Osmanlı Devleti ile günümüz eğitim sistemini kıyaslayabilecek doneleri ortaya koyan Osmanlı ilkokul diploması görenleri hayrete düşürdü.

Osmanlı’nın güçlü eğitimini ve nesilleri yetiştirmesindeki rolünü anlatan Mehmet amca, Konya’nın Bozkır ilçesindeki Bozkır İlkokulu’ndan verilen bir Osmanlı diplomasının detaylarını anlattı.

ZENGİN DERS MÜFREDATI

Orijinal nüsha olan diplomayı anlatan Mehmet amca, diplomada ders isimleri, ders notları ve imzalarıyla birlikte öğretmenlerin isimlerinin yer aldığını belirtti.

Osmanlı döneminde ilkokul seviyesi de olsa her dersin ayrı ayrı öğretmenin bulunduğunu söyleyen Mehmet amca ders isimlerini şöyle sıraladı:

Kur’an-ı Kerim, Tecvit, İlmi Hal, Ahlak, Sarf-ı Osmani (Osmanlıca Dil Bilgisi), İmla (Osmanlıca Yazı Bilgisi), Kıraat (Osmanlıca Okuma), Hesap (Matematik-Geometri), Coğrafya, Tarih-i Osmani (Osmanlı Devleti Tarihi), Sülüs (Hat Dersinde yazı çeşidi), Rik’a (Hat Dersinde yazı çeşidi)

ORTAOKUL-İLKOKUL BİRBİRİNİ TAMAMLIYOR

Ortaokulda verilen derslerin detaylarını da diploma üzerinden anlatan Mehmet amca, ders isimlerini şöyle sırladı:

Kur’ân-ı Kerîm ve Tecvîd, Ulûm-ı Dîniyye, İlm-i Ahlâk, Sarf ve Nahv-i Osmânî, Kitâbet, İmla ve Kırâ’et,  Arapça, Fârsça, Ma`lûmât-ı Zirâ`iyye,  Hesâb, Hendese,  Coğrafya, Târîh, Hıfzu’s-Sıhha,  Resim, Hüsn-i Hat