Girdi maliyetlerinin hububata göre düşük olması nedeniyle Diyarbakır'da çiftçiler bu yıl, içerdiği zengin proteinle beslenmede önemli bir yere sahip olan kırmızı mercimek üretimine yöneldi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, AA muhabirine, Diyarbakır'ın kırımızı mercimek üretiminde Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri olduğunu söyledi.
Ortalama 123 bin tonla Türkiye'de en çok mercimek üreten il olduklarını ifade eden Atalar, geçen yıl kuraklık nedeniyle üretimde ikinci kent olduklarını belirtti.
Atalar, 2021 sezonunda 560 bin dekar olan ekim alanının bu yıl ciddi oranda arttığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Mercimek tarımında gübre kullanılmamakta, ilaç kullanımı da sınırlı düzeyde. Dolayısıyla girdi maliyetleri çok düşük. Hem maliyet noktasında uygun bir bitki olması hem münavebede (ekim nöbeti) etkili olması da ekim alanını artırdı. Ayrıca Bakanlığımız ve Büyükşehir Belediyesiyle yaptığımız projelerle 310 ton mercimek tohumunu yüzde 75 hibe olacak şekilde çiftçilere dağıttık. Bunların etkisiyle mercimek ekim alanı 700 bin dekarın üzerine çıktı. Mercimek tarımı bu yıl beklenenin çok üzerinde bir alana ulaştı."