Mısırlı kadın yargıç Tehani El-Cibali ve televizyon sunucusu Vail El-İbraşi’nin koronovirüs sebebiyle hayatlarını kaybetmeleri üzerine yaşanan tartışmalar Mısır’da ve Arap sokağında gündemin üst sıralarında yer aldı ve neredeyse Kazakistan’da yaşananları gölgede bıraktı.

Darbe yanlıları kadın yargıca ve sunucuya Allah’tan rahmet dilerken darbe karşıtlarının büyük çoğunluğu El-Cibali’nin ve hastalığı dolayısıyla yaklaşık bir yıldır ekranlardan uzak olan El-İbraşi’nin ölümleri dolayısıyla duyduğu sevinci ifade etmekten çekinmedi.

Her iki ölüm haberiyle alevlenen tartışma iki yönde devam ediyor.

Bir yönünde darbe destekçileri ve demokrasi yanlıları karşı karşıya gelirken diğer yönünde de kim olursa olsun ölen bir insanın arkasından kötü konuşmamak gerektiğini söyleyenlerle El-Cibali ve El-İbraşi gibilerin ölümüne sevinilebileceğini söyleyenler tartışıyorlar.

Ölüm haberlerinin medyaya yansımasından bu yana sosyal medyada kadın yargıcın ve sunucunun darbe sürecinde oynadıkları rol ve darbe karşıtları hakkında yaptıkları kışkırtıcı açıklamalar hatırlanıyor.

O dönemde Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Tehani El-Cibali, darbecilere destek vererek “Mursi artık gayrimeşru cumhurbaşkanı” demişti.

Resmi devlet televizyonunda yaptığı bir açıklamada da Müslüman Kardeşler Cemaati’nin yatırımlarını ABD Başkanı Barack Obama’nın kardeşinin yönettiğini ve Amerika’nın bu nedenle İhvan’ı kolladığını söyleyerek asla bir yargıca yakışmayacak şekilde saçmalamıştı.

Mısır’ın demokratik yollarla seçilen ilk cumhurbaşkanına yapılan darbeyi hararetle destekleyen El-İbraşi de cunta lideri Abdülfettah Es-Sisi’nin de en büyük hayranlarındandı.

Örneğin bir programında Es-Sisi’ye darbecilerin Rabia Meydanı’nda katliam yaptıkları günün “milli bayram” ilan edilerek her yıl kutlamalarla anılmasını önerdiğini söylemişti.

Darbe karşıtlarının barışçıl protesto gösterisinin “silahlı kalkışma” olduğunu iddia etmiş, gösterinin dağıtılmasının utanılacak değil gurur duyulacak bir şey olduğunu ifade ederek, darbecilerin onlarca masum insanı katletmelerine alkış tutmuştu.

Mısırlı darbe karşıtlarının sosyal medyada El-Cibali ve El-İbraşi hakkında yaptıkları yorumlar darbe yanlısı Mısır Fetva Kurumu’nu harekete geçirdi.

Kurum adına yapılan açıklamada, “Allah’ın rahmetine kavuşan kulların akıbetleri hakkında bazı gençlerin soysal medyada yaptıkları yorumların mü’minlerin sıfatlarından ve ahlak sahibi insanların özelliklerinden olmadığı” ifade edildi.

El-Cibali ve El-İbraşi için öbür dünyada azap temenni edilmesini eleştiren Mısır Fetva Kurumu açıklamanın sonunda gençlere seslenerek, “Kendinizi cennetin ya da cehennemin bekçisi yerine koymayın. Allah Teâlâ’nın rahmeti her şeyi kuşatmıştır” dedi.

Ölen kimsenin hesabının Allah’a kaldığı ve arkasından kötü bir şekilde konuşulmaması gerektiği tavsiyelerine rağmen, Mısırlı darbe karşıtları “Kel ölür sırma saçlı olur, kör ölür badem gözlü olur” atasözünü kabullenmemekte kararlılar.

Masum insanların katledilmelerini alkışlayanları asla affetmeyeceklerini söyleyerek “Allah katında hesaplaşacağız” diyorlar ve darbe yanlısı diğer ünlülere de çok geç olmadan tövbe etmeleri çağrısında bulunuyorlar.