık ve yoksulluğu yenmek için kapsamlı çözümler üretmemiz gereken kritik bir kavşaktayız” dedi. TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl ve TURYİD Başkanı Kaya Demirer, 4 milyona yakın mutfak ve servis çalışanını etkileyen pandemi koşullarında yaşananları, sektörün gelecek beklentisini, hedeflerini ve gastronomi turizmini konuştu. Adana’nın şifalı içeceklerini beslenme uzmanı Prof. Dr. Taylan Kümeli aktardı. Sosyal bilimci Anna Maria Beylunioğlu, ülkeler arası ilişkilerde çok eski tarihlerden bu yana önemli bir güç olarak kullanılan gastro-diplomasiyi ve Türkiye’nin en tanınmış diplomatı Adana kebabını ele aldı.

TİDER Genel Müdürü Nil Tibukoğlu gıda bankacılığı üzerine yapılan çalışmaları anlattı. Pazar araştırmacısı, strateji ve trend uzmanı Nurhan Keeler, gastronomi turizminin geleceği, gelişimi ve gastronomi turizmindeki yeni trendleri paylaştı. Adana’nın efsanevi lezzetlerini ise Ayfer Yavi, Mehmet Yaşin, Deniz Şahin, Türev Uludağ, Eyüp Kemal Sevinç, Melih Demirel, Umut Karakuş gibi ünlü şefler aktardı. Selanik’ten Adana’ya ortak yemek kültürümüzü yunan şefler Digas Stylianos, Lorentzos George, Michailidou Stavroula ve Koukoutinis Eleftherios sundu. Lokman Hekimin İzinde panelinde ise Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisi Melis Durasi moderatörlüğünde aromatik bitkilerin geçmişten günümüze kullanımı ve etkileri Çukurova Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Halil Çakan, Özge Samancı ve Şef Melda Farimaz ile konuşuldu.

Atıksız Şehir Adana ve Ebru Şef

Benim festivalde en çok dikkatimi çeken konulardan biri de sosyal gastronomi şefi ve girişimci Ebru Baybara Demir’in, Diyarbakır’da başlatılan ve şu anda 16 ilçede devam eden topraktan toprağa biyobozunur atık yönetimi projesi oldu. Atıksız Şehir Adana hedefi ile başlatılan Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Projesi’nin lansmanı yapıldı. Ebru Şef öncülüğünde başlayan proje kapsamında hem festivalden hem de pazaryerlerinden toplanan çiğ sebze ve meyve artıkları komposto dönüştürülerek tarım topraklarının iyileştirilmesi için kullanılacak. Proje, Adana’da tarımsal üretime zarar veren Akdeniz sineği popülasyonunun azalmasını da sağlayacak.

Dünyaca Ünlü Şeflerin Sahnesi

Festivaldeki Lezzet sahnesinde Hazer Amani, Mehmet Yalçınkaya, Somer Sivrioğlu, Sinem Özler, Burak Zafer Sırmaçekici, Aydın Demir, Sahrap Soysal ve Erich Ruppen gibi ünlü şefler yer aldı. Şefler, Adana mutfağının lezzetlerini özel yorumları ve tarifleri ile hazırladılar. Rus şefler Nikolay Batatov ve Makhach Vagabov ise Adana mutfağı ile Rus mutfağının benzer lezzetlerini ziyaretçiler için pişirdi.

Slow Food Hareketi

Fast food’a karşı alternatif olarak, “iyi, temiz ve adil gıda” mottosuyla geleneksel gıdanın tüketimine yoğunlaşan Slow Food Hareketi herkes gibi benim de ilgimi çekti. Mutfak kültürü araştırmacısı Nilhan Aras moderatörlüğünde, Slow Food Adana Birliği Lideri Pırıl Bilici, Slow Food Tarsus Birliği Lideri Yasmina Lokmanoğlu ve Slowfood Antakya Birliği Lideri Kenan Yurttagül geleneksel ve yerel yemek ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumanın teşvik edilmesi üzerine önemli bilgileri paylaştı.

