Video bakanlığın Twitter hesabından, "Sakarya Meydan Muharebesi'nin 100'üncü yıl dönümünde başta Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal olmak üzere şanlı bir direniş ortaya koyarak tarihimize şanlı bir zafer daha ekleyen kahraman ecdadımızı rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz." ifadesiyle paylaşıldı.

Gazi Mustafa Kemal'in "Ya istiklal ya ölüm" sözüyle başlayan videoda, muharebenin dünya harp tarihinin en uzun meydan muharebesi olduğu vurgulandı.

" TÜRK MİLLETİNİN VARINI YOĞLUNU ORTAYA KOYDU"

Sakarya Meydan Muharebesi'nin, 1683'teki 2. Viyana Kuşatmasıyla başlayan geri çekilme sürecini durdurarak Türk milleti için savunmadan taarruza geçişinin sembolü olduğuna dikkati çekilen videoda, Tekalif-i Milliye emirleriyle Türk milletinin varını yoğunu ortaya koyduğu belirtildi.

"HATTI MÜDAFAA YOKTUR, SATHI MÜDAFAA VARDIR"

Muharebenin ordu-millet dayanışmasının tarihteki en güzel örneklerinden birisi olduğuna işaret edilen videoda, Sakarya Meydan Muharebesi'nin hazırlıklarını Gazi Mustafa Kemal'in bizzat yerinde denetlediği ve "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı, vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça, terk olunamaz." şeklindeki tarihi emrini verdiği kaydedildi.

22 gün 22 gece süren savaşın Türk'ün zaferiyle sonuçlandığı ve Yunan ordusunun bozguna uğrayarak geri çekildiği hatırlatılan video, "Sakarya Zaferi, Türk yurdunu işgal ve Türk milletini esarete mahkum etme planının iflas ettiğini tüm dünyaya göstermiştir." mesajıyla son buldu.