Yaşadığımız dönem itibariyle işgücü anlamında eşler aktif iş gücü üretmektedir. Tabii aile müessesini sarsmadan bu durum ifa edilmelidir. Bazı durumlarda çalışanlara farklı bölgelerde ihtiyaç hissedilmesi işverenler tarafından nakillere sebep vermektedir. Çalışma hayatı içerisinde farklı illerde çalışanlar eş durumu mazeretiyle aynı ilde çalışmak istemektedir. Kanun koyucu bu konuda bir takım ayrıcalıklar tanımıştır.

Memurlarda eş durumu

Eşlerin ikisinin de memur olması durumunda kamu personeli olan eşininkurum içi yer değiştirme suretiyle atanma imkânının olmaması veya mevzuatı uyarınca eşin zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması durumunda bu kapsamdaki eşin bulunduğu yere tayin yapılır.

Memurun işçiye göre yer değişikliği

Kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde başvuru tarihi itibarıyla son iki yıl içinde 360 gün sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin bulunduğu yere yer değişikliği yapılabilir.

Aile birliği mazeretine dayanarak yer değiştirme isteğinde bulunan memur, eşinin kamu kurum ve kuruluşlarında kamu personeli olarak çalıştığına veya atanmayı talep ettiği yerde eşinin başvuru tarihi itibarıyla son iki yıl içinde 360 gün sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak halen çalıştığına ilişkin belgeyi kurumuna ibraz etmekle yükümlüdür. Ayrıca yer değiştirme başvurusuna, evlilik durumunu kanıtlayan belgenin de eklenmesi gerekir.

Kamu işçisinin memur eşe göre yer değişikliği

Kamuda kadrolu olarak çalışan işçilerin, memur olan eşin eş durumundan tayin isteme hakkı bulunmaktadır. Kanunen tanınmış bir hakkın bulunmuyor olması, idare tarafından yer değişikliğinin yapılamayacağı anlamına gelmemektedir. Yani, kanunda kamu işçisine memur eşe bağlı yer değişikliği hakkı verilmemiş ama engelleyici bir hüküm de bulunmamaktadır.

Taşerondan kadroya geçişte eş durumu

2018 yılında taşerondan kadroya geçirilen kamu işçileri açısından durum farklıdır. 696 KHK uyarınca taşerondan kadroya geçirilen işçilerin tayin hakkı olmadığından eş durumu veya diğer mazeret sebepleri ile tayinleri mümkün değildir. Bu konuşa Çalışma Genel Müdürlüğü’nün bir çalışma yürüttüğü kamuoyuna yansıyan bilgiler arasında yer almaktadır.

Çalışanlardan maksimum faydayı sağlayabilmek için bireysel anlamda sorunlarını çözüme kavuşturabilmiş olması gerekir. Eşlerin farklı illerde çalışıyor olması aile ilişkilerini zarar verebilmektedir. Tabii eş durumuna bağlı yer değişikliği talep edilirken işimizin sürdürebilirliği unutulmamalıdır.