Ordu’nun Perşembe ilçesi Sırakovancı Mahallesi'nde yaşayan 55 yaşındaki iki çocuk annesi Şehnaz Karakuş, sepet örme ustası kayınpederi Mahmut Karakuş'tan mesleğin inceliklerini izleyerek öğrendi.

"AĞAÇ PLASTİKLERDEN SAĞLIKLI"

Kayınpederinin 13 yıl önce vefat etmesinin ardından işini devam ettiren Karakuş, bir süre devam ettirdiği işini bıraktı. Ardından koronavirüs salgınında kendisine bir uğraş edinmeye karar veren Karakuş, yeniden sepet örmeye başladı. Farklı boyutlarda tasarladığı sepetleri satmayı düşünmediğini ifade eden Karakuş, günümüzde kullanılan plastiklere göre ağacın daha sağlıklı olduğunu belirtti.
HOBİ OLARAK YAPIYOR
Kayınpederinden öğrendiği kadarıyla 5-6 sepet yaptığını ve kısıtlama sürecinde yeniden başladığını ifade eden Karakuş, bu sepetlerin ormanlık alanda yetişen fındık dallarından olduğunu söyledi. Bu işi herhangi bir ustadan öğrenmediğini ve kendine göre tasarladığını kaydeden Karakuş, “Yemek sepeti, meyve toplama sepeti gibi ürünler yaptım. Eskiden gördüğüm sepetler aklıma geldikçe yapmaya çalıştım.

Öğrenmenin yaşı yok, sayısını bilmiyorum epey bir sepet yaptım. Arkadaşlarıma hediye ettiklerim de oldu. Ben bunu hobi amaçlı yaptım ve para amaçlı satmadım. Kültürümüze sahip çıkmamız lazım” dedi.
PLASTİKLER DOĞAYI KİRLETİYOR
Plastik sepetlerin sağlıklı olmadığını ve doğayı kirlettiğini ifade eden Şehnaz Karakuş, “Eskiler ne yaparsa doğrusunu yapar. Şu anda tüm dünya plastik çöplerle dolu. Bunlar daha sağlıklı” diye konuştu.