Beytüllahim'deki Noel ağacının tören aydınlatmasının bu yıl o kadar popüler olması bekleniyordu ki, şehir yetkilileri kalabalığa daha iyi uyum sağlamak için bunu iki kez sahnelemeyi planladı.

Artık Beytüllahim'de Noel ağacı kalmayacak. Hıristiyanlar tarafından İsa'nın doğum yeri olarak kabul edilen Filistin tepe kasabası yas tutuyor ve İsrail'in Gazze'deki saldırısının yol açtığı insani kayıplar yüzünden harap oluyor. Beytüllahim'deki şenlikler, kasabanın anısına ilk kez saygıdan dolayı iptal edildi.

Biden'a "İsrail'e silah sevkiyatını durdur" çağrısı Biden'a "İsrail'e silah sevkiyatını durdur" çağrısı

Kasabanın Filistinli Hıristiyan cemaatinin bir üyesi olan Majed Ishaq, birkaç yüz kişilik geniş ailesinin normalde yılın bu zamanında birlikte yemek yemek, hediye alışverişinde bulunmak, oyun oynamak ve Noel Baba gibi giyinmek için toplandığını söyledi. Baba.

Ishaq, "Kalplerimizde büyük bir acı var, bu yüzden göremiyoruz; bir ağaç veya herhangi bir dekorasyon görmeye hazır değiliz" dedi. Kasabanın hükümeti için çalışıyor ve kuşatma altındaki bölgede mahsur kalan arkadaşlarıyla ilgili haberleri bekliyor.

"Hayatta olup olmadıklarını bilmiyorum"

İşgal altındaki Batı Şeria'daki Beytüllahim sakinleri için, sadece 70 km uzaklıktaki Gazze'deki ölüm ve yıkım, olağan Noel şenliklerinin iç,i boş ve yersiz olduğu anlamına geliyor. Filistinli yetkililere göre savaşın başlangıcından bu yana bölgede 20.000'den fazla insan öldürüldü.

Kentteki kiliselerden birinde papaz olan Munther Isaac, "Savaş halindeyiz ve hepimiz Gazze'de neler olduğunu düşünüyoruz" dedi.

İsrailli yetkililere göre, Hamas kontrolündeki Gazze'deki savaş, militan grubun 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği ve 1.200 kişinin ölümüne yol açan saldırısına yanıt olarak başlatıldı.

Rahip Isaac, bombardımanda akrabalarını kaybeden cemaat üyelerine destek oluyor, evlerini ziyaret ediyor ve ayin sırasında acılarını anlatıyor.

Onların gerçekliğini yansıtmak için, bu yıl kilisesinde farklı türde bir İsa'nın Doğuşu sahnesi oluşturdu: Meryem ve Yusuf, çobanlar ve sürüyle çevrili, aynı geleneksel bebek İsa modeli. Ancak yemlik artık bir yığın kırık beton ve tuğladan oluşuyor.

"Enkaz altındaki İsa" dedi ve bu kurgunun, Beytüllahim sakinlerinin her gün haberlerde gördüğü Gazze'deki çöken binaların altında mahsur kalan çocukların görüntülerini yansıttığını açıkladı.

Normalde Noel sezonunda turistler ve hacılarla dolup taşan, peri ışıklarıyla dolu, pazar tezgahları ve korolarla dolu olan Beytüllahim artık boş ve sessiz duruyor.

Kutsal ikon merkezi, İsa'nın Doğuşu Müzesi ve dindar turistlere hizmet veren hemen hemen tüm mekanlar kapalı. Merkezi Manger Meydanı çevresindeki dar sokaklarda Hıristiyan bibloları satan dükkanların çoğu kapatıldı.

Turizm bakanlığında çalışan Ishaq'a göre turist yokluğu kentteki işletmeler üzerinde ağır bir etki yaratacak. 8.500'den fazla aile, geçimlerini kasabanın çektiği çok sayıda ziyaretçiye bağlıyor.

Bu yılın ilk dokuz ayında Beytüllahim'i 1,5 milyon turistin ziyaret ettiğini söyledi. Ancak 7 Ekim'den kısa bir süre sonra “sıfıra indi. Gerçekten sıfır.” Kutsal mekanlarına ziyaretçi gelmediği için şehrin artık günde 1,5 milyon dolar gelir kaybettiğini de sözlerine ekledi.

