Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türk devletleri arasında daha fazla elektrik, petrol ve doğal gaz anlaşmalarını sağlamak amacıyla Kazakistan'ın Almatı şehrinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Enerji Bakanları Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Dünyanın içerisinde bulunduğu enerji krizine dikkat çeken Dönmez, "Artan fiyatlar ve olağan dışı hava koşulları nedeniyle enerji güvenliği endişeleri sürüyor. Jeopolitik gerilimler de bu endişeleri tetiklemekte, piyasalarda istikrarsızlığa ve fiyat artışlarına neden olmakta. Bu nedenle dengeli, uzun vadeli ve akılcı bir planlama gerektiren enerji arz güvenliğimiz açısından kaynakların ve güzergahların çeşitlendirilmesi büyük önem arz etmekte." ifadelerinde bulundu.


YERLİ PETROL VE GAZIN ÜRETİMİ ARTTIRILACAK
Türkiye'nin gelişmekte olan bir ülke olduğuna ve dışa bağımlılığını azami seviyeye indirmesi gerektiğine değinen Dönmez, "Bu nedenle sürdürülebilir kalkınmanın bizim için önemi büyüktür. Bizler yerli petrol ile gaz arama ve bunların üretimini artırmak, petrol ve gaz tedarik kaynaklarını ve ilgili altyapıyı çeşitlendirmek, yenilenebilir enerji kullanımını yaygınlaştırmak, enerji karışımımızı çeşitlendirmek için nükleer santraller kurmak ve enerji verimliliğini artırmak amacıyla büyük çabalar sarf ediyoruz." dedi.
Dönmez, ülkenin ithalat bağımlığını azaltmak için Karadeniz ve Akdeniz'de petrol ve gaz aramaya yönelik bir açık deniz programı geliştirdiklerini ve bunu uygulamaya koyduklarını belirterek, "2020 yılında Karadeniz'de 540 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfettik. Yeni rezerv bulmaya yönelik çalışmalarımız sürüyor. Bu gazı önümüzdeki yıla kadar ülkemiz şebekesine dahil etmeyi planlamaktayız" ifadelerini kullandı.
"HAZARIN DOĞUSU VE BATISINI BİRLEŞTİRMELİYİZ"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, toplantıya katılan ülkeler arasında iş birliğinin artırılması gerektiğine işaret ederek, "Ülkelerimiz birçok alanda birbirini tamamlayıcı özelliklere sahiptir ve bizlerin de bu potansiyeli özellikle çok uluslu petrol ve doğal gaz projelerinin hayata geçirilmesinde sinerji yaratmak amacıyla kullanması gerekmektedir. Bu kapsamda bölgemizde daha fazla elektrik ve hidrokarbon enterkoneksiyonu oluşturulması yönünde çalışabiliriz. Hazar'ın doğusunu ve batısını birleştirmeliyiz." teklifinde bulundu.