İngiltere Premier Lig ekibi Newcastle United’ın taraftarları, kulüplerinin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın önderliğindeki Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'nun liderlik ettiği konsorsiyum tarafından satın alınmasına çok sevindi.

Kulüplerinin ultra zengin Veliaht Prens tarafından satın alınmasını yarım yamalak ve komik bir şekilde giydikleri Arap kıyafetleriyle kutlayan taraftarlar yakında hayal kırıklığına uğrarlarsa şaşmamak gerek.

İngiliz taraftarlar yeni sahibinin transfere büyük bütçe ayırmasıyla takımlarının ligde daha iyi yerlere gelmesini ve başarılara imza atmasını bekliyorlar.

Fakat sağa-sola bolca para saçmanın başarıyı garantilemeyeceği gerçeği unutulmamalı.

Hepsinden öte yeni sahibinin satın aldığı futbol kulübüne, taşıması her geçen gün zorlaşacak çok ağır bir yükü de beraberinde getirdiğinin farkında değiller.

Newcastle United taraftarları, kulübe ve dolayısıyla Suudi Arabistan Veliaht Prensi’ne mal edileceği için artık davranışlarına dikkat etmek zorundalar.

Yani eskisi kadar özgür olamayacaklar.

Nitekim kulübün yeni sahibinden ilk uyarıyı aldılar.

Kulüpten yapılan açıklamada taraftarlara stadyuma gelirken “Arap kıyafetleri giymemeleri” yönünde ikaz yapıldı.

“Bu şekilde giyinmenin kültürel açıdan yanlış olacağına ve bazı kesimlerde rahatsızlık yaratabileceğine dair endişe duyuyoruz” denilen açıklama, Arap kıyafeti giyen taraftarların görüntülerinin sosyal medyada alay konusu olmasından sonra geldi.

Kral Selman’ın oğlu belki Saddam Hüseyin’in oğlu gibi futbolcuları yenildikleri için falakaya yatırmaz fakat öyle ya da böyle Newcastle United’ın işlerine müdahale edeceği kesin.

Bir başka konu ise kulübün yeni sahibinin tüm dünya tarafından “gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın katili” olarak tanınması.

Muhammed bin Selman’ın Newcastle United’ı “Batı’daki imajını düzeltmek” için satın aldığını bilmeyen yok.

Fakat genç prens, evdeki hesabın çarşıya uymayacağını fark edememiş olsa gerek.

Çünkü İngiliz kulübünün oynadığı her maçta Kaşıkçı’nın portresi ya tribünde ya da stadyum önünde olacak.

Veliaht Prens’in cinayetteki rolü - unutulmak bir yana - sürekli hatırlanacak.

İngiltere’deki Suudi Arabistan muhaliflerinin konuyu gündemde tutma fırsatını kaçırmayacaklarını tahmin etmek zor değil.

Nitekim Newcastle United’ın son maçında stadyumun önünde üzerinde Kaşıkçı’nın ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin resimleri bulunan bir kamyonet dolaşıyordu.

Her maçta rakip takım taraftarlarının bulunduğu tribünlerden kulübün yeni sahibi aleyhine tezahüratların yükselme olasılığı da söz konusu.

Bu arada, Suudi Arabistan’ın “kara kutusu” olarak nitelenen eski üst düzey istihbarat görevlisi Saad el-Cebri,  Amerikan televizyon kanallarından CBS'in ünlü “60 Minutes” programına konuştu.

Muhammed bin Selman’ın suikast timi göndererek kendisini öldürtmeye çalıştığını söyleyen el-Cebri’nin Pazar günü yayınlanacak programda söyleyecekleri merakla bekleniyor.

Sahibi hakkındaki suçlamaların ve olumsuz açıklamaların bir şekilde kulübe de yansımaları olacaktır.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin imajını ne kadar temizleyebileceği bilinmese de bu süreçte Newcastle United’ın adının epeyce kirleneceğinde şüphe yok.