Mevsim geçişlerinde ya da aşırı stresli dönemlerde saç dökülmesini olağan karşıladığını vurgulayan Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, “Normalin üzerinde bir saç dökülmesi veya farklı şekillerde saç kaybına sebep olan dökülmeler ise hastalık belirtisi olabilir. Bu durumlar doğru tanı ve tedavi gerektirir” ifadelerini kullandı.

Ebru Okanlar / İstanbul

Güzelliğimizin ayrılmaz bir parçası olan saçlar özellikle mevsim geçişlerinde daha fazla dökülmeye başlıyor. Hemen hepimiz de bu sorunumuzu ‘mevsimdendir’ diyerek geçiştiriyoruz. Ancak tedbiri elden bırakmamakta fayda var. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, özellikle bir aydan uzun süren ve gittikçe artan saç dökülmelerinin bazı hastalıkların habercisi olabileceği uyarısında buldu. Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, saç dökülmesiyle ilgili merak edilenleri Diriliş Postası’na anlattı.

Tedavi ile saç çıkışı mümkün
“Saç dökülmesinde kalıcı kayıp yapan ve kalıcı kayba neden olmayan hastalık alt tipleri vardır. Kalıcı dökülmeye neden olmayan tiplerde tedavi ile saç çıkışı mümkün olmaktadır. Örneğin saç kıran denilen dökülmelerde tedaviyle saçlar geri çıkmaktadır. Ancak kalıcı tiplerde hastalık aktivitesi durduktan sonra uygun hastalarda ve kalıcı kayba neden olmayan erkek tipi saç dökülmesi durumunda ileri evrelerde saç ekimi önerilebilmektedir” ifadelerini kullanan Doç. Dr. Kutlubay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Saç kökünün aktif olmadığı (kellik gelişen bölgelere), saç kaybının oluştuğu alanlara sağlıklı saç köklerinin çeşitli yöntemlerle nakledilmesi işlemine saç ekimi adı verilmektedir. Saç ekimi steril koşulların sağlandığı ortamlarda (poliklinik, tıp merkezi veya hastane) yapılmalıdır. Saç ekiminde lokal anestezi ve sedasyon (anestezide uyku hali oluşturularak hastanın rahatlamasının sağlandığı yöntem) uygulanmaktadır. İşlem sırasında, saç ekimi konusunda uzman hekimin yanı sıra yardımcı sağlık personeli ve acil müdahale için gerekli tıbbi ekipmanınsağlanması gerekmektedir. Saç ekimi sırasında genellikle lokal anestezi veyasedasyon yeterli olmaktadır. Uygun koşullarda ve uzman kişilerce yapıldığında operasyon sonrası ağrı minimal düzeyde hissedilmektedir. Aksi durumlarda operasyon sırasında ve sonrasında komplikasyonlarla karşılaşılabilmektedir. Karşılaşılabilecek her tür komplikasyon için gerekli malzemeler hazır bulundurulmalıdır.”

HASTALIK BELİRTİSİ

“Saç dökülmesi; kansızlık, vitamin eksiklikleri, saçlı deri hastalıkları, hormonal değişimler, kimyasal maddelere maruziyet, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, ilaç kullanımı, psikolojik stres gibi çeşitli sebeplerle olarak ortaya çıkabilmektedir” diyen Doç. Dr. Kutlubay, “Erişkinlerde yıkanma ve taramaya bağlı olarak günde ortalama 100 tele kadar saç dökülebilir. Günlük yüz telin üzeri problemdir. Ancak normalin üzerinde bir saç dökülmesi veya farklı şekillerde saç kaybına neden olan dökülmeler hastalık belirtisi olabilir bu nedenle doğru tanı ve tedavi gerektirir. Bu gibi durumlarda bir dermatoloji uzmanına başvurmak gereklidir” diye konuştu.

GENETİK FAKTÖRLER ETKİLİ

“Genetik zeminde hormonların etkisiyle ortaya çıkan saç dökülmesine “Androgenetik saç dökülmesi” denmektedir” ifadelerini kullanan Doç. Dr. Kutlubay, “Erkeklerin yarısında, kadınların ise yüzde 20-25’inde görülür. Androgenetik saç dökülmesi, saç dökülmesinin nedenidir. Genetik faktörler etkili olmakla birlikte hastalık genetik, hormon düzeyleri ve yaşlanma sürecinin bazı kombinasyonlarından kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘100 tel dökülme normal’
Günlük olarak 100 tel saç dökülmesi normal olarak kabul edildiğini işaret eden Doç. Dr. Kutlubay, “Bu sayıyı aşan durumlarda, yoğun dökülme ve saç sıklığında azalmaya neden olan durumlarda doktorunuza başvurmak önemlidir. Dermatolog gerekli inceleme ve tahlilleri yapıp tanıyı koyduktan sonra uygun bir tedaviyi başlayacaktır.

“DİYETLER SAÇ SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Saç gelişimi ve saçlı derinin sağlığı için beslenme düzeninin önemli olduğunu vurgulayan doç. Dr. Kutlubay, “Demir, B12 ve D vitaminleri, çinko, omega-3, A ve C vitamini, biotin içeriğinden zengin gıdaların tüketilmesi saç sağlığına olumlu yönde katkı sağlar. Balık tüketimi zengin omega-3 ve yağ asidi içeriğiyle bu açıdan önemlidir. Kilo vermek için esansiyel besinlerden eksik tüketerek yapılan diyetler saç sağlığını olumsuz etkilemektedir” değerlendirmesinde bulundu.

“SAÇ DÖKÜLMESİ NORMALE DÖNEBİLİR”

Her saç telininin bir ömrü vardır. Bu süre ortalama 5 yıldır. Bu süre sonunda saçlar dökülür, fakat önemli olan dökülenin yerine yenisinin çıkmasıdır” diyen Doç dr. Kutlubay sözlerini şöyle sürdürdü: “Öncelikle saçlı derinin muayene edilip gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Tetikleyici faktör varlığında, bu faktörler tedavi edildikten 6 ay sonra saç dökülmesi normale dönebilmektedir. Doğru tanı ile saç dökülmesi tipi belirlendikten sonra tedavi verilmektedir. Uygun tedavi ile saç dökülmesini durdurmak bazı dökülme tiplerinde yeni saç çıkışı sağlamak mümkündür”