Yerel bir tur rehberi, savaşın patlak vermesinden sonra turistlerin o kadar hızlı kaçtığını, hatta bazılarının valizlerini geride bıraktığını söyledi. İki gün içinde tüm rezervasyon takvimi iptal edilmişti. Artık İsrail'e yapılan uçuşların çoğu iptal edildi ve İsrail, Batı Şeria'daki seyahat kısıtlamalarını artırdı. Beytüllahim'e giden ana yol genellikle kapalıdır.

Beytüllahim'de halen açık olan birkaç turistik mağazadan biri olan The Nativity Store'un işletmecisi Rony Tabash, üç ay boyunca tesislerinden "tek bir kişinin hiçbir şey satın almadığını" söyledi. Yakındaki bir kafede oturup telefonuyla birbiri ardına gelen krizlerle uğraşırken, "Kendimi büyük bir sorumluluk hissediyorum" dedi. “Dükkan tüm aile içindir.”

Noel mevsimi, barış zamanında şehir yaşamının iki ayını kaplayacak ve Noel, farklı mezheplerin olayı farklı günlerde kutlaması nedeniyle kış boyunca üç kez kutlanacak. Artık sadece dini törenler gerçekleştirilecek.

Tabash, yapılması gereken çok fazla iş olduğundan normalde sezonu mağazada geçiriyor. Savaş başladığından beri kapıları yalnızca büyükbabasının şerefine açık tuttu. “Dükkandaki 60. Noeli. Kendisi 80 yaşında. Öylece kapatamazdık.”

Beytüllahim'in merkezindeki küçük bir Hıristiyan Pazar okulunda, okul öncesi çocuklardan oluşan bir telaş, küçük, plastik bir Noel ağacı toplayarak etrafta koşturuyordu. Üç çocuk annesi Abeer, ebeveynlerin çocukları için mevsimsel bir neşe yaratma konusunda anlaştıklarını, çünkü "onların masum olduğunu" söyledi. Ağacı rahatsız etmemek için pencereden uzağa yerleştirmeye dikkat ederlerdi.

Abeer, çocuklarını savaşın şiddetli görüntülerinden korumaya çalışmasına rağmen hâlâ korkunun bir kısmını hissettiklerini söyledi. Abeer, "En büyük oğlum 7 Ekim'den beri benim yatağımda uyuyor. Bazen kalkıp okulunun bombalandığını rüyasında gördüğünü söylüyor" dedi. "Bu Noel'de hiçbir şey hissetmiyoruz."

Beytüllahim'i sarsan sadece Gazze'deki savaş değil. Batı Şeria da İsrailli yerleşimcilerin saldırıları ve iki ayda 270'den fazla Filistinlinin ölümüne yol açan ordu baskınları nedeniyle baskı altına girdi .

Beytüllahim sakinleri, İsrail güçlerinin hava karardıktan sonra kasabaya girip devriye gezdiğini ve tutuklamalar yaptığını anlattı.

Geçtiğimiz hafta Filistin yetkilileri, İsrail güçlerinin Beytüllahim yakınlarındaki Husan köyünde 16 yaşındaki bir erkek çocuğunu vurarak öldürdüğünü açıklamıştı. İsrail, askerlerinin taş atma ve yangın bombalarına gerçek ateşle karşılık verdiği bir olayı araştırdığını söyledi.

İsa'nın Doğuşu Kilisesi kompleksi içindeki ofisinde oturan Beytüllahim'in Latin [batı Katolik] papazı Peder Rami Asakrieh, şehrin ortaya çıkan trajediden her tarafta "savaşın liderlerini" suçladığını söyledi.

“Kimse şiddeti ve cinayeti desteklemiyor”

Asakrieh, İsrail liderlerinin Holokost'tan bu yana Yahudilere yönelik en kötü saldırı olarak tanımladığı Hamas saldırısının Beytüllahim'de hoş karşılanmadığını söyledi. “Kimse şiddeti ve cinayeti desteklemiyor.”

Asakrieh, Noel arifesinde şehrin en saygın yerlerinden biri olan ve Hıristiyanlar tarafından İsa ve ailesinin bir katliam sırasında saklandığı ve hayatta kaldığı yer olduğuna inanılan Süt Mağarası'nda ayin düzenleyecek.

Kaynak: GDH