Koronavirüs salgınında öğretmenlerin özverili davrandığını, gece gündüz demeden TRT EBATV çekimlerine katıldığını belirten İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, “Zor dönemde öğretmenlerimiz eğitim camiasının ne kadar fedakâr olduğunu gösterdi. Şimdi sıra yüz yüze telafi, tamamlama ve uyum eğitiminde.” dedi.

Diriliş Postası Ebru Okanlar/Mülakat

Okullar açıldığında yüz yüze eğitimin yanı sıra TRT EBATV kanallarının ve EBA’nın eğitim öğretimde aktif şekilde kullanımı devam edeceğini vurgulayan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı’ya korana salgını sürecinin eğitime yansımalarını yeni eğitim döneminin nasıl olacağını sorduk, sizler için samimi cevaplar verdi.

Bir kısmını salgınla mücadele tedbirleri kapsamında 23 Mart’ta uzaktan eğitime geçerek sürdürmek zorunda kaldığımız bir eğitim öğretim yılının daha sonuna geldik. Öncelikle şunu sormak istiyorum: Salgın sürecinde İstanbul’da eğitim ve öğretim faaliyetleri nasıl yürütüldü?

Tüm eğitim paydaşlarına çocuklarımıza gelecekte ihtiyaç duyacakları becerilerle donatmanın, eğitimin bir sorun değil, bir çözüm olduğunun farkına vararak yol almamızın değerli olduğunu hatırlatan 2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda, yenilenme ve zamanın ruhunun yakalama çerçevesinde kurumsal iş birliği ile ve proje tabanlı bir şekilde çalışmalarımızı sürdürmekteydik. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle bir anda sı- nıfların kapısını kapatarak öğrencilerimizle fiziken vedalaşmak zorunda kaldık. Bakanlığımız ve devletimizin diğer kurumları ile birlikte eş güdüm içerisinde hareket ettik. Öngörülmeyen bu süreçte öğretmenlerimiz ve velilerimiz olağanüstü bir çaba harcadı. Şartlara en kısa sürede adapte olarak Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve TRT yoluyla geçilen uzaktan eğitimle bu süreci verimli ve sağlıklı şekilde geçirdik

Millî Eğitim Bakanlığımız hiçbir öğrencimizin mağdur olmaması, tüm çocuklarımızın fırsat eşitliği ve adaleti yaklaşımıyla uzaktan eğitim imkânından yararlanması için, teknolojik alt yapının güçlendirilmesi başta olmak üzere birçok yeni uygulamayı gündemine aldı. Bu sayede EBA, 3,1 milyar tıklanma sayısıyla en çok ziyaret edilen 3. eğitim sitesi oldu. TRT EBA televizyon kanalları ise bu süreçte 2 bin 516 saat yayın yaptı.

“EĞİTİMCİLERİMİZ ÖZVERİLİ DAVRANDI”

Uzaktan eğitim sürecinde eğitimin tüm paydaşları üzerine düşeni yerine getirdi değil mi sizce?

Elbette… Öğretmen, öğrenci ve velilerimiz kısa sürede yeni uygulamaya adapte olarak, kendilerini teknolojik okuryazarlık alanında geliştirdiler. Karşılaştığınız sorunlara yenilikçi çözümler üreterek beraber neler başarabileceğimizi ortaya koymuş oldular. Gönüllü öğretmenlerimiz gecelerini gündüzlerine katıp TRT EBA TV’nin çekimlerine katıldılar. Kendi çocukları gibi gördükleri öğrencileri için sürekli çalıştılar. Zor zamandaki çalışmalarıyla öğretmenlerin ve eğitim camiasının ne kadar fedakâr olduğunu da bir kez daha kamuoyuna göstermiş oldular. Şunun altını çizmek isterim; eğitim ve öğretimi evlere taşı- yan, öğrenci ve öğretmenlerin arasına ekranları koyduğumuz bu süreç her türlü tehdit ve gelişme karşısında adaptasyonu sağlamanın, dayanıklılık ve esneklik kazanmanın ne kadar değerli olduğunu hepimize gösterdi. Bu vesileyle önemli bir kısmını uzaktan eğitim programlarıyla tamamlamak zorunda kaldığımız eğitim ve öğretim yılı boyunca yarınlarımızın teminatı çocuklarımız için gösterdikleri özverili çalışmalarından dolayı tüm meslektaşlarımı tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum kendilerine.

