Dünya Gıda Programı (WFP), batı kıyısı boyunca yeniden başlayan çatışmaların birkaç gün içinde yaklaşık 125.000 kişiyi yerinden etmesinin ardından Yemen'deki acil durum müdahalesini artırdığını Perşembe günü açıkladı.
BM ajansı, halihazırda 45.000 kişiye gıda yardımı sağladığını ve çatışmaların şiddetlenmesi durumunda ek 1,5 milyon kişiye daha yardım etmeye hazırlandığını belirtti. Ajans, kritik derecede düşük fonlamanın müdahalenin kapsamını ve hızını sınırlayabileceği konusunda uyardı.
Yemen'deki Dünya Gıda Programı (WFP) temsilcisi ve ülke direktörü El-Khidir Daloum, "Çatışma her geçen gün daha fazla ailenin evlerini terk etmek zorunda kalmasıyla, pazarlar bozuluyor ve insanların gıdaya erişimi ciddi şekilde kısıtlanıyor" dedi.
Dünya Gıda Programı (WFP), yerinden edilmiş birçok ailenin Aden, El Maafer ve diğer bölgelere doğru yöneldiğini ve cephe hatlarının değişmesiyle yerinden edilmenin artmasının beklendiğini belirtti.
Açıklamada, 9 Eylül'den bu yana Mokha liman kentinde yaşanan çatışmaların programlarını, ofislerini ve tesislerini etkilediği, Dünya Gıda Programı (WFP) binalarına saldırıldığı ve en az 49 gıda dağıtım noktasının erişilemez hale geldiği belirtildi.
Açıklamada ayrıca, şiddetin aileleri Cibuti'ye geçmeye zorladığı ve birkaç gün içinde 2.400'den fazla kişinin oraya ulaştığı, daha fazlasının da beklendiği belirtildi.
Dünya Gıda Programı (WFP), Yemen nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturan 18 milyondan fazla kişinin ciddi gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğunu, 5 yaş altı 2,2 milyon çocuğun ise ciddi derecede yetersiz beslendiğini, bunların 500.000'inin ise ağır akut yetersiz beslenmeden muzdarip olduğunu uyardı.
Kuruluş, acil gıda yardımı, beslenme programları, okul yemekleri ve diğer insani yardım operasyonlarını 2027 yılına kadar sürdürmek için 274 milyon dolara ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Yemen'in batı kıyısında çatışmalar ciddi bir şekilde tırmanırken, Husi milisleri son zamanlarda Bab el-Mandeb Boğazı yakınlarındaki stratejik liman kenti Mocha'ya kadar ilerledi.
Husi milisleri 2014'ten beri başkent Sanaa'yı ve Yemen'in kuzey ve batı kesimlerinin büyük bir bölümünü kontrol ediyor. Uluslararası alanda tanınan hükümet ve müttefik güçler ise güney ve doğudaki bölgeleri kontrol ediyor.