DEMET İLCE / MUHABİR

Bilim adamları, plastik ürünlerde bulunan 16.000'den fazla kimyasalın listesini derlediler ve bunların 4.000'den fazlasının insan sağlığına ve çevreye zararlı olduğunu tespit ettiler.

PlastChem raporu olarak bilinen araştırma incelemesi Perşembe günü yayınlandı ve küresel plastik kirliliğine ilişkin BM anlaşması için yapılacak bir sonraki müzakere turu öncesinde geldi.

Bir yıl boyunca araştırma raporlarını tarayan araştırmacılar, plastiklerde kullanılan kimyasalları çevresel ve sağlık etkilerine göre sıraladılar; bu bilgiler ekibin plastik kullanımını engellemeye yönelik hükümet düzenlemelerine ve uluslararası müzakerelere ışık tutmasını umuyor.

İnceleme, daha önce bilinenden daha fazla plastik kimyasalın bulunduğunu ve ham içerik maddeleri, stabilizatörler ve renklendiriciler olarak kullanılanlar da dahil olmak üzere bu bileşiklerin 4.200'ünün (yüzde 26) "kalıcı, biyobirikimli, hareketli ve/veya" olmaları nedeniyle endişe verici olduğunu ortaya çıkardı.”

Norveç Geoteknik Enstitüsü'nden (NGI) raporun ortak yazarı Mari Løseth, "Bu rapor, plastik ve plastik kimyasalların yönetimine yönelik bilinçli politika kararları için gereken temeli sağlıyor" dedi.

Araştırmacılar, raporda tanımlanan kimyasalların 400'den fazlasının gıda ambalajı gibi yaygın olarak kullanılan tüm plastik ürünlerde bulunduğunu ve test edilen plastiklerin tamamının çevreye tehlikeli kimyasallar saldığını belirtti.

Önceki araştırmalar, plastik ürünlerde kullanılan ftalatlar gibi kimyasalların üreme sistemini bozabileceğini ve çocukluk çağında bunlara erken maruz kalmanın da astım gelişimiyle bağlantılı olduğunu zaten göstermişti.

Bazı plastik ürünlerde kullanılan perfloroalkil ve polifloroalkil maddeler gibi diğer bileşiklere maruz kalmak, artan kanser riski ve bağışıklık sistemi sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir.

Yeni çalışma ipuçları, Dünya'nın bir uyduya sahip olmasının nedeni Jüpiter olabilir Yeni çalışma ipuçları, Dünya'nın bir uyduya sahip olmasının nedeni Jüpiter olabilir

PlastChem raporu ayrıca plastik endüstrisinde kullanılan 10.000'den fazla kimyasala ilişkin tehlike verilerinin mevcut olmadığını ve 9.000'den fazla bileşik için bunların hangi ürünlerde kullanıldığına ilişkin kamuya açık bir bilginin bulunmadığını ortaya çıkardı.

Araştırmacılar bunun temel nedeninin plastik endüstrisinin özel bilgilerini paylaşmaması olduğunu söylüyor.

Yaklaşık 1000 plastik kimyasal, Kalıcı Organik Kirleticilere İlişkin Stockholm Sözleşmesi gibi küresel anlaşmalarla düzenlense de binlercesi düzenlemeye tabi değil.

NGI'dan PlastChem Projesi proje yöneticisi Laura Monclús, "Bu rapor, plastik kirliliğini ele almayı amaçlayan politika geliştirme konusunda bilgi sağlamak açısından çok önemli olacak. Tüm plastik kimyasalların evreni için sağlam bilimsel kanıtlar sağlıyor ve endişe verici plastik kimyasalları tanımlamak ve bunlarla başa çıkmak için bilime dayalı bir yaklaşım sunuyor" dedi.

Bilim insanları, plastik kimyasalları düzenlemek için, söz konusu plastik kimyasal gruplarının tehlike bazlı tanımlanması da dahil olmak üzere yeni yaklaşımlar çağrısında bulunuyor.

Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden (NTNU) raporun ortak yazarı Hans Peter Arp, “PlastChem raporu politika yapıcılara ve endüstriye bir uyandırma çağrısıdır. Daha fazla şeffaflığa ve plastikteki endişe verici kimyasalların daha iyi yönetimine ihtiyacımız var" dedi.

Dr. Arp, "Plastikte inovasyonun geleceği, yalnızca işlevsellikten ziyade güvenliğe, sürdürülebilirliğe ve gerekliliğe odaklanmalıdır" dedi.

Muhabir: Demet İlce