Lezzetlerin tarihi

Ünlü yemek tarihçisi yazarı Prof. Dr. Özlem Kumrular’ın Leonardo da Vinci’nin beslenme alışkanlıklarını paylaştığı festival sahnesinde, Minyatür ve performans sanatçısı Günseli Kato, Japonya’nın kutsanmış yiyecek ve geleneklerini renkli ve keyifli bir sunumla ziyaretçilerle paylaştı. Gıda mühendisi ve Arkeolog Ahmet Uhri, festivalde Adana kebabının Hititlerden bu yana gelen izlerini sürerken, İtalyan ve aynı zamanda Adanalı olan tadımcı ve yazar Elvam Uysal Bottoni, yeni hasat zeytinyağı tadımını gerçekleştirdi.

Adana markalarının hikâyeleri

Şeyda Taluk’un moderatörlüğü’nde Türkiye’de bal sektöründeki lider markalardan biri olan Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen, seyyar tezgâhtan börek imparatorluğu kuran Levent Börek’in kurucusu Levent Tamtürek ve 65 yılı aşan tarihiyle Madenci Kahve Yönetim Kurulu Üyesi Sedef Madenci markalarının sınır aşan hikâyelerini paylaştı.

Adana Gastronomisinde Kadınlar
Ebru Köktürk Koralı moderatörlüğündeki panelde Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oya Berkay Karaca, Şef Bedia Gücüm, Adana Kadıneli üretim ve iş Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Kırılmış konuştu. Pandemi döneminde Adana’daki kadın üreticilerin el emeği ürünlerini e-ticaret sistemine taşıyarak ekonomik gelir elde etmelerini sağlayan akademisyen ve yazar Kübra Yüzüncüyıl, Adana gastronomisinde kadınların yerini, çalışmalarını ve geleceklerini konuştu.

Başarılı Lezzet Ustaları Hikâyeleri
Anadolu Halk Mutfakları Derneği Başkanı Adnan Şahin, Anadolu’nun Lezzet Ustaları temasıyla Konya Lokmahane’nin sahibi Harun Raşit Sönmez’in ve Diyarbakır Hancı Et’in sahibi Şeyhmus Doğan’ın, bulundukları şehirlere değer katan, şöhretleri sınırları aşan ve uğruna seyahate çıkılan sıra dışı lezzet ve başarı hikâyelerini paylaştı. Restoran işletmecisi Ahmet Güzelyağdöken ise “Coğrafya Lezzettir “ temasıyla kıyı ege mutfağı kültürü ve lezzetleri hakkında bilgileri aktardı.

Adana’da deneyimlediğim lezzetler
@EyvanKebap, festivalde yediğim en iyi Adana kebabı, sahiplerinden Kayhan Korkmaz Bey’e teşekkür ederim. 2 dükkânı olan markanın yakında İstanbul’a gelme hedefi var.

@alicanhalme, Adana’ya geldiğimi duyar duymaz konum göndererek davet eden Helvacı Hello’ya özellikle nefis fıstıklı dondurmalı helvasından ötürü teşekkür ederim.

@secbaklavaturkiye Yazılarımda yer verdiğim Antepli bir ailenin ferdi olan Mehmet Tekin Bey’in nefis baklava ve diğer tatlı ürünleri de gerecekten muhteşemdi. 9 şubesi var.

@mr.umut_cigkofte, Yazılarımda yer verdiğim Diyarbakırlı ama Adana’ya 3 şahane çiğköfte dükkânı kazandıran Umut Kardeşime de muhteşem lezzette çiğköftesi için teşekkür ederim.

@kralkunefeturkmenbasi Festival alanında gazetecilere en çok ilgi gösteren Kral Künefe standı oldu. Dondurmayla beraber tadına baktığım Künefe çok lezizdi.

@anavarzabal Türkiye’nin en iyi ve en çok çeşidi olan bal firmalarından biri olan Anavarza Genel Müdürü Can Sezen ile İstanbul’da buluşup bir röportaj yapmak üzere sözleştik.

@adanakadinkoopbirligi Adana’da yaklaşık 30 kadar kadın kooperatifin bir araya gelerek kurduğu bu birlik çok güzel organik, sağlıklı ve faydalı bir ürüne imza atıyor.