Öteden beri proje tabanlı çalıştığınızı biliyoruz. Peki, yerel projelerin faaliyetleri nasıl yapılandırıldı uzaktan eğitim sürecinde?

Çocukların ruhlarına dokunmanın her şeyden önemli olduğunun bilinciyle yerel projelerimizin faaliyetlerini önemli ölçüde yeniden yapılandırdık. Öğretmenler arası tasarım yarışmasıyla iyi örnekleri, özgün uygulamaları gündeme taşıyan proje çalışmalarımızı ertelemek zorunda kaldık. Ayrıca salgın döneminde fiziksel sağlık kadar duygusal sağlığı da çok önemsedik. Bu süreçte, öğrencilerimizi bilgili ve kültürlü kılmanın yanında, onları duygudaşlık, açık fikirlilik ve kardeşlik değerleriyle donanımlı kılmaya yönelik çabamız proje faaliyetlerimizde daima göz önünde bulundurduğumuz ilkeler oldu. En büyük desteği ise tartışmasız bir şekilde velilerimizden aldık. Çünkü onlar mart ayından itibaren uzaktan eğitimin tüm aşamalarında bizimle hem öğretmen hem öğrenci oldular.

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM AR-GE’NİN ANA ODAĞI

Mesleki ve teknik eğitim kurumları da salgın sürecinde üreten okulların ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu değil mi?

Tabii ki. Mesleki ve teknik okullarımız, Bilim ve Sanat Merkezlerimizle halk eğitim merkezlerimiz henüz piyasada yeterli sayıda maske yokken temizlik malzemesi ile cerrahi maske üretimine geçerek milletimizin acil ihtiyaçlarının giderilmesinde önemli bir pay sahibi oldular. Yüz koruyucu siperlikleri, tek kullanımlık tulumları, hastanelerde ihtiyaç duyulan video laringoskop cihazı, uzaktan ateş ölçer, sosyal mesafe cihazı ve Ultraviyole Cihazını da bunlara eklediğimizde bu süreçte gösterilen olağanüstü gayreti daha iyi fark ederiz diye düşünüyorum. Hayatın içinde ve yaşam becerileriyle dolu olmanın, sorun çözmenin gerekliliğinden hareket eden Bakanlığımızın çalışmaları mesleki eğitimin hak ettiği itibarı tekrar kazanmasını sağladı. Bu çerçevede Küçükköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz Çekya’ya maske ihraç ederek bir ilki başardı. Önümüzdeki dönemde mesleki ve teknik eğitimdeki ArGe merkezlerimizin ana odağı, ürün geliştirme, patent, faydalı model, tasarım ve marka üretmek, tescil ettirmek ve ticarileşmesini sağlamak olacak.

“HİÇBİR BAŞARI TESADÜF DEĞİL”

Öğrenciler çok çalıştılar, yoruldular ve güzel bir tatili hak ettiler. Bu bağlamda yaz tatili için öğrencilere neler tavsiye edersiniz?

Öğrencilerimiz uzaktan eğitim sürecinde evlerinde pek çok bilgi ve beceri edindi. Bir yıllık çabalarının sonuçlarını aldıkları karne heyecanını ise evlerinde yaşadılar. Salgın nedeniyle okullarımızda karne törenleri düzenlenemedi. Onların sesleriyle yankılanan okullarımız, karne günü sessizliğe büründü Fakat önceliğimiz her zaman onların sağlıydı. Öğrencilerimizin yarınlara hazırlandığı bu günlerde eksiklerini görerek azimle çalışmaya devam etmeleri gerekir. Biliyorsunuz hiçbir başarı tesadüfi değildir. Bu bakımdan okulda öğrendiklerinin üstüne tatilde öğrenme kaybı yaşamamak için yeni bilgi ve beceriler ekleyerek öğrenme yolculuklarını çeşitlendirerek sürdürmeliler.

