ABD öncülüğünde NATO gücünün  Afganistan'dan çekilmesi sonrasında ülkede kontrolü ele geçiren Taliban, dün son olarak başkent  Kabil'e girdi. Cumhurbaşkanı ülkeyi terk ederken, vatandaşlar ise hem kara yolu hem de hava yolu ile Afganistan'dan kaçmanın yollarını arıyor.

HAREKET EDEN UÇAĞIN İNİŞ TAKIMLARINA TUTUNDULAR

Ülkeyi terk etmek isteyen binlerce kişi, dün akşamdan bu yana Kabil Uluslararası Havalimanı'na akın etti. Bölgeden gelen bir görüntü ise tüyler ürpertti. Görüntüde Kabil'den kalkanABD'ye ait C-17 tipi askeri uçağının iniş takımlarına tutunan 2 kişinin tekerlekler kapanınca yere düşerek feci şekilde can verdiği yer aldı.

İZDİHAMLARDA 5 KİŞİ VEFAT ETTİ

Öte yandan Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'e girmesinin ardından birçok ülke tarafından tahliye operasyonları yürütülürken, tahliyeler sırasında yüzlerce kişinin uçağa binmeye çalışması nedeniyle çıkan izdihamda en az 5 kişinin vefat ettiği belirtildi.

AFGANİSTAN'DA NELER OLUYOR?

ABD'nin Afganistan'dan çekilme kararı alması ve Afgan yönetiminin Taliban ile barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Taliban'ın Afgan hükümetinin kontrolünde kalan tek büyük şehir başkent Kabil'e girdiği dün açıklandı.

Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'e girdiğini açıklamasının ardından Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terk etti. Taliban sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, "Afganistan'daki savaş bitti, herkesin güvenliğini sağlayacağımızı temin ederiz" ifadeleri kullanıldı.

Birleşmiş Milletler ise bugün Afganistan gündemiyle acil toplanıyor.