İnsanların evlenmeyi düşündüğü kişide arayacağı çok sayıda özellik sıralanabilir. Ekonomik durum, eğitim düzeyi, kişilik özellikleri, siyasi ve felsefi düşünce yapısı vb. Herkesin bir öncelik sırası olabilir ama en iyi eş Allah’a en iyi kul olan eştir. Rabbine karşı sorumluluklarını bilen birisi ailesine, eşine ve çocuklarına karşı görev ve sorumluluklarının da bilincinde olur. Bu nedenle eş seçiminde tercih yaparken evleneceğimiz kişinin Rabbiyle olan ilişkisi en başta sorgulamamız gereken özelliktir. Rabbine ve onun verdiği nimetlere burun kıvıran ve nankörlük eden birisi insanlara da vefasız ve hayırsız olur. Yüce Rabbimiz Kuran-ı Kerim’de “Allah'ın nimetini saymaya kalksanız, onu sayamazsınız. Hakikaten Allah çok bağışlayan, pek esirgeyendir” (Nahl, 18) buyurmaktadır. Evleneceğimiz kişinin kanaat, hamt etme ve şükretme gibi özelliklere sahip olması son derece önemlidir.

Bir gün yaşlı bir amca nefes darlığı nedeniyle acil servise kaldırılmış. Yoğun bakımda geçen iki günün ardından taburcu edilirken kendisine 5.000 tl.lik bir masraf fatura edilmiş. Bu miktarı gören amca başlamış hüngür hüngür ağlamaya. Doktorlar amcanın bir türlü sakinleşmediğini görünce hastanenin yöneticisini çağırmışlar. Yönetici yaşlı amcaya “amcacım eğer maddi durumunuz iyi değilse size şu kadar indirim yapalım ve birkaç taksitte ödersiniz, lütfen daha fazla kendinizi yıpratmayın sağlığınız tehlikeye girecek” demiş. Belli bir süre sonra sakinleşen amca “evladım benim maddi durumum gayet iyi, ekonomik bir problemim yok” deyip yanında bulunan yakınlarına ücreti ödemelerini söylemiş. Olanları merakla izleyen yönetici “amca peki neden bu kadar süredir hıçkırarak ağlıyorsunuz?” diye sormuş. Derin bir nefes çeken amca “evladım demiş siz bana iki gün oksijen tedavisi uygulayıp nefes verdiniz ve karşılığında bu kadar para istediniz. Rabbim 70 yıldır bana bu nefesi bedava veriyor, sadece bu nefesin şükrünü bile yapsam alnımı secdeden kaldırmamam gerekir. Ben ne kadar nankörmüşüm, bunu fark ettim, bu yüzden ağlıyorum” demiş.

Değerli dostlar hangimiz böyle değiliz bir soralım kendimize lütfen. Hangimiz Rabbimizin bizlere bahşettiği dünya nimetlerinin ve de en önemlisi iman ve İslam nimetinin şükrünü hakkıyla eda edebiliyoruz. Dolayısıyla evleneceğimiz kişinin Rabbine karşı şükreden ve hamd eden bir kul olması en önemli ölçüttür. Rabbine şükreden bir eş, ailenin sigortasıdır.

Selametle…