Çocuklarımız ülkemizin yarınları, geleceğimize yön verecekler. Güçlü yarınlarımızın teminatı olmaları için kitap ve diğer kaynaklarla kendilerini geliştirmeleri büyük önem taşıyor. Bu yüzden tatilde daha çok kitap okumalı- lar, sanatsal, kültürel ve sportif etkinliklere katılmalılar. TRT EBA TV’de yabancı dil becerilerini geliştirecek, tasarım beceri atölyeleri ile tecrübe kütüphanelerini zenginleştirecek yaz okulu programlarını aksatmadan takip etmeliler. Zira eğitim kanalımızda çocuklarımızın yaş gruplarına uygun sanat, spor müzik, atölye çalışmaları ve karikatürle ilgili faaliyetler yer alıyor.

YÜZ YÜZE TELAFİ 31 AĞUSTOS’TA

Yaz tatilinde de planlamalarınız var, rehberlik çalışmalarınız hız kesmeden devam ediyor. Tatilin sonunda çocukların müfredatta ilerlemesi, eksiklerini gidermesi, bir üst sınıfa sağlam şekilde hazırlanması amacıyla telafi eğitimleri yapılacak. Bununla ilgili olarak nasıl bir takvim oluşturuldu?

Geleceğimizin güvencesi çocuklarımızın iyi bir eğitim almaları ve en iyi şekilde yetişmeleri hepimizin ortak hedefi. Millî Eğitim Bakanlığımız çocuklarımızın yaz aylarını daha keyifli ve motivasyon içerisinde geçirmeleri için çalışmalar yapıyor. TRT EBA TV’nin 29 Haziran-28 Ağustos 2020 tarihleri arasında yayınlayacağı programları ve etkinlik önerileri bu çerçevede önem arz ediyor. Yaz tatili, çocukların zorunlu öğretim programları yerine kendi istek ve tercihleri doğrultusunda öğrenmeyi yeniden keşfedeceği eğlenceli bir dönem olabilir. Böyle olduğunda yaz unutması dediğimiz durum da önemli ölçüde azalacaktır. Ayrıca LGS ve YKS kapsamındaki sınavlara giren öğrencilerimize yönelik rehberlik faaliyetlerimiz olacak. Yüz yüze telafi, tamamlama ve uyum eğitimi, 31 Ağustos 2020 Pazartesi günü başlayacak.

Yüz yüze telafi eğitimleri 3 hafta sürecek ve ders yılında destekleme ve yetiştirme kursları aracılığıyla yıl boyu devam edecek. Elbette öğrencilerimizin ve toplumun sağlığı için maske, mesafe gibi gerekli tüm tedbirler alınacak. Okullar açıldığında yüz yüze eğitimin yanı sıra TRT EBA TV kanallarının ve EBA’nın eğitim öğretimde aktif şekilde kullanımı devam edecek.

ÇOCUKLARLA KALİTELİ ZAMAN

Veliler size göre öğrencileri için neler yapmalı?

Velilerimizin her zaman olduğu gibi salgının başladığı ve uzaktan eğitime geçtiğimiz günden itibaren çocukları- nızın eğitimi için bizlerle birlikte çalıştığını yakından biliyoruz. Doğrusu bundan dolayı da mutlu olduk. Biraz evvel yaz tatilinde yapılabilecek çalışmalardan söz açtım. Çünkü çocuklarımızı hayata hazırlamak daha da önemlisi tatilden kaynaklanan öğrenme kaybını azaltmak gerekiyor. Unutmayalım ki, velilerimizin çocuklarıyla birlikte geçireceği nitelikli serbest zamanlar, onlara gösterecekleri ilgi çok değerli. Çocukların kendi ilgileri doğrultusunda sanatsal ve bedensel becerilerini geliştirmeleri diğer akademik alanlara daha yoğun bir ilgiyle bağlanmalarını beraberinde getirecektir.