Olmasaydın bilmeyecektin. Olmasaydın hiçbir şey olmayacaktı çünkü hayatın olmayacaktı. Oldun, olduruldun, var kılındın ve bir yerde, bir ortamda bulunduruldun. Bu yer, tam da senin ilerleyeceğin, yaşadıklarınla büyüyeceğin, aklını büyütüp daha geniş çerçeveden bakmayı öğreneceğin yerdir. Sınanacağın ve kendini olgunlaştıracağın yerdir. Yola çıkacağın ve yol arkadaşlarını edineceğin yerdir.

Şikâyeti bırak

Çünkü şikâyet, aklı fakirleştirir. Yeniden ve yenlikleri aramak için bakmayı engeller. Doğruyu bulmanın önündeki engelindir şikâyet çünkü düşünme yönünü değiştirir. Yaşadıklarının senin yararına değil de zararına olduğuna karar verdin ve değişmesini istiyorsun. Bil ki, her durumdan iyilik çıkarmak, bir gelişme ve anlama fırsatı çıkarmak; senin ne için yaşadığına ve neyi aradığına bağlıdır. Olayları ve durumları kişilerden mi Allah’tan mı (cc) bildiğine bağlıdır.

Çocuktan ibret al

Bebekler büyüdükçe adım adım gelişirler. Normal bir insan aşamasına gelene kadar, kaç kere düşüp kalkarlar hiç düşündün mü? Muhtaç ola ola, yardım göre göre, muhtaç olana el uzatacak, yardım isteyene yardım edecek hale gelirler. Yine de acziyetini tümüyle atamazlar üstlerinden. En muhtaç olan konum, en garanti ve güvenilir konumdur bilene. Çünkü yüreğini bağladığın makama sadakat insanı insan eder ve istikamet belirler.

Mesele insan olabilmek

Öyleyse, yolculuk halinin sıkıntıları, yolda olduğunun, ilerlediğinin, şartlar değiştikçe, belki de ağırlaştıkça, yükünü taşıyacak kadar güçlendiğinin işaretidir. Yolcu: yoldaki sıkıntılara rağmen yola çıkan demektir. Seni Kendisine çağıran makamın ol emrince oldun, buyur emrince ilerlemeye başladın. Her sıkıntı strateji üretmen, ilerleme, olgunlaşma ve daha geniş düşünme vesilelerindir, ilerlediğinin bilincine varman için fırsatlarındır.

Olaya bak, Yaradan’ı gör

Yanlışa onay vermeyen Allah (c.c), buna rağmen yanlış davrananlara karşı akıl sahiplerinin, her durumda yol adabına ve yolculuğun maksadına uygun davranmalarını ister. Böyle olunca, yardımlarının kesintisiz olarak devam edeceğini ve bu kullarını yücelteceğini buyuruyor. Yaradan’ın (cc) diyor, tek bilgi kaynağın diyor ve itaat edeceğin en büyük makam diyor. Yani yolun ve yolcunun sahibi, yolculuğu takdir edenin Kendisi diyor. Bu durumda seçeneğin seçkinlemeli. “Bana bak, beni dinle, Rasulüme (sav) göre yaşa. İşte o zaman kurtulanlardan olursun” diyor. Kulların bize yaptıklarından bilgi üretmek yerine, Allah’a (cc) göre düşünerek bilgi ürettikçe, bize yanlış gelen durumların duygularından arındıkça, Rasulullah’a (sav) baktıkça, yüreğini seni olduranın makamına yönelttikçe, duygu, düşünce ve davranış bütünlüğünün hikmet ehli yolculuğu başlar ve şikâyetler biter. O zamanda, şahitlik ve seyir makamı seni buyur eder.
Varsın ki yaşıyorsun, seçildin ki sınanıyorsun, yoldasın ki çağırılıyorsun ey insan. Hüznünü sevince, kaygılarını teslimiyetin huzuruyla sükûnete tebdil etme zamanın gelmedi mi daha?